DNA a descins la Miroslava după o anchetă 7Est! Teren de sute de mii de euro la capăt CUG pentru fratele primarului

DNA Iași a demarat la începutul anului acesta o investigație în legătură cu modul în care fratele primarului Dan Niță, Gheorghe Niță, a obținut 5.000 metri pătrați în capăt CUG @ Afacerea a fost prezentată detaliat de săptămânalul 7Est în articolul cu titlul „Primarul din Miroslava a mutat terenul fratelui în CUG. Socrul lui Niță, martor într-un proces de 250.000 euro”, publicat pe data de 4 octombrie 2017

Direcția Națională Anticorupție a declanșat la începutul anului acesta o anchetă legată de modul în care primarul Miroslavei, Dan Niță, a reușit să-și împroprietărească fratele pe Gheorghe Niță cu 5.000 metri pătrați în capăt CUG.  Această combinație imobiliară de care a beneficiat familia Niță este revoltătoare prin prisma faptului că pentru a-i da teren fratelui său, Primăria Miroslava a anulat un titlu de proprietate valid emis pe numele lui Petru Dascălu, un fost șef al Direcției Agricole Iași. Afacerea a fost prezentată detaliat de săptămânalul 7Est în articolul cu titlul „Primarul din Miroslava a mutat terenul fratelui în CUG. Socrul lui Niță, martor într-un proces de 250.000 euro”, publicat pe data de 4 octombrie 2017.

Niță, cercetat pentru abuz în serviciu

În acest dosar, procurorii DNA Iași au început cercetările pentru a stabili dacă au fost săvârșite unele infracțiuni de abuz în serviciu, principalul vizat fiind Dan Niță. Primarul din Miroslava nu a ținut cont de faptul că  titlul de proprietate nr. 82937/1993 emis pentru suprafața de 5.000 metri pătrați, în Valea Adâncă, în spatele  spatele showroom-ului Expo Confort Mobila, în favorea lui Petru Dascăl, a fost confirmat și de instanțele de judecată și cu toate acestea l-a pus în posesie pe fratele său. Niță știa că terenul pe care i l-a dat fratelui valorează cel puțin 250.000 euro. Niță a vrut să profite de faptul că Petru Dascăl a decedat pe 25 ianuarie 1999, omițând însă faptul că acesta avea și moștenitori. După moartea lui Petru Dascăl, sarcina administrării suprafeței a fost  preluată de fiul său, Eugen. În anul 2006, Eugen Dascăl s-a prezentat la Primăria Miroslava, solicitând eliberarea unor documente necesare în vederea intabulării terenului. De la primărie i se spune că titlul de proprietate trebuie rectificat deoarece  nu are trecut numele corect al proprietarului inițial adică Dascăl D. Petru Ioan în loc de Dascăl D. Petru. Eugen Dascăl a obținut rectificarea titlului însă între timp a decedat, iar terenul a fost moștenit de Constantin Mircea Gavrilescu de profesie medic psihiatru și Loredana Lăpușneanu, cadru didactic la Universitatea Alexandru Ioan Cuza. S-ar părea că cei doi moștenitori au sesizat Direcția Națională Anticorupție.

„Niță i-a dat terenul fratelui său în condițiile în care eu am obținut șapte sentințe judecătorești pentru acest teren. Am formulat deja și plângere penală. S-au făcut abuzuri fragrante la Primăria Miroslava. Nu vom renunța la acest teren”, a spus Constantin Gavrilescu.

Fratele a depus cerere pentru Valea Ursului

Niță a crezut probabil că Dascăl mai are alți moștenitori care să revendice suprafața respectivă și imediat ce a devenit primar a început demersurile pentru a-și împroprietări familia. Dan Niță a profitat de faptul că în perioada în care era viceprimar, adică în anul 2007, fratele său Gheorghe Niță a depus o cerere prin care solicită să i se retrocedeze o suprafață de 0,72 hectare de teren pe raza comunei Miroslava. Cererea depusă de Gheorghe Niță se referă însă la un teren aflat în tarlaua Valea Ursului adică în spatele fostei reprezentanțe Gold&Platin.

„Subsemnatul Niță V. Gheorghe rog să fiu pus în posesie prin reconstituire cu suprafața de 0,54 ha teren situat în tarlaua Ursului care nu a fost în registrul agricol. Menționem că defunctul Niță Vasile (tatăl lui Dan Niță primarul Miroslavei și a lui Gheorghe Niță-n.r) a avut în proprietate în această tarla 1,5 hectare din care am primit un hectar. De asemenea solicit ca în vatră sat Uricani să mi se restituie  0,22 hectare”, se arată în cererea lui Gheorghe Niță.

I-a dat un teren mai bun

Gheorghe Niță nu a putut dovedi cu documente că ar mai avea de luat încă 0,72 hectare din moștenirea tatălui său și a probat cu martori. Mai mult decât atât, Gheorghe Niță revendica teren în tarlaua Valea Ursului și la Uricani, dar a primit la Valea Adâncă o suprafață care era deținută deja cu titlu de proprietate de familia Dascăl. Pentru terenul din Valea Adâncă, Gheorhe Niță a primit titlul de proprietate nr.274699 din 23.04.2013. Martorii prezentați de Gheorghe Niță sunt însă Constantin Mahu, socrul primarului Dan Niță, și Ioan Bandac, prieten al familiei edilului din Miroslava. De altfel, potrivit unor surse, acest Ioan Bandac ar fi beneficiat la rândul său de retrocedarea unor terenuri în condiții mai mult decât avantajoase prin bunăvoință primarului.

Contactat telefonic de jurnaliștii 7Est, Dan Niță a refuzat să comenteze decizia DNA de a demara o investigație la Primăria Miroslava.

„Acum nu am timp să dau declarație. Sunăți-mă peste două zile”, a spus Dan Niță.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here