Sute de apartamente și case, construite în ultimii ani în zona Cimitirul Evreiesc – Colina Însorită, au fost racordate la o rețea privată de canalizare care a refulat în stradă. De mai bine de patru luni, izvorul de ape menajere și fecale se scurge din zona fostei Școli Paradis până în Șoseaua Păcurari, degajând un miros greu de suportat. ApaVital SA susține că nu poate interveni deoarece rețeaua de canalizare este una privată și nu a fost preluată de către operator. Cu toate acestea, pentru locuințele din cartierele recent construite (Fiald, Oscar), ApaVital a încheiat contracte individuale și încasează bani de la locuitori. Blocurile au fost ridicate de dezvoltatori care în prealabil au obținut aviz de la ApaVital și autorizații de construire de la Primărie, deși problema canalizării în zonă nu fusese rezolvată. Garda de Mediu a făcut cercetări săptămâni la rând pentru a identifica sursa de poluare și în cele din urmă a făcut plângere penală. Rețeaua care a refulat în stradă aparține unui dezvoltator care a construit în urmă cu mai bine de zece ani un mic cartier de vile, iar ulterior blocurile nou apărute au fost racordate la aceasta.
De aproape patru luni, locuitorii din zona Cimitirului Evreiesc din Păcurari, se confruntă cu o problemă majoră de mediu, dar și cu un miros îngrozitor. Din cauza unei conducte de canalizare care s-a spart în dreptul fostei școli private Paradis, întreaga stradă care face legătura cu Șoseaua Păcurari a devenit un adevărat izvor. Apa care se scurge pe șosea a preluat și materii fecale, iar mirosul a devenit unul de nesuportat pentru miile de ieșeni care locuiesc pe străzile din jur. Problema a apărut în perioada Crăciunului de anul trecut și nu a fost încă rezolvată, spre nemulțumirea locuitorilor din zonă. Locatarii au făcut sesizări peste sesizări, însă lucrurile sunt departe de a se rezolva. Conducta de canalizare este una privată, iar compania ApaVital SA a anunțat că nu poate interveni pentru a remedia problema. Asta, deși sistemul de canalizare privat este deversat în rețeaua orașului, iar furnizorul de apă are contracte cu toți cei care locuiesc în arealul Cimitirului Evreiesc. Este vorba de cartierele de blocuri ridicate de dezvoltatorii de la Fiald Imobiliare și Oscar Residence pe platoul Colina Însorită, dar și de alții care au construit în jurul lor.
Problemele provin de la rețeaua construită de fostul consilier local Sorin Ionescu
Rețeaua principală de canalizare din zonă a fost construită de afaceristul Sorin Ionescu în jurul anului 2007. Acesta a construit un cartier de case în apropiere și deține și un cimitir privat pe strada Elisabeta Rizea. Rețeaua acestuia duce către strada Iancu Flondor – Aleea Cimitirul Evreiesc, iar în ultimii ani diverșii dezvoltatori care au construit în zonă s-au lipit la canalizarea afaceristului. Astfel s-a ajuns ca rețeaua să fie supraîncărcată, țevile cedând în cele din urmă. După ce locuitorii din zonă au făcut mai multe sezizări, comisarii de la Garda de Mediu Iași au constatat că problemele sunt mult mai grave. Nici una dintre rețele private nu a fost predată către ApaVital SA Iași.
„Pe carosabil, pe strada Iancu Flondor, existau deversări de ape posibil uzate, care ieșeau din carosabil, fiind sesizat și un disconfort olfactiv, specific apelor uzate fecaloid menajere. În cadrul controlului s-a constatat că în strada Iancu Flondor sunt executate mai multe rețele de canalizare, de către dezvoltatori diferiți, toate rețelele ascunse deversând în rețeaua municipală din Șoseaua Păcurari, ce este gestionată de operatorul Apa Vital SA Iași, dar fără ca rețelele din strada Iancu Flondor, și limitrofe acesteia, să fie preluate în administrarea operatorului ApaVital, chiar dacă există contracte individuale de preluare ape uzate între utilizatori și operatorul ApaVital SA”, se arată într-un răspuns al Gărzii de Mediu Iași.
Plângere penală pentru poluare la Cimitirul Evreiesc din Iași
Comisarii Gărzii de Mediu Iași au menționat și că au depus o sesizatre penală la Parchet pentru găsirea vinovaților care au produs poluarea zonei. Conform OUG 195/2005 privind protecția mediului, plângerea vizează poluarea accidentală din cauza nesupravegherii executării lucrărilor noi, functionării instalațiilor, echipamentelor tehnologice și de tratare și neutralizare, menționate în prevederile acordului de mediu și/sau autorizației/autorizației integrate de mediu, dar și pentru poluarea prin evacuarea, cu știință, în apă, în atmosferă sau pe sol a unor deșeuri sau substanțe periculoase.
