Generalii de carton

– despre ambalaje goale, pline cu aer solemn –

 

Ieşeni, bucuraţi-vă ! Nu demult, frumoasa noastră urbe şi minunatul nostru judeţ s-au îmbogăţit cu un nou motiv de mîndrie : printre noi trăieşte, luptă şi oftează pentru patrie încă un general. Sau, în fine, ce-or mai fi făcînd generalii, că eu nu ştiu foarte exact, fiindcă nici n-am fost general, nici n-am în familie o asemenea personalitate.

După cum am aflat cu mare bucurie din presa locală, noul general de Bahlui se numeşte Dan Iamandi şi e comandantul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Adică e şeful pompierilor, salvatorilor, pirotehniştilor ş.a.m.d. de pe plaiurile noastre. De trei ori ” Ura  ! ” .

Recunosc sincer, cu mîna pe stingătorul de incendii : după ce m-am mai oprit din bucuria generată de această frumoasă noutate, nu-mi dă pace o întrebare, mai ceva ca un inspector de la ISU, atunci cînd verifică un restaurant ori un magazin alimentar – oare ce fapte de vitejie a săvîrşit dl ex-colonel Iamandi, ca să primeasă gradul de general …?

În cazul unui alt soi de general ieşean, şeful poliţiei ieşene, chestorul Ion Scripniciuc, lucrurile sînt clare : nu l-a prins pe monstrul din Loch Ness, nu i-a legat cu mîna lui pe jefuitorii Bancorexului şi nici n-a pus p’eptul în faţa gloanţelor trase de vreo grupare criminală. Nu, dl general de poliţie a fost doar caşchetarul de serviciu al actualului inculpat Nichita Gheorghe, fost primar al Iaşului. Suficient deci pentru generălie.

Dar dl general Iamandi, el oare ce fapte eroice de arme a făcut ? O fi salvat de la naufragiu vreo balenă de Bahlui ? O fi stins trabucul lui Donald Trump ? O fi dezamorsat vreo morsă, în alfabetul Morse ? O fi ajutat-o să treacă strada pe soacra domnului Klaus Iohannis  ?

Fiindcă am uitat să vă spun : dl prezident Iohannis l-a avansat pe dl general Iamandi. Nu Putin, nu Iliescu, nu Erdogan sau alţi băieţi răi. Şi cu asta cred că am putea lăsa la o parte băşcălia, ca să observăm ceea ce pentru unii încă nu e ceva evident : obiceiurile bananiere sînt încă la putere în scumpa noastră patrie. Iar producerea generalilor de carton e unul dintre ele.

Nu mă îndoiesc, e foarte posibil ca dl Iamandi să fie un om de treabă şi un profesionist decent. Dar asta ar însemna să avem vagoane de generali în orice haltă mai răsărită. Acum avem doar cîte o remorcă în fiecare gară, şi nici asta nu e normal. Fiindcă, după 27 de ani de la ieşirea din comunism, obiceiurile proaste continuă să fie la putere, cu tot ambalajul UE & NATO.

Pînă vom afla ce planuri napoleoniene a produs dl general Iamandi, eu aştept cu interes să-l facă mareşal de poliţie pe tov Scripniciuc. Numai că, în loc de bastonul clasic, ar fi mai nimerit să-i dea un bulan miliţienesc din aur roz, ornat cu inscripţia ” Gigi Nichita forever !” . Sau foraiber, că oricum nu contează.

 

Lucian Postu

 

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here