Interviu în oglindă: Diaconescu Vs Tomac. „Diaconescu se comportă ca un taxi pirat”/ „Lupta se dă la baionetă”

Interviul „în oglindă” realizat de 7IAȘI îi pune față în față pe Eugen Tomac și Cristian Diaconescu, cei doi lideri care își dispută președinția Partidului Mișcarea Populară în instanțele de judecată, dar și în teritoriu, încercând să obțină sprijinul organizațiilor locale. Tomac și Diaconescu au răspuns la aceleași întrebări și nu s-au menajat deloc unul pe celălalt. Tiruri de acuzații au fost lansate de ambii politicieni care se văd nevoiți să resusciteze partidul înființat de Traian Băsescu, căzut între timp în genunchi, sub pragul electoral.

Pe de o parte, Tomac îl demonizează pe Diaconescu spunând despre acesta că „se prezintă mare pro-occidental, dar voia să facă din PMP un partid vasal al AUR-ului rusesc”.

Pe de altă parte, Diaconescu vorbește despre o construcție politică pe care vrea să o realizeze invitând și alte formațiuni să se coaguleze în jurul a ceea ce el numește un „Pol Conservator”.

Toate răspunsurile oferite de Eugen Tomac și Cristian Diaconescu  la întrebările adresate de 7IAȘI le găsiți în rândurile de mai jos.

 

Reporter: Cine este președintele de facto al PMP și care sunt argumentele pe care se sprijină această afirmație?

Eugen Tomac: Şi de facto, şi de jure, eu, Eugen Tomac, sunt preşedintele Partidului Mişcarea Populară. Actuala conducere a PMP a fost aleasă în urma unui congres legal şi legitim organizat în 19 februarie. Spun legal, pentru că instanţa a confirmat acest lucru în două rânduri, fiind respinse contestaţiile lui Cristian Diaconescu privind organizarea congresului. Ultima decizie de acest fel datează din 26 martie. Congresul a fost legitim, pentru că o majoritate covârşitoare a filialelor judeţene ale PMP s-au exprimat în CEN (Consiliul Executiv Naţional) în sensul organizării sale. De altfel, Diaconescu ar fi avut oportunitatea să candideze dacă şi-ar fi dorit acest lucru, pentru a arăta că avea în continuare susţinerea partidului, lucru pe care nu l-a făcut în faţa evidenţei sensibile.

Ca un om care se prezintă drept mare susţinător al principiilor democratice, Cristian Diaconescu ar fi trebuit să accepte rezultatul democraţiei interne din partid. Pentru că răspund întrebărilor unui ziar din Iaşi, aş spune că este comportament demn de Alexandru Lăpuşneanu care spunea „dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau”.

Cristian Diaconescu: Atat de facto, cat si de jure, singurul Președinte al unui partid este cel înscris în Registrul Partidelor Politice. În cazul de fata, in orice moment s-ar consulta acest Registru – astazi, de exemplu – se va observa mentiunea cu privire la calitatea de Presedinte al Partidului Miscarea Populara in persoana lui Cristian Diaconescu.

R.: De la ce a pornit tot acest scandal din PMP și care este miza?

E.T.: Problemele PMP s-au cronicizat pe parcursul anului 2021. Pur şi simplu, partidul intrase într-o moarte clinică. Pot să vă spun că erau preşedinţi de organizaţii judeţene, care în legislatura 2016 – 2020 fuseseră în Parlament, cărora Cristian Diaconescu nici nu le răspundea la telefon.

Evident, această pasivitate a dus la scăderea electorală şi mai accentuată a partidului, PMP ajungând în marja de eroare a sondajelor de opinie într-un moment în care existau premise de creştere pe fondul erodării partidelor aflate la guvernare. Ca dovadă că, în două luni după ce PMP şi-a ales o nouă conducere a partidului şi au început să fie repornite motoarele interne, mai multe sondaje de opinie ne plasează din nou deasupra pragului electoral.

Evident, dorinţa lui Diaconescu de a face din PMP un satelit al partidului pro-rus AUR a fost picătura care a umplut paharul.

Personal, nici nu înţeleg de ce Cristi Diaconescu continuă circoteca actuală, câtă vreme, pe parcursul anului 2021, n-a făcut altceva decât să își exprime dorința de a candida la Președinția României. Are şansa acum, dezbrăcat de responsabilitatea de a „căra” în cârcă partidul, să-şi arate potenţa politică şi să candideze la prezidenţialele din 2024.

C.D.: Dorinta de a destabiliza un partid cu un potential de crestere enorm si care poate fi, si va fi, un jucator important pe scena politica, nu este un fenomen nemaiintalnit. In general, schema de lucru urmeaza un tipar, iar previzibilitatea se transfera si executantilor, in sensul miscarilor pe care le fac. Marturisesc ca, de-a lungul timpului, am vazut atat planuri cat si persoane insarcinate in sensul indeplinirii lor, care exced cu mult situatia de fata, mai ales potentialul intelectual al celor implicati.

R.: Vedem că există excluderi reciproce din partid și se lansează acuze de vânzare a partidului către AUR sau PNL. Cui să dea crezare membrii de partid?

E.T.: Obiectivul meu ca preşedinte al PMP este să pornesc un proces de reconstrucţie a partidului într-un moment în care România are nevoie ca de aer de o formaţiune politică de dreapta clasică, conservatoare creştin democrată. Avem propriul nostru culoar politic, avem o structură sănătoasă, PMP deţinând al treilea număr de aleşi locali din ţară după PSD şi PNL – deci, există toate premisele pentru o revenire spectaculoasă. Evident, este nevoie de muncă şi de seriozitate. Şi, în condiţiile în care am vizitat toate organizaţiile judeţene ale partidului în această perioadă, există toate premisele ca acest restart al PMP să fie de succes, iar aleşii noştri locali ştiu acest lucru foarte bine.

