Dușmanul SRI, furnizor de arme la Silvic. Scandal cu arme de foc

Lovitură cruntă primită de Direcția Silvică Iași în urmă cu câteva zile, când magistrații Curții de Apel Iași au anulat o licitație pentru achiziția de arme și muniție @ Firma căreia șeful de la Silvic, Corneliu Parascan, i-a atribuit în mod nelegal contractul, Transcarpat Sportours International SRL, s-a aflat în mijlocul mai multor scandaluri, patronul acesteia, un anume Dinu Solojan, aflându-se într-un război deschis cu Serviciul Român de Informații

Scandal cu arme de foc la Direcția Silvică Iași, care s-a trezit în urmă cu câteva zile că unul dintre cele mai importante contracte de achiziție pe care le avea în derulare a fost pur și simplu aruncat în aer de magistrații Curții de Apel Iași. Mai exact, judecatorii au anulat o procedură de achiziție prin care Direcția Silvică Iași, condusă de directorul Corneliu Parascan, a derulat-o în decembrie 2018 în vederea achiziționării de pistoale și muniție pentru dotarea lucrătorilor care au misiunea de a păzi pădurile pe care instituția le are în grijă. Astfel, cantitatea de pistoale letale (cu glonț) care urma să fie achiziționată trebuia să fie de minimum 40 și maximum 80, iar cantitatea de muniție cu glonț este între 2.000 și 4.000 cartușe. Valoarea pistoalelor cu glonț și a muniției aferente este de 183.429 lei. De asemenea, Direcția urmează să mai achiziționeze o cantitate ceva mai mică de pistoale neletale cu calibru de 9 milimetri și tocuri pentru pistoale în valoare totală de 62.216 lei.

La licitația organizată de Direcția Silvică au participat două firme cunoscute pe piață și anume Transcarpat Sportours Internațional SRL și Lotus Distribution & Service SRL. În data de 3 decembrie, Direcția Silvică Iași declară ca și câștigătoare a licitației firma Transcarpat Sportours Internațional SRL, iar societății Lotus Distribution & Service SRL i se transmite că a depus o ofertă inacceptabilă și neconformă.

Firma Lotus Distribution & Service nu a renunțat atât de ușor și a contestat documentele procedurii la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Zece zile mai târziu, CNSC respinge contestația companiei Lotus Distribution, iar în luna ianuarie a acestui an, firma s-a adresat Curții de Apel Iași.

În urmă cu câteva zile, după numai un termen de judecată, magistrații Curții de Apel Iași au decis anularea procedurii de atribuire, dar și a documentelor prin care oferta firmei Lotus a fost declarată neconformă. Asta în condițiile în care Direcția Silvică Iași a încheiat contractul cu firma Transcarpat Sportours Internațional SRL, demarând în același timp derularea acestuia. Judecătorii au constatat că oferta firmei Transcarpat Sportours Internațional SRL nu corespunde realității în primul rând din punct de vedere tehnic. Astfel, această firmă ar fi susținut că pistoalele cu calibru de 9mm pe care vrea să le vândă Silvicului ar avea o precizie de țintire de până la 50 de metri. Adică, dacă ținta se află la 50 de metri distanță, glonțul pistolului poate să o atingă cu o precizie de 100 la sută în condițiile în care normativele tehnice și legale prevăd că acest lucru este foarte greu de realizat pentru un pistol de calibru de 9mm.

„Noi am contestat la Curtea de Apel și am avut câștig de cauză. Acum Direcția Silvică Iași trebuie să refacă procedura și să constate că noi am avut o ofertă extrem de serioasă, care corespunde caietului de sarcini. Problemele erau la cealaltă firmă”, a declarat telefonic, unul din reprezentanții firmei Lotus Distribution.

Contactat de jurnaliștii 7IAȘI, Corneliu Parascan a evitat să poarte o discuție pe marginea acestui subiect. În urma unei solicitări scrise, Parascan a spus doar că va proceda conform deciziei Curții de Apel, admițând că a apucat să încheie contract cu Transcarpat Sportours, dar nu au fost achiziționate încă pistoale și muniția.

Firmă implicată în scandaluri și în război cu SRI și SIE

În ceea ce privește firma care a adjudecat licitația organizată de Direcția Silvică Iași, Transcarpat Sportours Internațional SRL, aceasta este condusă de un anume Dinu Solojan și s-a aflat în centrul mai multor scandaluri din presa centrală. Astfel, firma Transcarpat Sporturs este unul dintre furnizorii de muniție și arme pentru Jandarmerie. Presa centrală a relatat de exemplu faptul că muniția pe care Jandarmerie a folosit-o pentru a reprima protestul organizat în Piața Victoriei de Diaspora în data de 10 august 2018 ar fi fost furnizată de firma lui Solojan, iar Ministerul de Interne ar fi cheltuit o avere pentru achiziționare acesteia. La rândul său, Solojan a dat niște interviuri în presa centrală în care acuză de corupție anumiți șefi din SIE și SRI, fiind nemulțumit de modul în care au fost derulate niște proceduri de achiziție. De asemenea, potrivit presei centrale, acesta ar fi depus și niște plângeri penale împotriva unor șefi din serviciile secrete menționate.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here