Îngrijorare la nivel mondial: Iranul a dezvoltat material pentru trei bombe nucleare

În mijlocul scandalului cu războiul din Israel, Iranul a dezvoltat material pentru trei bombe nucleare, crescând stocul de uraniu îmbogățit la 60%, ajungând la 128,3 kg de la ultimul raport din 5 septembrie. Progresul continuu al Iranului în îmbogățirea uraniului la niveluri foarte ridicate, în ciuda incapacității de a coopera cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), constituie o provocare la nivel mondial.

Potrivit definiției AIEA, Iranul dispune de suficient uraniu îmbogățit pentru a construi trei bombe atomice. Deși Iranul neagă intenția de a dezvolta astfel de arme, rata de îmbogățire a uraniului a încetinit la aproximativ 3 kilograme pe lună, comparativ cu 9 kilograme la începutul anului.

Comunitatea internațională este îngrijorată, dar amenințarea unei rezoluții obligatorii împotriva Iranului nu pare iminentă în prezent, având în vedere preocupările legate de escaladarea conflictului dintre Israel și Hamas în Gaza. Pentagonul a avertizat anterior că Iranul ar putea produce suficient material fisionabil pentru o bombă nucleară în aproximativ 12 zile. În februarie, au existat rapoarte despre apropierea Iranului de construirea unei bombe nucleare, dar în martie, Iranul s-a angajat să coopereze cu AIEA în programul său nuclear.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here