La țară, banii se fac cu ciocanul: 56% profit, doar din bani publici pentru o firmă cu doi angajați

O firmă din Focuri cu doar doi angajați, patronul și un muncitor necalificat, „dă clasă” marilor companii de construcții cu sute de angajați și utilaje @ Muntcas Total Construct SRL are un profit de 56%, obținut doar din lucrările pe bani publici @ La țară, departe de ochii lumii, banii se fac cu ciocanul! @ Societatea lui Marius Muntianu, un tânăr din Focuri care nu a împlinit 30 de ani, primește prin încredințare directă tot felul de contracte de la primării precum Focuri, Podu Iloaiei și Popești @ Firma se pricepe la orice și de aceea este răsplătită regește din visteria publică: proiectare, studii, demolări și construcții

Ferit de ochii lumii, în mediul rural, banii comunităților se toacă după pofta inimii primarilor. Primăriile se plâng mereu de lipsa banilor și mai ales de lipsa infrastructurii, însă edilii comunelor cheltuie banii din buget fără a fi supuși unui control strict.

Sumele nu sunt mari, dar raportat la bugetele comunelor și la puterea de cumpărare din mediul rural, uneori acestea par exorbitante. Iar în toate aceste ecuații apar întreprinzătorii privați descurcăreți, care au lipici la banii publici. Menirea omului de afaceri este să facă profit, însă obligația funcționarului public este să se asigure că banii publici sunt cheltuiți legal, corect și eficient. Dintre cei doi, de multe ori, doar omul de afaceri își îndeplinește scopul, funcționarii devenind și ei parte la profit.

Firma are doar doi angajați: patronul și un muncitor

7IAȘI vă prezintă cazurile suspecte ale unor lucrări de construcții atribuite direct de Primării din județul Iași către aceeași companie. Firma Muntcas Total Construct SRL pare a fi exemplul perfect de societate care prosperă din lucrările pe bani publici. Societatea îl are unic asociat și administrator pe Marius Muntianu, un tânăr din comuna Focuri care nu a împlinit încă 30 de ani.

Înființată în 2017, societatea din Focuri s-a chinuit la propriu până a găsit calea banilor publici: 45.000 lei cifra de afaceri în primul an de existență și 68.000 de lei în anul 2018. Din momentul accesului la lucrări publice, cifra de afaceri a crescut de aproape 7 ori, la aproximativ 470.000 de lei. Însă nu cifra de afaceri ne spune cât de bine o duce societatea, ci faptul că profitul obținut din lucrările pe bani publici a fost de 265.000 lei, adică 56%! Mai rar companii de construcții care reușesc o asemenea performanță. Și asta doar având doi angajați stabili: patronul firmei, Muntianu Marius, și un muncitor necalificat! Dar anul 2019 a fost doar începutul!

2020 începe bine pentru Muntcas Total Construct. Primăria Focuri îi dă pe mână lucrările de la dispensar. Contractul este rupt în două, deși se referă la același obiectiv, și lucrările sunt atribuite prin prin două achiziții directe, fără licitație, societății deținute de Marius Muntianu. Suma totală obțină de societate din cele două lucrări este aproape cât cifra de afaceri din primii trei ani de activitate. Pe 22 ianuarie 2020, Comuna Focuri atribuie fără licitație contractul ”Reabilitare construcție C2 și demolare construcție C3 dispensar uman” pentru suma de 443.174 lei. Pe 9 aprilie 2020, Muntcas primește și partea a doua a lucrărilor, respectiv demolarea clădirii C1 și a WC-ului din cadrul dispensarului pentru suma de 92.664 lei. Iar pentru că relația companie-primărie este deja sudată, după alte două luni mai vine un contract: reabilitare termică Grădinița Focuri, lucrare pentru care Marius Muntianu a încasat 179.140 lei. Trei contracte fără licitație și 715.000 lei din bani publici direcționați de Primăria Focuri către aceeași societate. Cifra crește, personalul se înmulțește și devine o afacere de familie. Parcă desprinsă dintr-o schemă bugetară, Marius Muntianu începe să-și angajeze neamurile la societate, toți ca și muncitori necalificați: tată, frate, și alte enamuri asemenea.

Contractele atribuite prin încredințare directă

Alegerile locale aduc schimbări în relația comuna Focuri – Muntcas Construct. Primarul comunei nu mai candidează pentru un nou mandat și lasă locul altui coleg de la PSD. Firma de construcții pare să fi urmat și ea trendul aleșilor locali și schimbă și ea macazul, dinspre PSD spre PNL. Ba chiar face și un pas spre oraș. Nu unul mare până la Iași, ci doar până la Podu Iloaiei unde noua administrație liberală îl primește cu brațele deschise. Însă încrederea este atât de mare încât firma Muntcas primește două contracte care depășesc cu mult experiența sa în demolări. Pe 10 noiembrie 2020, Primăria Podu Iloaiei atribuie direct, fără licitație, două contracte de proiectare și execuție firmei Muntcas Total Construct! Firma care până mai ieri se ocupa de demolări, având angajați doar muncitori necalificați, primește contracte pentru, cităm din contract, ”studii de teren , studiu geotehnic, expertiză tehnică, Pth, DDE, DTAC, documentații avize, acorduri”!

Două contracte pentru proiectarea și execuția a două grupuri sanitare la școlile Cositeni și Holm, fiecare în valoare de 160.000 lei. Și pentru ca tabloul să fie complet, o altă comună liberală contribuie și ea la portofoliul profitabil al societății Muntcas. Pe 15 octombrie 2020, Comuna Popești atribuie direct contractul pentru  ,,Grup sanitar cu utilități Școala gimnazială Dimitrie Sturdza, Popești,, pentru suma de 126.040 lei. Un bilanț bun, aproape 250.000 de euro din bani publici, într-un an în care multe societăți fără filiere politice au dat faliment pe fondul pandemiei de Coronavirus.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here