Deputatul PSD Vasile Cîtea: ”Pensiile vor crește în 2024”

Deputatul PSD de Iași Vasile Cîtea a avut o intervenție legată de majorarea pensiilor, proiect derulat de Guvernul Ciolacu, ce va intra în vigoare cu 1 ianuarie 2024.
”Pensiile vor crește în 2024! Am votat proiectul prin care se face dreptate pentru seniori și pentru “eroinele” acestei țări. Mamele cu mulți copii vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil. De exemplu, dacă a născut trei copii, o mamă va ieși la pensie mai repede cu 1 an și jumătate.

Noua Lege elimină inechitățile între persoanele care au muncit și au contribuit la fel, dar au pensii diferite. De anul viitor, aceste pensii vor fi egale! De exemplu, o femeie și un bărbat, ambii pensionari și cu 22 de ani stagiu de cotizare, primesc acum pensii diferite, 1.428 de lei, respectiv 1190 de lei. Prin noua lege, din septembrie 2024, ambii vor primi aceeași pensie de 1.620 de lei.

Partidul Social Democrat și-a asumat că pensionarii vor primi bani în plus și se ține de cuvânt. Discuțiile cu partenerii de coaliție de la PNL nu au fost ușoare, dar rațiunea a învins. Prin votul senatorilor PSD și PNL proiectul a trecut, astăzi, de plenul Senatului.

Pentru prima dată, Guvernul reușește să realizeze și indexarea și recalcularea pensiilor în același an, iar pensiile vor crește în 2024 de două ori. La 1 ianuarie 2024, pensiile vor fi majorate cu rata inflației, cu 13,8%, iar la 1 septembrie va fi următoarea majorare, în urma procesului de recalculare conform legii. Vor fi reparate astfel multe nedreptăți suferite de românii care au ieșit deja la pensie.
Cresc, în special, pensiile mici! Peste 1,2 milioane de români care primesc indemnizație socială minimă, dacă au stagiul complet de cotizare 35 de ani și au avut salariul minim pe economie, după aplicarea legii pensiilor, vor avea pensia mărită la 1.960 lei.
Noua Lege a pensiilor a fost lucrată cu experții Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale, fiind un jalon important din PNRR. În plus, răspunde cerințelor din plan privind încurajarea muncii, oferind puncte suplimentare pentru cei care au muncit mai mult de 25 de ani. Adoptarea legii, va permite Guvernului să poată renegocia PNRR pentru eliminarea pragului de 9,4% din PIB alocat pensiilor”, a spus Vasile Cîtea, deputat PSD Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here