Fiul lui Chirica, transferat pe șest la Național. Traseu scandalos: liceu industrial, școală privată, colegiu de olimpici

UPDATE: Sorin Iacoban a contactat redactia 7Iasi pentru care a declarat: “nu eu sunt reprezentantul primarului in Consiliul de Administratie, ci Sorin Avram, functionar al primariei.”

Odrasla primarului Chirica, transferată pe ascuns, în timpul anului, la Colegiul Național, după ce anterior picase examenul de admitere la acest liceu! @ Elevul Rareș Adrian Chirica a fost transferat la unul dintre cele mai bune licee din Iași de la o școală particulară, Colegiul Wurmbrand @ În urma notelor obținute la evaluarea națională din 2017, fiul lui Mihai Chirica nu a intrat la Național, fiind repartizat la un fost liceu industrial @ Conform legii, transferul elevilor se poate realiza doar în timpul vacanțelor de vară, fiind acceptate derogări numai în cazuri excepționale (schimbarea localității de domiciliu, probleme medicale etc.) @ „Nu a contat cu nimic faptul că Rareș este băiatul primarului Chirica”, a spus Adriana Preotu, dirigintele clasei în care a fost transferat fiul lui Chirica @ Transferul a fost aprobat de Consiliul de Administrație al Colegiului Național în care primarul este reprezentat de apropiatul său Sorin Iacoban și din care mai fac parte consilieri locali din camarila lui Chirica

Chirica și-a transferat pe șest fiul la Colegiul Național, după ce acesta a picat examenul de admitere la liceu. Elevul Rareș Adrian Chirica a fost adus prin transfer de la o școală particulară la care a fost înscris în toamna lui 2017. Inițial, după evaluarea națională, acesta fusese repartizat la unul dintre fostele licee industriale din Iași. Transferul a fost realizat în urmă cu aproximativ o lună de zile, în timpul anului școlar, deși regulamentele aprobate prin Ordin de Ministru arată că aceste proceduri se pot realizat în vacanța de vară, uneori intersemestrială, și doar în cazuri excepționale în timpul școlii. Astfel de cazuri excepționale se referă la schimbarea localității de domiciliu, cazuri medicale etc.

S-a încălcat regulamentul

Conform legii, transferul elevului în timpul anului școlar se realizează doar în anumite cazuri excepționale în care nu se regăsește însă fiul lui Chirica.

Articolul 155 din Rgulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar arată că „Transferurile în care se păstrează forma de învățământ, cu schimbarea profilului și/sau specializării se efectuează în perioada vacanței de vară. (4) Transferul elevilor în timpul anului școlar se poate efectua, în mod excepțional, cu respectarea prevederilor prezentului regulament, în următoarele situații: a) la schimbarea domiciliului părinților într-o altă localitate, respectiv intr-un alt sector al municipiului București; b) în cazul unei recomandări medicale, eliberată pe baza unei expertize medicale efectuate de direcția de sănătate publică; (.. .) f) în alte situații excepționale, cu aprobarea consiliului de administrație al inspectoratului școlar.”

Bun pentru Colegiul Național, chiar dacă a picat la admitere

Deși a picat examenul de admitere în 2017, un an mai târziu fiul primarului a fost considerat suficient de pregătit să intre la Colegiul Național, dar pe ușa din dos.

Colegiul Național are propriile reguli când vine vorba transferul elevilor, acestea fiind impuse printr-un document intern care se numește „Regulamentul de Organizare și Funcționare a Colegiului Național”.

„Art. 148. Transferul elevilor la Colegiul Naţional pe parcursul ciclurilor de învăţământ se face pe baza unor teste a căror notă trebuie să fie minim 8, Art. Art. 150. Vor fi transferaţi fără testare elevii olimpici naţionali și internaționali.”, se arată în Regulament.

Cum fiul lui Mihai Chirica nu a rupt norii la vreo olimpiadă, acesta a susținut teste la Matematică, Fizică și Informatică. Cel puțin asta susține profesorul Adriana Preotu, dirigintele clasei în care a fost transferat Rareș Adrian Chirica.

„Știu că s-au organizat teste, conform regulamentului, la care au participat mai mulți elevi. Nu a contat cu nimic faptul că Rareș este băiatul primarului Chirica. Știu de acest transfer, dar eu nu am participat efectiv la proceduri”, a spus profesorul Adriana Preotu.

Politrucii lui Chirica au aprobat transferul

Conform acelorași regulamente menționate mai sus, transferul a fost aprobat în Consiliul de Administrație al Colegiului Național, din care fac parte, pe lângă cadre didactice, trei consilieri locali, toți apropiați lui Chirica, și un reprezentant al Primarului municipiului Iași, în persoana lui Sorin Iacoban.

„Ultima ședință a Consiliului de Administrație s-a ținut pe fugă, într-o pauză”, a susținut unul dintre membrii Consiliului de Administrație.

De amintit: Chirica a dat gratis clăidirile statului Colegiului Wurmbrand

Anul trecut, jurnaliștii 7IAȘI dezvăluiau faptul că municipalitatea ieșeană a atribuit cu titlul gratuit mai multe clădiri și terenuri școlii private la care învățau la acea vreme fiul lui Chirica, dar și fiica viceprimarului Gabriel Harabagiu.

Chirica a convocat Consiliul Local, care a luat această decizie într-o ședință extraordinară. Hotărârea a fost însă atacată de prefect, fiind suspendată până la soluționarea litigiului de către justiție.

În iulie, 2018, Primăria Iași a luat terenurile si clădirile unui liceu din Iași și le-a dat gratisColegiului Wurmbrand. Inspectoratul Școlar Județean a dat aviz negativ solicitării primăriei, deoarece acolo urma sa funcționeze pepiniera de olimpici a Iașului, Centrul de Excelență, ce trebuia sa fie modernizat printr-un proiect european si pentru că în clădirile respective au fost realizate investitii din fonduri publice. În total au fost acordați gratuit aproximativ 3.000 de metri pătrați de clădiri și 3.000 de metri pătrați de teren.

Tudor LEAHU

1 COMENTARIU

 1. Vai, dar cum ati facut asa tarziu descoperirea?
  1. Nu contactati diriginta, nu are ce sa spuna si ce sa faca. Primeste in clasa ce ii da directorul.
  2. Sorin Avram este reprezentantul primarului si sotul profesoarei de engleza din acelasi liceu…
  3. Asta e pretul incompetentei platit de noua directoare Calistru. A fost singura care a avut sustinerea PSD si a consilierilor la concurs. Acum trebuie sa plateasca. Nu va explicati cum asa rusine de om a ajuns cocotata in fruntea unui astfel de liceu? Abia stapanea clasele la scoala 15 si acum beneficiaza de rezultatele elevilor si efortul parintilor fara a avea vreun merit. Stie doar sa verifice daca elevii poarta sau nu uniforma.
  Studiati atent problema, nu vedeti doar spoiala
  Stati ca vine in primavara admiterea la clasa a 5-a si Chirica trebuie sa isi mai aduca un copil. Stiti cum se fac cu noua directoare subiectele si comisiile la aceste concursuri? Cu 2-3 profesori obedienti si aserviti.
  De asta vor colegiile mari examen de admitere? Sa poata da subiectele dinainte la x si la y? Ia mai cercetati cum fac meditatii profesorii din acel liceu pentru examene. Aveti material pentru tot anul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here