Lovitură imobiliară în Copou! Pușcașu a cumpărat domeniul lui Alexandrov la un preț de nimic

Domeniul de pe Aleea Sadoveanu pentru care Alexandru Alexandrov cerea 1,7 milioane de euro a fost cumpărat de Vasile Pușcașu cu doar 600.000 euro, bani plătiți în rate  Proprietatea este formată din 3.000 de metri pătrați de teren, o vilă enormă cu o suprafață construită de peste 1.000 metri pătrați, piscină acoperită și teren de tenis „Nu este vorba de business, am cumpărat pentru familie”, a declarat Vasile Pușcașu

Omul de afaceri Vasile Pușcașu l-a prins la înghesuială pe Alexandru Alexandrov, care deținea o proprietate impresionantă pe Aleea Sadoveanu. Patronul firmei de construcții „Alex”, care în urmă cu mai mulți ani era una dintre cele mai puternice și de succes companii de profil din Iași, încerca de mai bine de cinci ani să vândă domeniul din dealul Copoului, însă prețul era unul imposibil de plătit. În 2011, Alexandrov cerea 1,7 milioane de euro. Vânat de creditori, omul de afaceri a coborât prețul la 900.000 de euro. Pușcașu a stat la pândă și a dat lovitura. Imediat ce Alexandrov a scăzut prețul la 600.000 de euro, a venit și oferta patronului de la Motel Bucium și al firmei de transport Unistil.

Ratele s-au întins pe un an de zile

Pușcașu a negociat la sânge și, pe lângă prețul de chilipir, a obținut și o eșalonare a plății în cinci rate. Contractul a fost semnat în iunie 2016, dar ultimii bani din tranzacție ar fi trebuit să fie virați în vara acestui an. Contractul de vânzare – cumpărare semnat de soții Alexandru și Cristina Alexandrov, pe de o parte, și Ofelia Monica Pușcașu (soția lui Vasile Pușcașu), pe de altă parte, a prevăzut printre altele și un drept de abitație de aproximativ trei luni pentru vânzători.

Pușcașu: „Am cumpărat pentru familie”

Vila de pe Aleea Sadoveanu este mare cât un bloc, iar pe cei 3.000 de metri pătrați de teren și-ar face cu ușurință loc alte câteva locuințe colective. Cu toate acestea, patronul Unistil susține că nu intenționează să dezvolte în zonă vreun proiect imobiliar. În plus, acesta a declarat că tranzacția imobiliară nu a fost încă dusă la bun sfârșit. Probabil, familia Pușcașu nu a achitat integral suma prevăzută în contract.

„De unde știți că am cumpărat eu? Încă nu am finalizat tranzacția… În orice caz, nu este vorba de business, este pentru familie. Am cumpărat pentru familie”, a declarat Vasile Pușcașu.

Jumătate de miliard, impozit și onorariul notarului

Ce a cumpărat de fapt Pușcașu?

„Casa are o suprafaţă generoasă, desfăşurată pe trei niveluri, D+P+E, gândită să asigure maximul de confort. Piscina acoperită, grădina de 3.000mp , superb amenajată, reprezintă locurile perfecte de agrement, liniştea şi relaxarea necesară. Casa este racordată la toate utilitatile”, se arăta în anuțul de vânzare promovat de Alexandrov pe site-urile de specialitate.

În acte însă, Pușcașu a cumpărat un teren de 2.966 metri pătrați, o casă construită în regim D+P+1E cu o amprentă la sol de 594 metri pătrați.

O sumă de peste jumătate de miliard de lei vechi a fost achitată cu titlu de impozit pe transfer al dreptului de proprietate și onorariu pentru notar. Peste 17.000 lei a fost onorariul încasat de notar, iar 31.000 lei impozitul pe tranzacție achitat statului.

Pușcașu la apogeu, Alexandrov la apus

La sfârșitul anilor ’90 – începutul anilor 2000, Alexandrov era pe val, iar Vasile Pușcașu abia „făcea ochi” în lumea afacerilor în Iași. Compania „Alex” era implicată în multe investiții publice, dar și private, și era considerată un concurent veritabil pentru firmele „cu tradiție” desprinse din fosturile trusturi de construcții din anii comunismului. Pușcașu a venit de la Bârlad, unde începuse afacerea sa din domeniul transportului public.

A cumpărat Motelul de la Maricel Popa

În anul 2005, actualul președinte al Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, i-a vândut lui Vasile Pușcașu imobilul în care funcționează Motel Bucium. Edificiul și terenul de pe dealul Bucium au trecut din patrimoniul firmei Omega is Comunications SRL, reprezentată de Popa, în cel al firmei Unistil SRL, reprezentată de Pușcașu, pentru suma de 450.000 de euro.

În ultimii ani, Pușcașu a mai fost implicat în mai multe tranzacții imobiliare, multe dintre acestea vizând terenuri situate la intrarea în Iași.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here