Facebook și Instagram, o amenințare la adresa siguranței celor mici: 100.000 de copii sunt hărțuiți sexual zilnic pe platformele Meta 

Revelațiile șocante despre hărțuirea sexuală online a aproximativ 100.000 de copii care folosesc platformele Facebook și Instagram, dezvăluite în documente interne ale Meta, au generat o nouă undă de critici și preocupări legate de siguranța copiilor pe rețelele sociale. Informațiile au fost făcute publice într-un dosar judiciar al procurorului general din New Mexico, care a acuzat Meta că permite adulților să găsească, să trimită mesaje și să recurgă la grooming-ul sexual pe platformele sale.

Dosarul, înregistrat pe 5 decembrie, aduce în atenție incidente grave, inclusiv un caz din 2020 în care fiica de 12 ani a unui director de la Apple a fost abordată prin Instagram Direct Messenger. Un angajat Meta a exprimat îngrijorarea că astfel de situații ar putea duce la excluderea aplicației din App Store-ul Apple.

Într-o prezentare internă din 2021 despre siguranța copiilor, Meta a fost acuzată că subestimează problema sexualizării minorilor pe Instagram, în special în comentariile cu conținut postat de aceștia. De asemenea, plângerea scoate în evidență că angajații Meta au ridicat întrebări cu privire la grooming-ul sexual, iar un răspuns intern a indicat că problema este „între zero și neglijabil”.

Meta a emis o declarație în care respinge acuzațiile și subliniază angajamentul său pentru siguranța online a adolescenților. Compania susține că a urmat „pași importanți” pentru a preveni contactele nedorite, dar criticii atrag atenția asupra eforturilor insuficiente și a lipsei de eficiență a măsurilor implementate.

Aceste dezvăluiri vin în contextul unei investigații mai ample, începută de The Guardian în aprilie, care a evidențiat modul în care Meta nu reușește să raporteze sau să detecteze utilizarea platformelor sale în traficul de copii. Messenger, serviciul de mesagerie privată al Facebook, a fost menționat în anchetă ca platformă folosită pentru comunicații între traficanții de copii.

Cu toate acestea, Meta susține că a dedicat eforturi semnificative pentru a menține adolescenții în siguranță online, iar procesul din New Mexico este caracterizat ca fiind bazat pe „citate selective și documente special selectate”. Criticii rămân sceptici cu privire la eficiența măsurilor luate de companie și solicită o abordare mai robustă pentru a asigura siguranța copiilor pe rețelele sociale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here