Despăgubiri record pentru familia unui profesor ieșean ucis într-un accident rutier: aproape 400.000 de euro

Pe lângă suma de 375.000 de euro acordată familiei cu titlul de daune morale, firma de asigurări a fost obligată să plătească și o alocație suplimentară lunară, în cuantum de 780 lei, pentru ambii copii ai regretatului profesor, până la terminarea studiilor @ Profesorul Cătălin Pop a murit pe 17 iunie 2016 în urma unui accident rutier, petrecut în județul Brașov, în timp ce se deplasa împreună cu 26 de copii de la Palatul Culturii, la un festival de folclor, în județul Arad @ În accidentul teribil și-au pierdut viața patru adulți, iar cei 26 de copii au suferit politraumatisme grave

Pe 14 iulie 2021, judecătorii de la Tribunalul Iași au hotărât acordarea unor despăgubiri record pentru urmașii regretatului profesor Cătălin Pop. În urmă cu aproximativ 5 ani, profesorul Pop deceda în urma unui accident rutier, petrecut în județul Brașov, în timp ce se deplasa împreună cu 26 de copii de la Palatul Culturii, la un festival de folclor, în județul Arad.

Potrivit hotărârii, firma de asigurări Asirom Vienna Insurance Group va avea de achitat familiei Pop suma de 375.000 euro cu titlu de daune morale, precum și o alocație suplimentară lunară, în cuantum de 780 lei, pentru ambii copii ai regretatului profesor, până la terminarea studiilor, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani. Instanța a individualizat sumele care le vor primi soția și cei doi copii ai profesorului  Cătălin Pop. Soția fostului profesor, Otilia Pop, trebuie să încaseze suma de 150.000 de euro, în timp ce fiica și fiul lui Cătălin Pop vor fi despăgubiți cu 125.000 euro, respectiv 100.000 euro. Compania Maxibus Trans, cea care pusese la dispoziție autocarul implicat în accident, a fost exonerată de plata oricăror daune. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la instanța superioară, respectiv Curtea de Apel Iași.

„Admite în parte acțiunea formulată de reclamanţii Pop Otilia Marcela, Pop Eric-Alexie, prin reprezentant legal Pop Otilia Marcela, şi Pop Karina-Ioana,în contradictoriu cu pârâta ASIROM VIENNA INSURANCE GROUP și pârâta MAXIBUS TRANS SRL.

Obligă pe pârâta ASIROM VIENNA INSURANCE GROUP să plătească reclamantei Pop Otilia Marcela suma de 150.000 euro, în echivalent lei de la data plăţii, cu titlu de daune morale.

Obligă pe pârâta ASIROM VIENNA INSURANCE GROUP să plătească reclamantei Pop Karina-Ioana suma de 125.000 euro, în echivalent lei de la data plăţii, cu titlu de daune morale, precum şi o prestaţie lunară de 390,16 lei începând de la data de 17.06.2016 până la terminarea studiilor reclamantei Pop Karina-Ioana, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.

Obligă pe pârâta ASIROM VIENNA INSURANCE GROUP să plătească reclamantului Pop Eric-Alexie suma de 100.000 euro, în echivalent lei de la data plăţii, cu titlu de daune morale, precum şi o prestaţie lunară de 390,16 lei începând de la data de 17.06.2016 până la împlinirea vârstei de 18 ani sau până terminarea studiilor reclamantului Pop Eric-Alexie, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.

Respinge celelalte pretenţii formulate de reclamanţi împotriva pârâtei ASIROM VIENNA INSURANCE GROUP. Respinge în întregime pretenţiile formulate de reclamanţi împotriva pârâtei MAXIBUS TRANS SRL. Obligă pe pârâta ASIROM VIENNA INSURANCE GROUP să plătească reclamantei Pop Otilia Marcela suma de 100 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. ” se precizează în minuta hotărârii pronunțate pe 14 iulie 2021.

Accidentul

Regretatul profesor ieșean Cătălin Pop, soțul Otiliei Pop, a murit, pe 17 iunie 2016,  într-o zi fatidică de vineri, în județul Brașov, într-un accident petrecut pe sensul de coborîre de la Pîrîul Rece spre Râșnov. Alături de 26 de elevi de la Palatul Copiilor și de la Liceul Octav Băncilă, Pop plecase dis-de-dimineață la un Festival de Folclor din Arad. Pe sensul de coborîre mai sus-amintit, șoferul autocarului a pierdut controlul volanului, a părăsit apoi carosabilul și s-a răsturnat într-o curbă. În accidentul teribil și-au pierdut viața patru adulți, iar cei 26 de copii au suferit politraumatisme grave. Autovehiculul aparținea firmei Maxi- Bus. Printre cei decedați s-a aflat și profesorul Cătălin Pop, de la Palatul Copiilor din Iași. Toți copii răniți atunci în accident făceau parte dintr-un ansamblu de dansuri populare denumit Hora Moldovei. Maestrul Pop era un profesor extrem de apreciat și iubit de elevi, de fapt  sufletul ansamblului de dansuri populare. “Un om extraordinar și un profesionist  desăvârșit”, așa a fost catalogat Pop, de către colegi, dar mai ales de către verișoara sa, cunoscuta actriță Laura Cosoi, pe ultimul său drum către eternitate. În cumplitul accident de la Brașov și-a mai pierdut viața atunci și coregraful ansamblului de dansuri populare de la Palatul Copiilor din Iași, un tînăr de doar 20 de ani, pe  nume Teodor  Manoilă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here