De partea cealaltă, am văzut cam care este anvergura politică a lui Cristi Diaconescu. Se prezintă mare pro-occidental, dar voia să facă din PMP un partid vasal al AUR-ului rusesc. Înregistrările publice, pe care tot oameni din echipa sa le-au dat, dovedesc acest lucru fără putinţă de tăgadă. De altfel, aici se vede traseismul politic pe care Diaconescu îl are în sânge: nu poate să renunţe la diversionismul de tip PSD – FSN şi nici la duplicitatea de tip Oprea – UNPR.

C.D.: Din partea structurii de conducere a Partidului si a mea, ca Presedinte, exista doar masuri justificate, luate in urma unor evaluari amanuntite ale activitatii Organizatiilor si, mai ales, a Presedintilor acestora.

Orice alianta care ar putea ajuta PMP in sensul formarii unei constructii viabile pentru Alegerile din 2024, va fi discutata in Organizatii. In ceea ce priveste aceste structuri, nu conteaza doar vointa unui singur om, asa cum s-a intamplat pana acum, respectiv liderul acesteia, ci intreaga organizatie, in ansamblul ei. Totodata, in august anul trecut am primit un mandat, o imputernicire, in sensul initierii dialogului cu toate formatiunile interesate de coagularea unui Pol Conservator, a unei aliante al carei liant sa il constituie valori si principii care sa faca posibila evolutia Romaniei.

R.: Ce părere aveți despre Cristian Diaconescu/Eugen Tomac și membrii de partid care îl susțin? Există pericolul ruperii PMP?

E.T.: În acest moment, Diaconescu se comportă ca un taxi pirat. Afişează o siglă furată, aşteaptă să se urce clientul în maşină, modifică setările aparatului de măsurare a kilometrajului şi la sfârşit cere infinit mai mulţi bani decât făcea cursa. Sunt absolut convins că acei puţini foşti colegi care îl urmează vor fi abandonaţi de Diaconescu pe un câmp viran unde nu este semnal la telefon. De altfel, repet, singurul obiectiv al lui Cristian Diaconescu era candidatura la Preşedinţia României în 2024, fără să existe vreo preocupare pentru binele partidului şi pentru zecile de mii de membri pe care îi avem.

Nu există riscul ruperii PMP pentru că avem o conducere legală şi legitim aleasă. Din contră, având în vedere situaţia socio-economică foarte complicată, cred că vor fi oameni de valoare, cu principii de dreapta sănătoase, care se vor alătura PMP.

C.D.: Se poate lesne observa parerea membrilor in legatura cu autoproclamata structura de conducere. Mai ales la Iasi, intr-o Organizatie care a dovedit cu prisosinta forta si determinare, constituindu-se intr-un exemplu pentru intregul Partid.

Acum, mai mult ca niciodata, vocea oamenilor onesti si dedicati acestei formatiuni politice se aude fara interferente. Lupta se da la baioneta, iar victoriile de etapa ne conduc catre castigarea razboiului. Principalul efect il constituie coagularea in jurul unui proiect de tara care va transforma anul 2024 intr-un triumf pentru PMP.

R.: Când se va tranșa acest conflict și care ar fi deznodământul preconizat?

E.T.: Din punct de vedere democratic şi politic, situaţia este cât se poate de clară: există o conducere legitim şi legal aleasă. Rând pe rând, contestaţiile lui Diaconescu vor fi respinse, aşa cum s-a întâmplat şi pe 26 martie când Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea sa prin care contesta legalitatea organizării congresului şi l-a obligat la plata cheltuielilor de judecată, lucru pe care nu l-a făcut nici până acum – asta apropo de respectarea statului de drept şi a deciziilor judecătoreşti.

În acest moment, PMP, un partid cu oameni valoroși, care beneficiază de încredere în comunitățile lor, se pregătește să revină pe prima scenă a politicii românești.

C.D.: Din punct de vedere juridic, avand in vedere cele trei dosare aflate pe rol – atat cu privire la contestarea modului in carea fost organizat asa-zisul congres, cat si cu privire la desfasurarea si efectele lui – solutiile instantelor vor putea prinde contur in cativa ani, deloc putini ca numar.

In tot acest timp, am inceput si continuam un proces de eficientizare a acestei constructii politice si, mai ales, a comunicarii in teritoriu, astfel incat raportul politic din interiorul partidului sa priveasca fundamentul unei reciprocitati. Nu s-a mai intalnit acest lucru pana acum in politica romaneasca, pentru ca viziunea general uzitata era aceea de subordonare, mai putin de respect. S-a auzit prima oara de respect pe aceasta scena si, mai mult de atat, s-au pus bazele unui program care sa faca posibil acest lucru, odata cu Motiunea ROMANIA RESPECTATA. Sunt initiatorul acestui proiect si garant al punerii lui aplicare, alaturi de TOTI colegii de partid.

1 COMENTARIU

  1. N-o fi mare sculă Deaconescu, care de fraier a fugit de la PSD și s-a aruncat în brațele securistului Băsescu, dar acest To(lo)mak este de o obrăznicie crasă. Venit de undeva de prin Huceag, kalmukul dă lecții românilor neaoși!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here