Fără autorizație și cu o sentință de demolare, un bloc din Tătărași crește sub ochii autorităților

Lucrările fără autorizație de la clădirea Dao Center au fost descoperite de Poliția locală în urmă cu mai bine de doi ani, îi iulie 2020 @ Între timp, Judecătoria Iași a pronunțat o sentință privind demolarea lucrărilor construite fără autorizație @ În tot acest timp, la clădirea care găzduiește un centru de fitness s-a lucrat fără oprire @ Proprietarii imobilului s-au apărat spunând că sunt de bună credință și că au solicitat Primăriei Iași eliberarea autorizației de construire @ Însă, proiectul care presupune extinderea clădirii cu spațiu de locuit la etajele 3 și 4, se afla doar în stadiul de aprobare a PUZ @ Haosul din urbanism persistă de ani de zile: orașul nu are un PUG actualizat, iar ieșenii așteaptă ani de zile pentru autorizații, deoarece li se cere PUZ pentru orice lucrare

Deși Poliția Locală a constatat că la clădirea Dao Center se efectuau lucrări fără autorizație de construire, proprietarii imobilului nu au oprit șantierul și și-au văzut liniștiți de treabă. Nici măcar o sentință a judecătorilor, care au acceptat cererea Primăriei Iași de desființare a lucrărilor efectuate fără autorizație, nu i-a impresionat pe aceștia.

Patronii firmei Dao Prod Sport SRL, frații Ștefan și Teodor Nica, au făcut în anul 2018 primele demersuri pentru a obține aprobările necesare pentru extinderea clădirii de pe strada Vasile Lupu 146 A. În imobilul cu subsol, parter, două etaje și un al treilea etaj retras funcționează mai multe săli de sport, fitness, arte marțiale etc, iar intenția proprietarilor a fost să amenajeze un spațiu de locuit prin extinderea celui de al treilea etaj și ridicarea unui nivel suplimentar. Însă, pentru autorizarea acestor lucrări, a fost necesară elaborarea și aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal. Firma Dao Prod Sport SRL a demarat procedurile pentru aprobarea PUZ, însă nu a mai așteptat finalizarea acestora și a început lucrările de extinderea a clădirii fără a deține însă autorizație de construire.

Extinderea etajului 3 a fost finalizată, iar scara exterioară a fost montată până la nivelul etajului 4, care, de asemenea, nu este autorizat.

Ghinion: Poliția Locală i-a prins pe ultima sută de metri

Inspectorii de la Serviciul Control Urbanism al Poliției Locale, au constatat că la blocul din Tătărași se lucra fără autorizație în luna iulie a anului 2020. Două luni mai târziu, PUZ-ul firmei Dao Prod Sport SRL obținea ultimele avize, fiind la un pas de a fi aprobat. Era însă prea târziu. Odată aplicată sancțiunea de către Poliția Locală, autorizarea lucrărilor a devenit „misiune imposibilă”. În luna mai a anului 2020, după ce a obținut toate avizele de la instituțiile competente, Dao Prod Sport SRL a depus cererea pentru aprobarea Planului Urbanistic Zonal. În primele zile ale lunii septembrie, societatea a obținut ultimele avize de la municipalitate, cel al Comisiei de Urbanism și al Arhitectului Șef. Ultima procedură care mai rămânea de îndeplinit era aprobarea PUZ în ședința Consiliului Local.

Judecătorii au aprobat demolarea

În luna mai a anului trecut, Judecătoria Iași a admis cererea Primăriei Iași care a avut ca obiect „autorizare desființare lucrări”, prin care se cerea demolarea lucrărilor executate fără autorizație, respective extinderea de la nivelul etajului trei.

Apărarea firmei Dao Prod Sport SRL nu a fost îmbrățișată de către magistrații ieșeni, care au constat că societatea comercială avea nevoie de autorizație de construire pentru lucrările efectuate și că nu a făcut demersuri pentru obținerea documentului, așa cum a invocat.

„(…) în urma verificărilor efectuate în luna iulie 2020, s-a constatat că societatea pârâtă a efectuat lucrări de construcţii la imobilul situat în Iaşi, strada Vasile Lupu 146, fără a deţine autorizaţie legală corespunzătoare.

Se mai arată, în motivarea acţiunii, de către reclamanţi, că societatea pârâtă a fost  sancţionată contravenţional la data de 28.07.2020, că lucrările a căror desfiinţare se solicită prin prezenta acţiune nu se circumscriu celor exceptate de la autorizare, conform disp.art.11 alin.1 din Legea nr.50/1991 şi că nu a fost respectat termenul din data de 28.01.2021, până la care trebuiau îndeplinite măsurile dispuse prin procesul-verbal de contravenţie încheiat la data de 28.07.2020

(…) societatea pârâtă, prin administrator a depus la dosar întâmpinare, prin care a solicitat respingerea acţiunii ca fiind neîntemeiată şi suspendarea judecării prezentei cauze până la obţinerea autorizaţiei de construire, ca urmare a bunei  sale credinţe, prin demararea în anul  2018, a procedurii de obţinere a  autorizaţie de construire.

Până la rămânerea în pronunţare a prezentei cauze, societatea pârâtă  nu a făcut dovada obţinerii autorizaţiei de construire”, se arată sentința Judecătoriei Iași, care a dispus „desființarea lucrărilor de construcții realizate nelegal”.

Sentința a fost atacată de către firma Dao Prod Sport SRL la instanța superioară, Tribunalul Iași.

1 COMENTARIU

  1. Hahahaaaaaa. Doar la noi asa ceva!!! Legea 350 din 2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul.
    Art. 56^1 . NU pot fi iniţiate şi aprobate documentaţii de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcţii edificate fără autorizaţie de construire sau care nu respectă prevederile autorizaţiei de construire.
    Foarte tare arhitecul SEF. Aloooo, Dom’ PRIMARE. Domnilor CONSILIERI!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here