„Având în vedere că există o suspiciune rezonabilă privins săvârșirea unor fapte cu caracter penal având impact asupra mediului/vieții/integrității corporale sau sănătății persoanelor, în scopul clarificării aspectelor menționate, reprezentanții GNM-CJ Iași au întocmit sesizare penală înaintată organelor de cercetare penală în vederea stabilirii persoanelor care se fac vinovate pentru încălcarea prevederilor legale privind protecția mediului. Comisarii Gărzii de Mediu vor continua acțiunile de control în zona menționată, urmând ca în caz de constatare a unor neconformități să se aplice sacțiunile prevăzute de lege”, au transmis comisarii Gărzii de Mediu Iași.
ApaVital se spală pe mâini: „Canalizarea este privată”
Deși au fost sesizați de mai multe ori, cei de la Apa Vital SA susțin că nu pot interveni și remedia problema pentru că rețeaua este private.
„Scurgerile de apa uzată provin cel mai probabil de pe strada Iancu Flondor, o strada situat mai sus de zona Aleea Cimitirul Evreiesc – strada Elisabeta Rizea. De asemenea, nu putem realiza recoltări și analize de probe de apă uzată provenite de pe această rețea privată. Practic, este o problemă pe rețeaua interioară, care trebuie rezolvată de proprietari”, a comunicat ApaVital SA Iași.
Practic, de ani buni, rețeaua de canalizare privată, la care s-au racordat toți dezvoltatorii din zonă, a rămas a nimănui.
Apa Vital a vidanjat de ochii lumii
Deși conducta de canalizare trebuia predată oficial la ApaVital acest lucru nu s-a mai întâmplat, iar furnizorul de apă susține că deversările au loc pe rețele private. Asta în timp ce Garda de Mediu a arătat că deversările se fac în canalizarea companiei. Duminică, 14 aprilie 2024, la primele ore ale dimineții, mai mulți muncitori ai ApaVital SA au ajuns în zonă unde au vidanjat scurgerea din dreptul școlii private de pe Iancu Flondor. Doar că la puțin timp după, din rețeaua respective a început din nou să se reverse apă uzată și fecale.
„Rețelele de canalizare de pe străzile menționate sunt rețele private, care nu au fost preluate în exploatare și întreținere de către ApaVital S.A. Circuitul de preluare în exploatare de către operatorul serviciilor de apă și de canalizare presupune transferul acestor rețele în patrimoniul public, acordul și însușirea transferului finalizat prin hotărâre de consiliu local și apoi transferul către operator în baza contractului de delegare. În prezent rețelele menționate nu au fost transferate către operator, locul deversărilor fiind pe rețele private. Fiind rețea privată, ApaVital S. A. nu poate interveni și efectua costuri de intervenție, responsabilitatea eventualelor disfunctionalități apărute în zonă fiind în sarcina proprietarului actual al acelor rețele”, mai susține ApaVital SA.
Primăria a refuzat să dea explicații
Sesizările locuitorilor din zona Cimitirul Evreiesc au ajuns și la Primăria Iași, instituție care a dat la rândul ei avize pentru noile construcții din apropiere în ultimii ani. Doar că autoritatea locală nu a făcut nicio mișcare și nu a răspuns celor care au sesizat problema, și au cerut ajutor, în ciuda faptului că instituția este cea care administrează strada pe care sunt scurgerile de canalizare. Deși au ajuns pe strada Iancu Flondor și au făcut verificări, reprezentanții primăriei au pasat la rândul lor răspunderea.
Vlad ROTARU
Dacă Apavital nu are canalizare în zonă rezultă ca :1.a emis in fals avizele necesare pt autorizațiile de construire a blocurilor deci Puscarieee!! Și autorizații de construire Nuleee.2.Fura bani lunar de la 1500 familii ce locuiesc în zona unde nu au canalizare dar Încasează 50lei/luna/familie adică 75.000lei/luna fără sa fi investit Nimic fără să întrețină Nimic timp de 17 ani ??? din 2007 pina acum??? Politiaaa..Curtea de Conturi banii la oameni returnați!75.000lei/luna X320luni=24.000.000Roni!!!Ies banii de salarii bune la Apavital pe hoție și investițiile altora și culmea acum și Fără Radpundere!!!