Cronică cu săgeata-n vânt

Dacă Ion Neculce ar fi fost liberal și ar fi trăit în Miroslava, sută la sută ar fi prins în vreo cronică episodul petrecut recent, avându-i ca eroi pe șăfu liberalilor, dom depotat Costel și Alexe, pe secretarul gheneral al acelorași liberali, în persoana, onor dom primar de Miroslava, recte Dan Niță (să trăiți!), plus un patronete anonim și apolitic sau cel mult liberal până trece puntea. Facem un exerciț de imaginație și-l cităm pe harnicul cronicar.

„Între șăful meu și cel mare la Ieși s-a aflat mare gâlceavă, dar nu la vedere, ci pe la umbră și codru des, că prin 2018 fără un sfert, au venitără la șăful mare de la Ieși un negustoriu cu o jalbă de vreo zăce procente, banu jos, dacă pune o vorbă de sus la șăfu meu, ca să face o lucrare strașnică, pe bani mulți de la visterie.

Și unde nu-l pune Ucigă-l toaca pe negustoriu să vină cu vorba-n băț de la Ieși la șăful meu din Primăria Miroslavei, carele la auzirea respectivei vorbe ș-o aprins o țigare și i-o scos lista de prețuri, unde deschiderea ușii la biroul domniei sale era trecută tot la poziția cu zece procente, ceea ce pe cale consecință, se făcea că negustoriul cheltuise ce tocmise a se da pentru.

Asta la judecata momentului în vorbe. Când o fost vorba de fapte, șăful meu a scos dibăcia din dosul scaunului și i-o zis negustoriului: De ești tu acela (nn. – potențialul câștigător), nu ți-s tovarăș eu, de nu faci procentul, convertit în leu ( nn. – adică 10 % cash). La auzul unor astfel de vorbe, negustoriul (nn. – în calitate de prestator) o bătut palma și o ieșit după cum urmează: zăce proțente cash unde trebe, după cele zăce puse peste tocmeală.

Celelante zăce procente umblă bezmetice și n-o ajuns la șăfu de la Ieși, iară acesta ș-o luat gândul de la ele, că-ntre timp o luatără alte zăce din altă parte“.

Cu siguranță cronica nu putea reproduce zicerile lui dom deputat Alexe legate de livrările de carne către frigiderul din primărie și nici cele legate de originea pe linia maternă pusă în poziția de destinație finală în itinerariul unei excursii recomandate domnului Niță printre dinții din față cu acompaniament de măsele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here