Iubita lui Solcanu jr. încearcă să preia în forță o firmă care a dat lovitura cu proiecte de mediu

Iubita lui Bogdan Solcanu, fiul fostului baron pesedist Ion Solcanu, este acuzată că încearcă să preia ilegal un pachet minoritar de acțiuni la societatea SC Urbio RO SRL. Ana Maria Ciotîr forțează un acționar minoritar să-i cedeze 10% din companie prin diverse metode considerate ilegale. Acțiunea are ca scop evitarea plății unor bonusuri și dividende de zeci de mii de euro. Firma și-a triplat cifra de afaceri, iar profitul a crescut de 26 de ori.

Iubita lui Solcanu jr. nu s-a limitat la acțiuni juridice și, pentru a-și atinge scopul, a recurs și la acțiuni în forță de intimidare.

”Doamna administrator s-a prezentat la punctul de lucru de la Bacău, a luat toate documentele, a schimbat yalele la uși, ne-a blocat emailurile și nu ne-a mai permis accesul în sediu”, precizează Cătălin Martin în documentele depuse la Tribunalul Iași.

De altfel, Martin, acționar al societății SC Urbio Ro SRL, a depus la Tribunalul Iași o cerere prin care solicită judecătorilor anularea Hotărârilor Adunării Generale a Asociaților adoptate în data de 22.09.2020 împreună cu actele subsecvente acestora. Motivul invocat este faptul că acele hotărâri au fost adoptate ilegal și că prin punerea lor în aplicare i s-ar produce un prejudiciu de 78.000 de lei.

Miza conflictului este una eminamente financiară. Firma a obținut mai multe contracte pe proiecte finanțate prin Fondul de Mediu. Firma și-a triplat cifra de afaceri, iar profitul a crescut de 26 de ori, astfel că acțiunile lui Martin au început să valoreze prin prisma dividendelor ce ar trebui să le încaseze. Cătălin Martin le-a povestit judecătorilor că a fost adus în firma Urbio RO ca administrator și manager de proiect. I s-au oferit 10% din părțile sociale ale societății și i s-a promis lui și echipei sale de la punctul de lucru din Bacău, pe lângă salarii, un bonus de 10% din valoarea contractelor obținute de la clienții noi aduși în firmă. Obiectivul era accesarea a cât mai multe proiecte finanțate prin Fondul de Mediu prin programul Casa Verde. Cătălin Martin  spune că a reușit împreună cu echipa sa să întocmească 1.800 de dosare pentru beneficiari persoane fizice din mai multe județe ale țării.

A luat actele firmei și a concediat angajații

Pentru un număr destul de mare de clienți a reușit să înregistreze cererile de finanțare în sistem, însă datorită problemelor tehnice ale aplicației, o mare parte din dosare nu au putut fi înregistrate. Ulterior, în sesiunea următoare, o nouă serie din cei 1.800 de clienți aduși au reușit să obțină finanțarea din partea AFM, astfel că sumele datorate ca și bonus au devenit destul de consistente. Valoarea fiecărui proiect depus era de aproximativ 20.000 de lei, respectiv 4.100 euro, ceea ce a însemnat pentru firmă un pot de peste 500.000 de euro. În loc să-și plătească angajații pentru contractele obținute, Ana Maria Ciotîr a decis să-i concedieze fără a le plăti bonusul de 10%.

„Din acel moment, Ciotîr Ana Maria a început presiunile pentru înlăturarea mea, mai întâi din funcția de administrator (fără remunerarea pentru serviciile prestate și pentru clienții noi aduși), iar mai apoi din calitatea de asociat minoritar. După preluarea funcției de administrator, Ciotîr Ana Maria a formulat o plângere penală împotriva mea pentru furt de documente și șantaj, sesizarea fiind clasată de Parchet. Doamna administrator s-a prezentat la punctul de lucru de la Bacău, a luat toate documentele, a schimbat yalele la uși, ne-a blocat emailurile și nu ne-a mai permis accesul în sediu”, precizează Cătălin Martin în documentele depuse la Tribunalul Iași.

A făcut o ofertă în bătaie de joc

Dat afară din serviciu, țepuit de bani și cu o plângere penală pe cap, Cătălin Martin primește din partea partenerei sale de afaceri propunerea de a-și vinde părțile sociale de la Urbio RO SRL.

