Magnatul de la Construcții Unu le-a luat curtea cu japca. Funcționar din primărie, urmărit penal

Primăria Iași s-a făcut preș în fața dezvoltatorilor și a marilor firme de construcții, iar pentru asta calcă în picioare interesele oamenilor simpli @ Firma Construcții Unu a ocupat curtea ieșenilor Cristinel și Mihai Rădeanu care au casa în Dacia, lângă pasarela Octav Băncilă, susținând că pentru acest abuz au obținut acordul primăriei @ Procurorii au început urmărirea penală pentru săvârșirea infracțiunii de violare de domiciliu, dar ancheta este tergiversată și asta în ciuda unei sentințe pronunțate de Judecătoria Iași care a  dispus urgentarea anchetei

Faptul că actuala conducere a primăriei ieșene s-a făcut preș în fața dezvoltatorilor și a firmelor de construcții care pot ridica clădiri oricând și oriunde au chef a fost constatat deja de mult, însă s-a trecut deja la abuzuri grave împotriva cetățenilor simpli pentru a servi interesele acestor șmecheri. În ediția de astăzi prezentăm cazul fraților Mihai și Cristi Rădeanu care au casa pe strada Cazabani, în cartierul Dacia, lângă pasarela Octav Băncilă. Cei doi frați s-au trezit că într-o zi niște angajați de la firma Construcții Unu, firmă aflată în grațiile primăriei, le ocupă curtea, iar pentru acest abuz au beneficiat de complicitatea primăriei. Deși Poliția și Parchetul au sesizat abuzul, iar în acest caz a fost începută demult urmărirea penală pentru săvârșirea infracțiunii de violare de domiciliu, ancheta este tergiversată în ciuda unei hotărâri emise de magistrații de la Judecătoria Iași care au dispus urgentarea anchetei și finalizarea acesteia până la la data de 15 aprilie 2019. Deși s-a stabilit acest termen de finalizare, ancheta se mișcă în același ritm, nefiind identificați nici până astăzi angajații Construcții Unu care au ocupat abuziv curtea celor doi frați.

Construcții Unu le-a ocupat terenul

Frații Cristinel și Mihai Rădeanu au cumpărat în anul 2005 suprafața de 400 mp teren pe care și-au făcut casa. Împreună cu cei 400 mp teren au preluat de la foștii proprietari și dreptul de folosință pentru 235,84 mp teren. Foștii proprietari au transmis odată cu semnarea contractului de vânzare-cumpărare și dreptul de folosință pentru cei 235 mp, 84 mp pentru care plătesc și astăzi taxele aferente. Cu toate acestea, cei doi frați s-au trezit că pe data de 5 decembrie 2016, trei angajați de la firma Construcții Unu le intră în curte după care a apărut și o macara care le-a așezat pe teren două grinzi mari din beton. Cei doi frați nu mai pot folosi acum suprafața respectivă de teren deși este împrejmuită de gardul lor. Să menționăm că firma Construcții Unu deține o bază de producție vis a vis de casa celor doi frați. Între proprietatea lor și baza de producție de la Construcții Unu se află o cale de acces. Cei doi frați bănuiesc că municipalitatea le-a impus prin planurile urbanistice să lărgeascăă calea de acces pentru circulația utilajelor și de aceea firma condusă de Alexandru Marian vrea să le ia terenul cu japca.

„Această acțiune ilegală de ocupare a terenului nostru s-a făcut cu intenția de a ne șantaja în complicitate cu fostul primar Gheorghe Nichita. Abuzul a continuat însă și în perioada actualului mandat al lui Mihai Chirica. De altfel, firma Construcții Unu invocă un schimb de terenuri cu primăria, iar documentele pe care le prezintă sunt semnate de actualul primar Mihai Chirica”, a spus Mihai Rădeanu.

Nichita, Chirica teren la schimb pentru constructorul de casă

Firma Construcții Unu SA este una dintre firmele cu care municipalitatea a încheiat mai multe contracte de lucrări pentru diferite obiective. Firma a obținut contracte în special în perioada în care primarul municipiului era Gheorghe Nichita. În perioada respectivă a și fost emisă o hotărâre de Consiliul Local prin care firma Construcții Unu SA și municipalitatea au făcut un schimb de teren pe care Alexandru Marian îl evocă acum pentru a pretinde că are dreptul să ocupe terenul familiei Rădeanu. Numai că, frații Rădeanu au descoperit cu ajutorul avocaților că HCL 94/2013, care atestă realizarea acestui schimb, prin care Construcții Unu dă primăriei teren în aceiași zonă, a avut la bază o serie de documente care conțineau documente false printre care și o schiță cadastrală întocmită de  Alexandru Sălceanu, care în perioda respectivă ocupa funcția de șef al serviciului GIS Cadastru din Primăria Iași. De altfel, în urma plângerii penale depuse de frații Rădeanu, procurorii au transmis la un moment dat că, cel puțin împotriva lui Alexandru Sălceanu a fost  începută urmărirea penală.

Mai multe plângeri penale

După ce au văzut că sunt pur și simplu cotropiți, frații Rădeanu au depus mai multe plângeri penale la parchetele ieșene printre care și Direcția Națională Anticorupție- Serviciul Teritorial Iași. Împotriva celor trei angajați de la firma Construcții Unu a fost depusă o plângere penală pentru violare de domiciliu.

„Cer să faceți cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violare  de domiciliu cât și sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, fals în înscrisuri oficiale, uz de fals, constituire de grup organizat pentru persoanele care au participat la operațiunea de schimb de terenuri și pentru cei care mi-au ocupat curtea. Eu, Rădeanu Cristinel, am fost sunat de către Alexandru Marian, administratorul SC Construcții Unu SA, iar acesta mi-a reproșat că am sunat la Poliție adăugând că ar trebui să ne liniștim că altfel o să ne fie și mai rău”, se arată într-una din plângerile penale.

DNA Iași s-a spălat pe mâini și a declinat competența soluționării plângerii către Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, care a transmis că în urma plângerii depuse de frații Rădeanu  a început urmărirea penală la data de 1 martie 2017. De atunci și până în prezent însă nu s-a mai întâmplat mare lucru în dosarul respectiv. De  aceea, în luna august a.c, cei doi frați s-au adresat Judecătoriei pentru a obține o sentință de urgentare a soluționării dosarului penal. Judecătorii au dispus ca procurorii să soluționeze dosarul până la data de 15.04.2019. Reprezentanții firmei Construcții Unu au refuzat să comenteze.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here