Foaie verde magheran,  / Grea e viaţa de Gîtlan

 

Dacă aţi fost plecaţi în ultima vreme din Iaşi, apoi aflaţi : tovarăşul comisar Costel Gîtlan e noul miliţian-şef al poliţiei judeţene bahluieze. Momental e decît interimar, dar cu ajutorul Sfinţilor Caşchetie, Bulanie şi Girofarie speră să ocupe, pe temen lung, scaunul moale pe care au stat mari intelectuali în uniformă precum Fane ” Tablagiul ” Alexa, Mircea ” Buzunar ” Artene,  Liviu ” Doctorat Moale ” Zamfirescu ori Nelu ” Cuier ” Scripniciuc.

Dincolo de foamea-n gît pentru funcţii, tov. miliţian-şef Gîtlan pare să fi călcat cu stîngul pe drumul şefiei. Sau cu dreptul, dar în altceva, care aduce noroc doar consumat la vîrste foarte mici, conform unei vorbe populare.

Mai întîi, secretara lui a fost prinsă la furat într-un magazin. Şi a fost aşa de proastă, încît a scos legitimaţia de miliţiancă şi a început să se răstească la agenţii de pază care o prinseseră cu parfumul în sîn.

După un asemenea episod ultra-maroniu, toată ţara a rîs de caşchetăria de la Iaşi, întrebîndu-se ce video-chat cu tipe sărmane a organizat selecţia pentru postul de secretară a miliţianulu-şef Gîtlan. Sau poate că proba fizică a fost suficientă, iar punctajul obţinut de poliţista infractoare a fost suficient pentru tov. şef al IPJ Iaşi.

Se vede însă că neo-miliţianul Gîtlan n-are noroc la femei. Femei din subordine, ca să n-avem vorbe. Ori n-are mînă bună cînd le alege, ori n-are minte de-ajuns pentru asta. Altfel nu se explică de ce ţine ca purtătoare de vorbe a IPJ o papagaliţă bipedă şi tupeistă, care pare venită direct din filmele cu miliţieni din seria ” Brigada Diverse „. Doar că nivelul intelectului său şi al bunului-simţ ( sau al lipsei lui ) pare să vină nu din zona personajelor în uniformă, ci din zona penibilului gros, de ” alba-neagra „. Dacă n-ar avea caşcheta pe cavitatea ucraineană, ai zice că tocmai a adus de la păscut cireada satului şi visează, pe prispă, cum să ajungă ca Geanina din ” Las Fierbinţi „.

Ca să scurtăm povestea, că mai sînt şi alţii la rînd : tov. Gîtlan, poate că n-ai înţeles încă, dar Iaşul nu e Slobozia. Şi nu toţi ziariştii acceptă tupeul ciobănesc al caşchetăresei care îţi poartă vorbele. Ăţi fi poate compatibili la viziunea miliţienească despre lume şi viaţă, dar în cazul ăsta am o veste proastă pentru amîndoi : sînt şanse mari să călcaţi definitiv în chestia aia pe care ar fi trebuit s-o consumaţi de mici, ca să aveţi noroc. Da, cam asta se vede la orizont : în trei luni, şi restul zile, / vă vin hainele civile. Hai, liberare !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here