La Chișinău, Ivan a fost suit de-alde Ion și Gheorghe pe divan

cum au pierdut ,, pro-europenii ,,  basarabeni primăria capitalei, prin cretinizare politică sinucigașă, cu franjuri tricolori

 

Victorie istorică pentru forțele pro-ruse din R. Moldova, înfrîngere antologică pentru ,, pro-europeni ” : după 30 de ani cu primari ne-proruși ai Chișinăului, candidatul unui partid pro-kremlinez cîștigă primăria capitalei basarabene.

Lucrul cel mai bizar / nostim e că a cîștigat exact cel care, anul trecut, cu ocazia alegerilor anticipate, pierdea în fața celui învins acum. Iar situația politică a celor două meciuri electorale aruncă un plus de bizarerie peste ultimul rezultat al luptei pentru primăria Chișinăului : atunci, Andrei Năstase și alianța ACUM cîștigau contra / sub presiunea regimului autoritar-mafiotic al oligarhului Plahotniuc ; acum, fostul cîștigător pierde fiind la putere, iar oligarhul fiind fugar.

Pentru cei care vor să înțeleagă borșul în care fierb basarabenii, iată o scurtă analiză a fierturii care a dat în clocot duminica trecută.

Pe cît se poate de scurt, fiindcă nu vreau să vă distrag de la citirea unor pseudo-analize propagandistice și penibile , scrise de marii specialiști din categoria ” Armand Goșu & Iulian Chifu”.

1. Lungii ani de primariat dezastruos, penal, nesimțit și ” rrromînesc – eurrropean ” al pseudo-sorbonistului Chirtoacă, cumătrul familiei Băsescu, au pregătit foarte bine terenul pentru un primar pro-rus. La fel și complicitatea trio-ului Ghimpu – PL – Chirtoacă cu regimul Plahotniuc.

După ce oligarhul a renunțat la slugile din Partidul Liberal, perioada de victimizare a arestatului Chirtoacă i-a adus acum 10 % din voturi, dar n-a putut șterge duhoarea lungilor ani de mizerie cu franjuri. Da, Chirtoacă e de vină, în cea mai mare măsură, pentru victoria lui Ceban și a socialiștilor. La fel și alegătorii proști / naivi, care se lasă speriați mereu de fantoma Kremlinului și votează rahatul ,, nostru ,, , tricolor, patriotic și infractor.

2. După ce ,, pro-europenii ,, din ACUM s-au încumetrit oficial și repetat, prin alianță de guvernare, cu socialiștii lui Dodon, adică verișorii basarabeni ai lupului kremlinez, era greu să-i mai sperie la fel de eficient pe alegători cu umbra prădătorului din stepele rusești. Refrenul ,, Nu, zaieț, pagadi ! ”  n-a mai avut efectul unui film de groază pentru destui alegători, ci a devenit, cum era și cazul, un desen animat, manipulat propagandistic.

Așa că mulți dintre foștii votanți ai lui Năstase și ai ACUM au stat acasă în ziua alegerilor, exact din acest motiv.

3. La cîte tîmpenii cu ifose au făcut guvernanții din ACUM, și la cîte lucruri elementare n-au făcut, de cînd sînt la putere, era evident că pierderea de încredere și de voturi va fi mai rapidă ca de obicei.

Cînd un fost favorit al regimului Plahotniuc e garantat și apărat de ACUM ca fiind bun de procuror general dez-oligarhizator, restul e tăcere.

4. Cînd cei de la PAS-ul prim-ministrei Maia Sandu se bat prin raioane, fizic, cu cei din PPDA, ai lui Andrei Năstase, din cauza locurilor de pe listele electorale, despre care alianță ACUM mai vorbim ?

Pericolul Plahotniuc a trecut, deci micii necrofagi din PPDA & PAS se bat între ei pentru bucăți de halcă. Fără să vadă că sătule vor fi alte hiene, mai abile.

În plus, cu un Năstase gonflat patologic și cu ambiții prezidențiale, la ce le-ar fi trebuit celor din PAS un primar care să provoace o nouă repriză de negocieri interne cu nervi, pentru stabilirea candidatului ACUM în alegerile de anul viitor ? Sau la ce le-ar fi trebuit un candidat puternic al PPDA, dacă ACUM se rupe … ?

ACUM nu mai există, de facto, iar sprijinul PAS pentru Năstase a fost mai mult formal. Dacă nu cumva a fost chiar mai mult decît un non-combat.

5. Fidel modelului ,, Iurie Roșca de mîna a treia ,, ( moștenit de la fratele său Vasile, ex-secundant al actualului propagandist pro- kremlinez Roșca ), Andrei Năstase, favoritul PNL & Iohanis, se crede un nacealnik genial, deci face totul perfect și are nevoie doar de consilieri care să-i confirme că e deștept, frumos, înalt, blond și cu ochi albaștri .

Cu asemenea metehne cronice, e greu să vezi realitatea așa cum e și să adopți strategii & tactici cîștigătoare.

6. Micii lătrăi ” pro-europeni ” de tip Chirtoacă, Țîcu etc și-au făcut treaba anti-Năstase în primul tur, indiferent dacă în turul al doilea și-au declarat sau nu sprijinul, formal, pentru ,, vectorul european ,, .

Atacurile lor anti-Năstase din primul tur, directe sau indirecte, au fragmentat voturile și apoi au ținut acasă destui alegători. Deci banii ,, sponsorilor ,, din spatele acestor candidați au fost bine cheltuiți .

7. Ne place sau nu, dar Ion / Ivan Ceban, dincolo de apartenența politică, de figura lui antipatică sau de dubiozitatea legăturilor de biznis ori familiale, a fost încă de anul trecut mai bine pregătit ca Năstase.

Deja de la alegerile trecute s-a văzut că omul lui Dodon are în spate o echipă de consultanți profesioniști, iar el a arătat că e dispus să îi asculte. Ca să nu mai spunem că programul lui electoral a fost unul pragmatic, axat pe propuneri simple, ușor de îndeplinit, din categoria.,, ce n-a făcut Chirtoacă în atîția ani ,, .

 

Da, bătăliile sînt de obicei cîștigate de militari, nu de steaguri. Iar de data asta ulciorul geopolitic n-a mai mers la apă , ca altădată, și s-a spart cu zgomot.

Dar, cînd urli isteric & pavlovian ( ” trolli „ , ” mîna lui Plahotniuc „ ,  ” vînduți ” etc ) către orice opinie critică, rezultatul nu poate fi altul decît înglodarea jalnică și rușinoasă în înfrîngeri penibile. Nu pro-kremlinezul Ceban a cîștigat primăria, ci ,, pro-europenii ,, de carton mămăligos au pierdut-o, pe mîna lor.

Iar dacă ,, patrioții ,, tare diștepți, din carton tricolor ( de pe ambele maluri ale Prutului ), nu vor înțelege rapid lecția, această victorie istorică a forțelor pro-ruse ar putea fi doar începutul.

Cum ar zice o vorbă veche, în versiunea basarabeană din 2019 : oligarhul fuge, dar nu-ți pune și minte în traistă.

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii . Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here