Blocul lui Bolobiță, acoperit cu falsuri grosolane. Primăria și Direcția de Cultură au pus batista pe țambal

În procesul în care ieșenii de pe strada Nicolae Bălcescu cer anularea blocului pe care-l ridică dezvoltatorul Cristinel Bolobiță instituțiile statului refuză să ofere lămuririle solicitate de judecători @ Deja Complexul Muzeal Moldova a fost amendat @ Prezentăm mai jos dovezi care arată că ieșenii au dreptate când spun că Bolobiță a demolat ilegal un monument istoric cu complicitatea Direcției de Cultură și a Primăriei Iași @ Pentru acoperirea acestei ilegalități, instituțiile au apelat la o serie de falsuri

Pe zi ce trece ies la lumină tot mai multe dovezi care arată că dezvoltatorul Cristinel Bolobiță a demolat ilegal, dar cu complicitatea Direcției de Cultură și a Primăriei Iași, un monument istoric pentru a ridica un bloc pe strada Octav Botez. Acest lucru reiese și din atitudinea celor două instituții ale statului de la care judecătorii ieșeni au solicitat unele lămuriri pentru a clarifica situația și care dau din colț în colț știindu-se în culpă. Judecătorii au solicitat lămuriri de la Direcția pentru Cultură și primărie în cadrul procesului deschis de familia Sorin și Demetra Andrian, care deține o casă pe Nicolae Bălcescu și care s-a trezit dintr-o dată, la numai câțiva metri de proprietate, cu un zid înalt de peste 12 metri, reprezentând una din fețele blocului lui Bolobiță. În jumătate din încăperile familiei Andrian soarele nu mai poate intra, dar cu toate acestea primăriei nu i-a păsat. Se cuvine să reamintim că monumentul istoric aflat în discuție este fosta casă Pogonat, ridicată în jurul anului 1850.

Direcția pentru Cultură, reprezentată prin directorul Virgil Babii, susține sus și tare că nu s-a demolat un monument istoric arătând că, în zona respectivă singura clădire care este monument istoric este blocul cu trei nivele situat la intersecția dintre strada Octav Botez, cea care urcă spre Spitalul de Boli Infecțioase și strada Nicolae Bălcescu, clădire ridicată în anul 1934, conform documentelor.

Babîi inventează monumente pentru Bolobiță

Babîi susține că acest bloc este o ”casă cubistă” și de aceea este momument istoric. Aceasta reprezintă încercare disperată de a acoperi ilegalitatea demolării Casei Pogonat, adevăratul monument istoric.

„Când au văzut că ne-am dat seama de faptul că au demolat ilegal un monument istoric au încercat să o dreagă susținând că monumentul istoric era de fapt  blocul aflat aici mai la vale de casa noastră. Asta în condițiile în care în toate listele cu monumente istorice pentru această zonă este menționată o casă din secolul 19. Domnul Babîi vorbește despre un imobil din secolul 20. Atunci vă întreb ce s-a întâmplat cu casa din secolul 19, vă spun eu, a fost demolată ilegal”, a spus Demetra Andrian.

Femeia are dreptate. La dosarul aflat pe rolul instanței, cel în care familia Andrian solicită  suspendarea și apoi anularea autorizației de construire emise pentru blocul lui Bolobiță sunt depuse toate listele cu monumente istorice ale județului Iași și în care se vorbește că pe strada Nicolae Bălcescu la nr.17 se află un singur monument istoric și anume o casă din secolul 19.

