Hai să dăm lînă cu lînă

despre mioritismul cu franjuri moldovenești și Partidul Moldovenilor, versiunea 3.0

 

Vești bune pentru cei care nu-i suportă pe bucureșteni : tocmai s-a lansat, cu mare tam-tam de presă, în preajma festivităților de 24 ianuarie, asociația numită ,, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei ,, . Cei din conducerea asociației neagă orice intenții de implicare în politică, iar fanii din ,, tribune ,, se agită cu frenezie pe plaiurile internetice, ca la apariția unui Avram Iancu al moldovenilor asupriți de ,, sudiști ,, și priviți cu superioritate de ardeleni. Viitorul sunî ghini, s-ar zice, iar dominația nedreaptă a lui Mitică dîmbovițeanul pare că se apropie de sfîrșit.

Printre șefii noii mișcări se numără felurite celebrități culturale, universitare și jurnalistice, plus reprezentanți ai fiecărui județ din regiunea Moldovei. Fondatorii au enunțat principii generoase, asortate cu bune intenții, pragmatism, experiență vastă și promisiuni ferme. Mai frumos decît atît, ce-ar mai putea fi ? Hai la Milcov cu grăbire, să ne cerem dezrobire !

Sau nu ? Cei care nu mai cred nici în Moș Crăciun, nici în levitația flatuloformă pot observa, cu un minim efort, cîteva detalii mai mult decît relevante, în tot acest tabloui plin de neo-renascentism moldav. Bunăoară, că printre membrii fondatori ai mișcării de eliberare a Moldovei se află cunoscutul jurnalist și afacerist Dan Radu. Care n-a fost doar șef la răposatul ziar ,, Monitorul ,, și la TVR ( da, director suprem, chiar la București ). Ci și purtător de cuvînt al primarului Constantin Simirad. Da, fondatorul răposatului Partid al Moldovenilor. Partid care a fuzionat apoi cu PSD. Dar, înainte să fuzioneze cu PSD, Partidul Moldovenilor l-a avut pe listele de candidați pentru parlament pe un alt mare intelectual reformator de pe malurile Bahluiului, vestitul Alexandru Lăzescu. Da, fostul președinte magistral al TVR.

Dacă mai adăugăm faptul că răposatul ,, Monitorul ,, ,  ziarul duetului Al. Lăzescu – Dan Radu, a fost laboratorul unde s-a clocit proiectul Partidului Moldovenilor, nu credeți că lucrurile devin destul de interesante ? Mai ales că ,, Ziarul de Iași ,, , actuala gazetă a cuplului Al. Lăzescu – Dan Radu, e principala trompetă mediatică a noului proiect botezat ,, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei ,, . Iar aproape jumătate dintre fondatorii MDM scriu ori au scris la ,, Ziarul de Iași ,,.

Dacă tot mai așteptați cadouri de la Moș Crăciun, vă mai întreb ceva : chiar credeți că actuala fosilă Simirad putea extinde atît de mult proiectul numit ,, Partidul Moldovenilor ,, fără acordul tacit al serviciilor secrete romîneze ? Sau chiar mai mult decît acordul tacit. Ori credeți cumva că Simirad moldovenezul, ales primar din partea Convenției Democrate, a fuzionat apoi cu PSD din mari afinități doctrinare, și tot de-aia s-a plimbat pe urmă prin PDL, UNPR, PLM etc ?

Nu vi se pare că , taman ca-n serialul cu mistere ,, Twin Peaks ,, , ,, se-întîmplă iar ,, ? Taman înainte de alegeri. Dar desigur că asta e doar o speculație rău-voitoare, iar eu sînt un sărman rob al teoriei conspirației, evident.

La urma urmei, decît să ne fraierească bucureștenii, nu mai ghini ni amăjesc a’ noștri, frumușăl, cu ghinișoru’ ? Mă rog, aș zice io ceva despre cît de ,, ai noștri ,, sînt, dar de ce să vă stric bucuria cu asăminea vorbi greli ?

Somn ușor, deci, patrioții lucrează pentru voi.

 Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here