Fiterman a cumpărat „Casa Căsătoriilor” cu 1,2 milioane de euro. Autorizația, document „TOP SECRET” la Primăria Iași

Omul de afaceri Dan Fiterman a plătit aproape 1,2 milioane de euro pentru un monument istoric din spatele Primăriei Iași, fost sediu al Stării Civile @ În luna august, Patronul Arcadia a obținut de la Primăria Iași prelungirea unei autorizații de construire, veche de 14 ani, obținută de fostul proprietar @ Municipalitatea ascunde indicatorii urbanistici ai autorizației, în timp ce Direcția Județeană de Cultură susține că noua autorizație trebuia emisă doar după obținerea unui nou aviz @ „Noul proprietar a venit la Direcția de Cultură, doar așa, să se informeze. Nu a făcut nici un demers oficial”, susțin oficialii instituției @ La imobilul cumpărat de Dan Fiterman s-au făcut intervenții care au transformat monumentul istoric într-un veritabil „Circ al Foamei”, iar aici acesta vrea să amenajeze un restaurant @ Fiterman deține și restaurantul Little Texas

Dan Fiterman a cumpărat „Circul Foamei” din spatele Primăriei Iași, o clădire monument istoric pe care fostul proprietar a încercat să o extindă prin intervenții grosolane. Tranzacția a avut loc în luna septembrie a anului trecut, când Mercur Impex SRL a cumpărat de la Transmixt SA cu 1.175.000 de euro fostul sediu al Stării Civile de pe strada Dancu nr.2. Firma Mercur Impex SRL a fost cumpărată de către Dan Fiterman și soția acestuia cu numai câteva luni înainte de parafarea tranzacției imobiliare, în vreme ce Transmixt SA aparține omului de afaceri Ilie Foia, mai cunoscut ieșenilor pentru faptul că deține restaurantul Corso de pe strada Lăpușneanu.

În acte, Fiterman a cumpărat prin firma Mercur Impex SRL 1.200 metri pătrați de teren și clădirea monument istoric cu parter și mansardă.

În realitate, tranzacția vizează și construcția „extindere”, despre care nu se face însă vorbire în textul contractului.

Chirica a secretizat autorizația lui Fiterman

În lista autorizațiilor emise de Primăria Iași în luna august, publicată pe site-ul municipalității ieșene, singura autorizație de construire în care nu se face vorbire despre indicatorii urbanistici (regim de înălțime, procent de ocupare a terenului, coeficient de utilizare etc) este cea a cărei beneficiar este firma Mercur Impex SRL. Singura precizare legată de acest aspect, este că indicatorii urbanistici sunt aceiași din autorizația emisă cu 14 ani în urmă, adică în 2005.

„Continuarea lucrărilor de „reparații capitale, extindere, reconstruire parțial, amenajări la imobil existent, schimbare destinație în restaurant” – lucrări autorizate inițial prin AC 494/2005. Se mențin și se vor respecta indicatorii urbanistici declarați prin AC 494/2005”, se arată în lista autorizațiilor publicată pe site-ul Primăriei Iași.

Deși informațiile legate de indicatorii urbanistici trebuiau prezentate pe site-ul instituției, oficialii municipalității au refuzat să facă publice aceste date.

Primăria Iași nu a răspuns la nici unul dintre demersurile reporterilor 7IAȘI din utimele trei săptămâni, fie că a fost vorba de solictări verbale ori chiar adrese oficiale.

Direcția de Cultură: „Era necesar avizul nostru”

Direcția Județeană de Cultură susține că pentru obținerea celei mai recente autorizații de construire, cea din august 2019, trebuia obținut un aviz, deoarece este vorba despre lucrări la o clădire monument istoric. Singurul aviz ce privește acest imobil a fost eliberat cu aproape 15 ani în urmă, în mai 2005, la solicitarea fostului proprietar, Transmixt SA.

Avizul nr. 22 emis de Direcția Județeană de Cultură la data de 31.05.2005 pentru imobilul de pe strada Dancu nr.2 vizează extinderea imobilului în regim de parter și mansardă.

„Firesc ar fi fost să ni se solicite un nou aviz, având în vedere că precedentul a fost emis în urmă cu aproape 15 ani”, a spus Virgil Babîi, directorul Direcției Județene de Cultură.

Se pare că Dan Fiterman ar fi încercat marea cu degetul înainte să înceapă demersurile pentru obținerea autorizației de construire.

„Noul proprietar a venit la Direcția de Cultură, doar așa, să se informeze. Nu a făcut nici un demers oficial”, mai susțin oficialii instituției.

Tudor LEAHU

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here