Babîi aduce documente din viitor

Vorbem mai sus despre complicitatea celor de la Direcția de Cultură. Prima lista completă cu monumentelele istorice din județul Iași este cea trimisă în anul 2003 Ministerului Culturii de Ana Maria Zup, fostă funcționară a Direcției pentru Cultură. Pe documentul respectiv Casa Pogonat (casa care a aparținut familiei actriței Margareta Pogonat), document aflat și la dosar, figurează la poziția nr.32 (Casă secolulul 19) la adresa strada Nicolae Bălcescu nr.17 A. Lista respectivă este înregistrată la Ministerul Culturii cu nr.5985/2003 și este semnată de Bogdan Bârleanu, fostul director al Direcției și de Ana Maria Zup, la acea vreme consilier al instituției. În lista respectivă nu apare nici o casă cubistă din secolul 20. Așa zisa casă cubistă aparține familiei Dumbravă care deține documente potrivit cărora blocul pe care-l are în proprietate a fost construit în anul 1934. Și aceste documente au fost depuse la dosarul aflat pe rolul Tribunalului Iași. Mai mult decât atât, Babîi încearcă să acrediteze aceast fals și cu documente contrafăcute. Deoarece conțin date nereale, documentele conțin și unele informații care îi dau de gol pe cei de la Cultură. Astfel, Adresa nr.248 din 10.03.2014, Direcția Județeană pentru Cultură Iași răspunde unei solicitări primite de la Societatea Civilă de Avocați Vasile Lupu și Lupu Mihai.

„La adresa dumnevoastră prin care solicitați statutului imobilului situat în strada Nicolae Balcescu nr.17 vă informăm că imobilul nu este înscris în lista monumentelor istorice. Imobilul înscris în lista monumentelor istorice publicată în Monitorul Oficial nr.670 din 1.10.2014 este situat în strada Nicolae Bălcescu nr.17 Bis”, se arată în adresa semnată de Babîi.

Deci, în martie 2014, Babîi vorbește de un monument de pe o listă aprobată după jumătate de an, adică în octombrie 2014.

Document istoric edificator

De asemenea, la dosarul aflat pe rolul instanței se află un document din anul 1942, o expertiză efectuată  de Gheorghe Dalbon, expert judiciar, la solicitarea bunicii actriței Margaretei Pogonat care voia sa iasa din indiviziune, să împartă moștenirea cu celelalte rude ale sale. Acest expert arată că singura casă monument din zonă este Conacul Pogonat.

„Pe acest teren se găsesc două case din care una trupul A are o suprafață clădită de 244 mp cu detaliile din planșa A; e  în stilul conacurilor boierești ale moșiilor moldovenești și are o vechime de peste 100 de ani. A fost foarte bine întreținută până la un timp, însă a suferit mult din cauza cutremurului și a bombardamentului.
Este nelocuibilă și pentru a înlătura pericolul unei surpări sub și supra sol ar nececita cheltuieli de  350.000 lei”, arată expertul care în continuare vorbește despre blocul cubist al lui Babîi, despre care spune că este ridicat de câțiva ani, adică în anul 1934.

Judecătorii s-au enervat

La Tribunal s-a desfășurat un nou termen de judecată în dosarul în care  familia Andrian solicită anularea autorizației de construire pentru Bolobiță. La acest termen de judecată Complexul Național Muzeal Moldova trebuia să prezinte din arhivă documente privind monumentele istorice de pe strada Nicolae Bălcescu. Asta deoarece Direcția pentru Cultură a precizat că în momentul în care au fost reorganizate instituțiile de Cultură din Iași, s-a separat administrarea muzeelor de activitatea protejării patrimoniului cultural, arhiva privind momunentele istorice a rămas la Palatul Culturii (Complexul Muzeal Moldova). La termenul de ieri, instanța a amendat Complexul Muzeal Moldova cu 300 lei deoarece nu a prezentat documentele solicitate de instanță. De asemenea primăria trebuia să prezinte o situație privind modificarea adreselor și a denumirilor de străzi. Asta deoarece, după ce a cumpărat Casa Pogonat, cu ajutorul primăriei Bolobiță a modificat adresa, în loc de Nicolae Bălcescu nr.17 acesta construiește blocul pe strada Octav Botez nr.1A. Reprezentanții primăriei au spus la termenul de ieri că nu dețin dovezi suplimentare.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here