Semnal de alarmă. DEFICIT DE AGENȚI ÎN SATELE din județul Iași

Zona rurală a județului Iași se confruntă cu un deficit de 167 de poliţişti. Reprezentanţii Inspectoratului Poliţiei Judeţene spun că doar 28 de agenţi de poliţie au putut fi repartizaţi în comunele ieșene pentru a asigura siguranţa cetăţenilor și că în primul semestru al anului, infracţionalitatea a scăzut, chiar dacă numărul forțelor de ordine este insuficient.

 

 

Locuitorii din mediul rural nu mai au aceeași certitudine privind securitatea lor sau a bunurilor deținute din cauza lipsei personalului din Poliţie. Deși lipsesc 167 de poliţişti din schema de personal, până acum doar 28 de cadre au putut fi  instalate la posturile sătești pentru a veghea la siguranţa localnicilor. Reprezentanţii Poliţiei susţin că în zonele rurale cu probleme activitatea lucrătorilor a fost eficientizată şi au convingerea că gradul de siguranţă al cetăţenilor va creşte sau cel puțin va fi menținut.

 

 

Potrivit bilanţului Poliţiei Județene, pe primele şase luni ale anului, s-a înregistrat o scădere a numărului de apeluri de urgenţă la 112 datorită faptului că oamenii au înţeles să sune doar în cazurile

de maximă urgență.

 

Tot în primul trimestru al anului, poliţiştii au respins mai multe cereri de autorizare a armelor letale din cauza solicitanţilor care se aflau în conflict cu rudele sau cu vecinii.

 

 

În aceeași perioadă a anului s-a înregistrat o scădere a furturilor prin efracţie din societăţi comerciale şi a celor de animale. Numărul de dosare penale cu autori necunoscuţi soluţionate a crescut cu 20 de procente, se arată în bilanțul IPJ Iași.

 

În primul semestru, și numărul victimelor accidentelor rutiere a scăzut cu mai mult de jumătate. Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere au fost: viteza neadaptată la condiţiile de drum, traversarea neregulamentară de către pietoni şi neacordare de prioritate. Poliţiştii au reţinut în

vederea suspendării aproximativ 3.000 de permise de conducere şi au fost retrase 915 certificate de înmatriculare.

 

În ceea ce priveşte situaţia faptelor penale sesizate, săvârşite în şcoli şi în zona adiacentă acestora, se înregistrează și aici o scădere cu 18%. A crescut, în schimb, cu 23% (1.227 de fapte de natură penală constatate în flagrant) numărul de infracţiuni descoperite în flagrant cu ocazia activităţii de prevenire. Polițiștii ieșeni au intensificat activităţile operative, înregistrându-se o creştere de 75% a intervenţiilor rapide la evenimente; au fost organizate 1.502 (+30%) acţiuni cu efective lărgite şi 11.393 (+20%) controale directe. În primele 6 luni ale anului 2013 au fost confiscate de către poliţiştii din cadrul Serviciului de Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase 70 arme, 356 bucăţi de muniţie şi 180 kg deşeuri periculoase.

 

 

De asemenea, tot în această perioadă au fost identificaţi 484 autori ai unor infracţiuni, prin folosirea sistemelor de investigare tehnico-ştiinţifică. Poliţiştii din cadrul Serviciului Criminalistic au efectuat 2.443 cercetări la faţa locului, fiind ridicate 7.008 urme şi mijloace materiale de probă.

 

În primul semestru al anului 2013 a fost semnalată dispariţia  unui număr de 161 persoane, fiind găsite până în prezent 152 persoane. Totodată, au fost depistate de poliţişti un număr de 52 de persoane urmărite internaţional, care posedau mandate de executare a pedepsei închisorii şi

au fost introduse în centre de detenţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here