Curtea de Conturi îi obligă pe angajații lui Chirica să dea în judecată PNL. Alexe nu a plătit întreținerea, dar aruncă saci de bani în campanie

PNL Iași a adunat datorii 27.000 lei la întreținere, dar Termo Service, societate a Primăriei Iași, a dat în judecată formațiunea politică abia după un control urmat de o decizie a Curții de Conturi @ După ce primarul Mihai Chirica a trecut la PNL, angajații municipalității au pus batista pe țambal în acest caz @ Directorul și juriștii Termo Service refuză să spună cât de vechi sunt datoriile la întreținere și de unde provin acestea, invocând legislația GDPR privind protecția datelor cu caracter personal @ Este revoltător: legea privește doar persoanele fizice, iar PNL este instituție publică @ Când încasează subvenții din bugetul public și primește sediu gratuit de la primărie PNL este instituție publică, dar când vine vorba de datorii partidul devine „secret de stat” @ Pre-campania lui Costel Alexe costă zeci de mii de euro, bani doar băgați în bannere, dar PNL nu achită datoriile la întreținere

Societatea Primăriei Iași specializată în administrarea imobilelor, Termo Service SA, a acționat în judecată Partidul Național Liberal Filiala Iași pentru neplata datoriilor la întreținere. Conform documentelor depuse la Judecătoria Iași la jumătatea lunii iulie 2020, PNL datorează Termo Service aproximativ 27.000 de lei.

”Vă solicităm ca, prin hotărârea ce o veți pronunța, să dispuneți obligarea pârâtei Partidul Național Liberal Filiala Iași la plata sumei de 16.656,19 lei reprezentând facturi neachitate debit principal, a sumei de 5.965,37 lei penalități de întârziere, a sumei de 50 de lei cu titlu de taxă de timbru și a sumei de 4.234,18 lei reprezentând contravaloare convenții. Totodată, solicităm obligarea pârâtei și la plata cheltuielilor de judecată.” Se menționează în cererea de chemare în judecată.

Miroase a blat

Contactat telefonic, directorul Termo Service, Alin Aivănoaiei, a precizat că acțiunea în instanță se datorează deciziei Curții de Conturi care a obligat societatea să înceapă demersurile în justiție pentru recuperarea sumelor de bani de la mai multe persoane juridice. Cazul PNL nu este unul singular, însă liberalii sunt în topul datornicilor.

Deși reporterii 7IAȘI au purtat mai multe discuții cu directorul societății și cu șeful Serviciului Juridic, Marian Russo, reprezentanții Termo Service au refuzat să clarifice mai multe aspecte legate de procesul intentat PNL Iași. Un prim aspect relevant care trebuia clarificat de reprezentanții Termo Service era legat de atitudinea procesuală a societății. Cererea de chemare în judecată este lacunară, proveniența sumelor nu este detaliată, vechimea facturilor nu este menționată și nici dacă s-a încercat rezolvarea pe cale amiabilă prin punerea în întârziere a debitorului. Documentul transmis judecătoriei motivează doar suma de 4.234,18 lei, aferentă capitolului ”convenții și spații”, care se referă la un comision de administrare perceput de Termo Service. Societatea aflată în subordinea Primăriei Iași nu a depus la dosarul cauzei mai multe documente esențiale: facturile a căror plată de cere, fișa contabilă care conține istoricul emiterii facturilor și a plăților recepționate, confirmări de sold, notificări pentru punerea în întârziere. ”Erori” esențiale care par mai degrabă să arate că Termo Service vrea să piardă procesul cu PNL, nu să recupereze cei 27.000 de lei datorați.

Întrebări fără răspuns

Un alt aspect important pe care reprezentanții Termo Service au refuzat să îl clarifice este legat de atitudinea societății față de PNL Iași înainte de litigiul din instanță. Atitudinea ciudată a reprezentanților Termo Service ridică multe semne de întrebare. Cum a fost posibil ca o persoană juridică, indiferent de nume, să ajungă să acumuleze asemenea datorii fără să fie deranjat? De ce Termo Service a păsuit luni de zile PNL Iași și a tolerat acumularea acestei datorii impresionante? Această atitudine de protejare a liberalilor are legătură cu trecerea primarului Mihai Chirica la PNL? De ce a fost nevoie de intervenția Curții de Conturi pentru a demara acest proces în vederea recuperării sumelor?!

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here