GREVA SPONTANTĂ paralizează Poşta Română. Protestele SE EXTIND în mare viteză

Poştaşii protestează în toată ţara
Protestele de la Poştă se extind. Dimineaţă, la prima oră, au oprit lucrul angajaţii Poştei din Cluj. Peste o ora, factorii poştali de la mai multe oficii din Bucureşti s-au aliat acţiunilor de protest. Prima grevă fusese declanşată în urmă cu două săptămâni, la Iaşi. Angajaţii Poştei spun că reducerea normelor de lucru va duce la o diminuare a salariilor.

Angajaţii din 14 oficii poştale din Bucureşti continuă protestele începute cu o zi în urmă, valul revendicărilor extinzându-se cu repeziciune în toată ţara. Liderul de sindicat al filialei Bucureşti din cadrul Sindicatului Lucrătorilor din Poşta Română a enumerat oficiile închise şi că alte unităţi urmând să fie închise.

Marian Ciubeică susţine că nu există nicio reacţie din partea conducerii Companiei Naţionale Poşta Română şi că acest lucru face ca nemulţumirea oamenilor să crească. „Este pentru prima oară în ultimii 23 de ani când se întâmplă aşa ceva”, a afirmat liderul de sindicat.

În judeţul Cluj, greva spontană s-a întins cu repeziciune în Cluj Napoca, Câmpia Turzii şi Dej. Nemulţumirile sunt legate de faptul că CNPR vrea să impună un număr de zile neplătite şi să reducă programul de lucru pentru toţi salariaţii. Factorii poştali au refuzat să meargă pe teren. conducerea a anunţat că va tăia între una şi patru zile de lucru, fără a fi necesară consultarea sindicatului, conform unei prevederi din Codul Muncii. Poştaşii din Bucureşti sunt nemulţumiţi şi de faptul că li s-a anulat o cursă pe zi, ceea ce face imposibilă distribuirea corespondenţei.

Sindicatele ar prefera concedieri colective şi plăţi compensatorii decât reducerea normelor de lucru, echivalentă cu o scădere a salariilor cu 15-20%. Raportată la veniturile Poştei Române, ponderea salariilor a crescut de la 63% la 71% în ultimii patru ani, faţă de o medie de 51% la operatorii poştali din Europa. În acelaşi timp, volumul prestaţiilor poştale s-a redus continuu, pe măsura dezvoltării tehnologice şi evoluţiei comunicării on-line.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here