Cum a mințit Chirica un oraș întreg pentru un tun imobiliar. Terenul achiziționat în „criza mormintelor” a fost abandonat

@ În urmă cu an, Primăria Iași a forțat realizarea unui schimb de terenuri motivând că nu mai există locuri pentru înmormântarea persoanele decedate @ A trecut un an și Primăria nu a făcut nimic cu terenul pe care l-a luat de la o firmă privată pentru extinedrea cimitirului @ Suprafața este ocupată de ruinele fostei maghernițe @ „Problema înnmormântărilor este una din ce în ce mai grea pentru municipalitate. Peste ceva timp, vom ajunge în situația în care toate cimitirele vor fi pline”, spunea Mihai Chirica în ședința Consiliului Local din septembrie 2019 @ Pe terenul oferit la schimb de Primărie în Cicoarei, de aproape trei ori mai mare ca suprafață, firma G&R Imobiliar Group are PUZ pentru blocuri cu 12 etaje @ Chirica s-a lăudat ieri cu faptul că Cimitirul Eternitatea a fost clasat ca monument istoric, dar peisajul de aici este dezolant: gunoaie și deșeuri @ DNA a deschis dosar și a audiat deja mai mulți consilieri locali @ Tunul imobiliar a fost dezvăluit de 7IAȘI, care a prezentat dedesubturile acestei afaceri precum și legăturile dintre politicieni și oamenii de afaceri implicați @ Șeful PNL Costel Alexe a fost filmat la crâșmă alături de patronii G&R Imobiliar Group, iar după aprobarea schimbului de terenuri, 50% din firmă a fost preluat de Bogdan Niță, fiul primarului PNL de Miroslava, Dan Niță

Ca să forțeze aprobarea celui mai scandalos schimb de terenuri din istoria recentă a Iașului, în urmă cu un an, primarul Mihai Chirica anunța în ședința Consiliului Local că nu mai sunt locuri de înhumare, că ieșenii nu vor mai avea locuri unde să-i înmormânteze pe cei trecuți în neființă.

„Problema înnmormântărilor este una din ce în ce mai grea pentru municipalitate. Peste ceva timp, vom ajunge în situația în care toate cimitirele vor fi pline”, spunea Mihai Chirica în ședința Consiliului Local din septembrie 2019.

Schimbul de terenuri prin care municipalitatea a preluat 1.281 lângă Cimitirul Eterenitatea oferind la schimb 3.370 mp în Cicoarei firmei G&R Imobiliar Group a fost în cele din urmă aprobat.

A trecut un an și Primăria Iași nu a făcut nimic cu terenul achiziționat. Criza locurilor de veci a trecut ca prin minune. Ieșenii nu se mai grăbesc să moară.

Pe suprafața preluată de municipalitate încă se găsesc ruinele clădirilor care fuseseră ridicate în urmă cu zeci de ani. Fundațiile de beton ale clădirilor nu au fost dezafectate, terenul nu a fost nivelat. Ba mai mult, pe teren încă se găsesc lucruri persoanele ale familiilor care au locuit acolo anterior.

Chirica a mințit și în acte

Primarul nu doar că a susținut public varinata conform căreia exista la a cea vreme o criză acută a locurilor de înhumare. Minciuna apare și în documentele oficiale ale Primăriei Iași, mai precis în referatul de aprobare a Hotărârii de Consiliu privind realizarea schimbului de terenuri.

„Întrucât de la data eliberării primelor avize ale documentației solicitantului și până la data ședinței comune a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de locuri de înhumare în acest cimitir, comisia a luat în considerare obiectivul municipalității ieșene de a extinde suprafața acestuia ca o posibilitate reală de rezolvare oficială a solicitărilor pentru administrația locală. În acest scop, în adresa dse răspuns s-a făcut referire la posibilitatea de a se efectua un schimb de terenuri sau cumpărarea terenului aflat în proprietatea SC G&R Imobiliar Group SRL”, se arată în raportul de specialitate întocmit de funcționarii Primăriei Iași.

Blocuri cu 12 etaje pe terenul dat la schimb de primărie

Peste 3.300 mp de teren a primit la schimb firma G&R Imobiliar Group SRL de la Primărie pentru terenul de lângă Eternitatea. Amplasamentul este pe strada Cicoarei în apropierea Spitalului Arcadia.

Între timp, firma a întocmit un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), iar acum vrea să construiască blocuri cu până la 12 etaje. Având în vedere aria desfăşurată construită (circa 13.500 mp, în medie 15% fiind spaţii comune), firma ar putea amenaja un număr minim de 230 de apartamente cu o suprafaţă medie de 50 mp. În proiectul de PUZ, societatea şi-a asumat un număr de 160 de locuri de parcare. PUZ-ul a fost publicat recent de Primăria Iaşi, pe 14 iulie fiind programată o dezbatere publică. Pe terenul dat municipalităţii, firma nu putea construi imobile cu un regim care să treacă de 2 etaje. Totodată, proximitatea faţă de cimitir atrăgea de la sine unele interdicţii.

Mai mult, imediat după aprobarea schimbului de terenui, în firmă a intrat ca asociat Bogdan Niță, fiul primarului PNL din Miroslava, Dan Niță.

DNA a deschis dosar

Parte a consilierilor PNL de la acea vreme au revenit asupra votului după ce proiectul privind schimbul de terenuri a fost respins în mai multe rânduri. Coincidență s-au nu, aceștia s-au răzgândit și au votat „pentru” după o întâlnire pe care Coste Alexe a avut-o cu unul dintre patronii G&R Imobiliar Group SRL la Cafeneaua Madison din Palas. Aceștia au fost filamți petrecând la aceeași masă însoțiți de apropiați.

DNA a deschis un dosar în care efectuează cercetări cu privire la acest schimb de terenuri. Primele audieri au avut loc la Iași, fiind realizate sub îndrumarea procurorilor de la București, de către ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași. Până în prezent, au fost audiați mai mulți consilieri locali, urmând ca, potrivit unor surse judiciare, să fie chemați și alți aleși locali, dar și funcționari ai Primăriei Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here