E sărbătoare în Coreea de Nord: a avut loc un nou test nuclear

Coreea de Nord a efectuat vineri cel de-al cincilea test nuclear „reuşit”, potrivit televiziunii nord-coreene, după anunţarea către Seul a celui mai puternic test nuclear realizat vreodată de Phenian, informează AFP.

 

„Oamenii noștri de știință în domeniul nuclear au efectuat un test de explozie nucleară a unei noi ogive nucleare, la centrul de teste nucleare din nordul țării”, a anunțat o prezentatoare. „Partidul nostru a trimis un mesaj de felicitare oamenilor noștri de știință în domeniul nuclear pentru că au efectuat un test de explozie reușit al unei ogive nucleare”, a adăugat ea.

 

Declaraţia a fost făcută după ce institutul american de geologie a anunţat că a detectat un seism cu magnitudinea de 5,3, în apropiere de situl nord-coreean de teste nucleare de la Punggye-ri.

 

Mişcarea detectată este o „posibilă explozie”, care s-a produs vineri, în jurul orei 00:30 GMT, “în locul în care Coreea de Nord a declanşat anul trecut explozii nucleare”, iar deflagraţia a avut loc la suprafaţă, potrivit Institutului American de Geologie.

 

O sursă guvernamentală de la Seul a declarat că „este foarte probabil să fie vorba despre un test nuclear, ţinând cont de localizarea şi de magnitudinea cutremurului”, iar un analist american de la Middlebury Institute of International Studies a declarat pentru Reuters că explozia a fost un test nuclear, al cincilea începând din ianuarie, cu o putere de 20 până la 30 de kilotone – cel mai puternic test nuclear efectuat până în prezent de către regimul nord-coreean.

 

„Acesta este cel mai puternic test nord-coreean de până în prezent. Nu este o zi fericită. Ceea ce este important este că regimul nord-coreean a adunat experienţă în testele nucleare după cinci asemenea incidente”, a precizat analistul.

 

(Sursa: EVZ.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here