”Mi-a propus în nenumărate rânduri sume derizorii, care să compenseze atât neplata bonusului promis cât și contravaloarea acțiunilor”, spune Cătălin Martin. Profitul Urbio RO SRL a crescut de 26 de ori, de la 30.000 lei în 2018 la 780.000 lei în 2019. Martin ar fi trebuit să încaseze 78.000 lei dividende pentru anul 2019 și astfel a refuzat sumele oferite de Ana Maria Ciotîr întrucât ofertele acesteia erau cu mult sub acest nivel. În urma refuzului, Ciotîr trece la nivelul următor și hotărăște să scape de partenerul său din firmă. La începutul lunii septembrie se adoptă o hotărâre AGA prin care se decide majorarea capitalului social al societății cu suma de 500.000 de lei!!! O sumă exorbitantă și nejustificat de mare pentru un SRL cu o cifra de afaceri sub 1 milion de euro. Martin spune că de fapt majorarea are ca scop diminuarea procentului de acțiuni deținut de el în firmă. Cota de participare a lui Cătălin Martin la această majorare ar trebui să fie de 50.000 de lei, bani pe care nu-i are. Ciotîr știe acest lucru și speră astfel că cele 10 procente ale lui Martin vor scădea sub 1%. Ceea ce ar însemna că la repartizarea profitului asociatul minoritar va primi sume derizorii. Asta ar însemna practic determinarea asociatului minoritar să părăsească firma. Martin a atacat în instanță și această hotărâre AGA. Avocații lui spun că hotărârea este ilegală întrucât facilitează spolierea accesului la beneficii a acționarilor minoritari, o practică des întâlnită atunci când acționarii majoritari abuzează de dreptul de vot.

Martin contestă deciziile AGA

Potrivit documentelor, Ana Maria Ciotîr, în calitate de administrator al Urbio RO, a convocat ședința AGA a societății având pe ordinea de zi aprobarea situațiilor financiare pentru anul 2019 și aprobarea repartizării profitului realizat în 2019 pentru constituirea de rezerve care să acopere eventuale pierderi suferite de societate din cauza crizei provocate de coronavirus.

Cătălin Martin, asociat minoritar în societate, contestă deciziile AGA susținând că de fapt asistăm la încercarea acționarului majoritar de a-i prelua forțat părțile sociale.

„Am votat împotrivă în ceea ce privește repartizarea profitului din 2019 pentru constituirea de rezerve în vederea acoperirii unor potențiale pierderi cauzate de coronavirus. Am apreciat că recomandarea administratorului este total nemotivată, iar adoptarea hotărârii constituie un abuz de drept de vot și demonstrează înțelegerile dintre asociatul majoritar și administrator în scopul de a nu distribui dividende și a mă determina să mă retrag din societate”, se arată în motivarea cererii de chemare în judecată.

În ceea ce privește aprobarea situațiilor financiare, Martin susține că raportul administratorului cu privire la activitatea societății nu respectă statutul și legislația. Potrivit acestuia, raportul a fost întocmit și adus la cunoștința AGA cu 6 luni întârziere, cuprinde precizări extrem de vagi, generale, care nu descriu activitatea concretă din 2019. Totodată, se prezintă extrem de succint și trunchiat indicatorii economici și se prezintă propunerea de repartizare a întregului profit realizat în cuantum de 780.524 lei pentru rezerve. Raportul nu prezintă proiectele societății și cum au fost duse ele la îndeplinire, nu este precizat numărul de contracte și de clienți, nu este prezentată situația veniturilor și a cheltuielilor. Martin spune că pentru a se justifica decizia de constituire a rezervelor, în raport se vorbește despre anumite pierderi generate de coronavirus, fără a se prezenta însă date concrete. Administratorul societății nu a prezentat planul de afaceri pe 2020, precum și previziunile privind veniturile și cheltuielile pentru a se vedea dacă sunt necesare aceste rezerve la un nivel atât de ridicat. Cătălin Martin a precizat judecătorilor că hotărârea AGA nu are nicio logică economică și că, constituirea rezervelor ar bloca o sumă importantă de bani în scopul acoperirii unor pierderi nedemonstrate, fictive, în loc să permită utilizarea sumelor pentru investiții sau capital de lucru.  Din aceste motive, Martin susține că totul este o făcătură cu scopul de a-l determina să renunțe la acțiunile deținute în societate.

”Reiese clar că repartizarea întregului profit pentru constituirea unor rezerve nu servește intereselor societății, este total nejustificată economic, nerezonabilă, subiectivă și prin urmare nelegală”, a punctat Cătălin Martin.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here