Cu cât se vor scumpi APARTAMENTELE în 2024

Începând cu 1 ianuarie viitor, taxa pe valoare adăugată (TVA) pentru imobilele cu preț sub 600.000 de lei și o suprafață de până la 120 de metri pătrați va crește de la 5% la 9%. Această schimbare va genera o majorare a prețului locuințelor cu aproximativ 5.000 de euro. Persoanele fizice care achiziționează o locuință cu destinația de locuit, având o suprafață utilă de până la 120 de metri pătrați și un preț de până la 600.000 de lei, vor fi afectate de această creștere a TVA-ului.

Cei care achită un avans pentru o locuință până la sfârșitul anului 2023 vor beneficia în continuare de o TVA de 5%. Astfel, pentru un apartament care îndeplinește criteriile de preț și suprafață menționate, cumpărătorul va plăti o TVA de 54.000 de lei, comparativ cu suma anterioară de 30.000 de lei, în cazul locuințelor considerate „gata de locuit”. În cazul locuințelor nefinisate, în care noii proprietari nu se pot muta imediat, TVA rămâne la 19%.

Această modificare a TVA-ului va avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare începând cu anul viitor, deoarece majoritatea tranzacțiilor cu imobile de locuit din România îndeplinesc condițiile impuse de această schimbare, referitoare la preț și suprafață.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here