Infractori politici contra infractori DNA

despre esenţa cazului ” Kovesi ” , dincolo de tîmpenia #Rezist 

 

Am citit recent opinia unui idiot cu ecuson de jurnalist, istoric şi naţionalist ardelean ( în misie străvezie la Chişinău ), care zicea cam aşa : nu contează că DNA încalcă legea, principalul e să-i lege pe corupţi. Această cretinie progresistă, care în orice societate civilizată ţine de patologia democraţiei, e foarte des întîlnită în rîndurile maselor largi, intelectuale şi #Rezistente. Şi transformă automat aceste turme presupus intelectuale în simple turme, mînate abil de ciobani parşivi şi cîini de pradă.

Desenez pentru cvasi-idioţii intelectuali & #Rezistenţi : da, există suspiciuni rezonabile că junele prahovean Cosma şi tată-baron Cosma, PSD-iști cu funcții mari și averi uriașe, ar fi comis fapte penale de gravitate mare. La fel cum există astfel de bănuieli rezonabile în legătură cu majoritatea liderilor clasei politice romîneze. Dar numai un naiv, un idiot sau un bolnav nu admite că există suspiciuni rezonabile legate și de faptul că un mare număr de procurori DNA au comis fapte penale extrem de grave. La fel ca unii ofiţeri SRI sau unii judecători. Punct. Restul e patologie medicală sau civică.

Credem cumva că ar fi bine să renunţăm la respectarea legilor de către oamenii din structurile statului, fiindcă nivelul corupţiei e sufocant şi trebuie combătut cu mijloace excepţionale ? Ok, putem discuta , dar asta nu putem hotărî fiecare de capul nostru, ci trebuie hotărît tot printr-o lege. Altfel, nu mai sîntem un stat civilizat, un stat de drept, ci Estul Sălbatic, în care şeriful e şi procuror, şi judecător, şi călău. Eventual şi popă, şi cioclu, fiindcă infractorii periculoşi n-ar trebui să aibă parte de o înmormîntare decentă.

Lucrul cel mai dezgustător şi mai toxic din toată această tragi-comedie grotescă e unul mai puţin vizibil : în timp ce corifeii anti-corupţiei progresiste, europene şi democratice acoperă mizeria DNA, SRI & Co, strigînd că tabăra opusă face jocul Rusiei lui Putin, tocmai aceste încălcări grosolane ale procedurilor justiţiei civilizate fac parte din arsenalul pseudo-democraţiilor de tip kremlinez.

Da, tovarăşi #Rezistenţi progresişti : mizeria de tip Kovesi-DNA, Coldea-SRI & Co e mai putinistă decît mizeria de tip Dragnea-PSD & Co. Iar asta vă poate explica orice politolog decent : serviciile de informaţii care controlează justiţia sînt baza oricărui regim autoritar sau dictatorial. Doar că mizeria lor e mai puţin vizibilă decît mizeria politicienilor.

Înainte de a mă duce să-mi primesc plata de la Kremlin pentru acest articol mizerabil contra instituţiilor statului ( păi, nu … ? ), mai zic doar atît ( pe degeaba, din partea casei, că Putin nu mi-a dat bani şi pentru asta ) : proştii intelectuali, care îşi rup cămeşa de pe chept pentru jandarmereasa Kovesi & Co, sînt mai proşti decît proştii care îşi rup cămeşa de pe chept pentru baronul-şef Dragnea & Co. Tocmai pentru că se pretind intelectuali.

Dar intelectul, pare-se, e o chestie legată de gîndit. Şi, uneori, asta nu-i o chestie foarte simplă.

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here