Coruptia ucide! O frauda cu fonduri europene a dus la moartea unui om

Un barbat a murit in timp ce sapa un sant pentru realizarea retelei de canalizare in comuna Victoria, lucrare finantata cu fonduri europene @ Conform proiectului, in cadrul acestei lucrari contractate de Iasicon, malurile trebuiau consolidate cu panouri de metal dar, pentru ca s-a folosit doar lemn ,malurile s-au surpat iar Cristian Bejan, de 36 de ani, tatal a doi copii, a murit sufocat @ Patronul uneia dintre firmele implicate in proiect a povestit ieri in fata magistratilor Curtii de Apel ca Iasicon a decontat de la Primaria Victoria montarea unor panouri metalice

Intr-adevar, coruptia poate ucide! De aceasta data nu vorbim insa despre tragicul incident din clubul Colectiv, care a consacrat acest slogan, ci despre  moartea unui muncitor, Cristian Bejan, in varsta de 36 de ani, tatal a doi copii, care lucra la infiintarea retelei de canalizare din comuna Victoria, proiect finantat cu fonduri europene. Amanunte incredibile au iesit la lumina zilele trecute, cand magistratii Curtii de Apel Iasi l-au audiat, in dosarul penal in care mai multe persoane au fost trimise in judecata pentru ucidere din culpa, pe unul dintre patronii firmelor implicate in realizarea retelei de canalizare. Sa reamintim ca muncitorul Cristian Bejan a murit sufocat dupa ce s-au prabusit malurile unui sant pe care tocmai il sapase impreuna cu colegii sai. Ieri, a fost audiat de catre judecatorii Curtii de Apel, Lucian Mircea Medvid, patronul SC Magnum Instalatii SRL, firma care subcontractase lucrarea de la SC Iasicon SA, societate patronata de Titel Sinescu. Acesta a declarat in fata judecatorilor ca malurile santului s-au surpat din cauza traficului greu de pe drumul la marginea caruia se sapase santul, dar si din cauza faptului ca malurile nu au fost consolidate cu panouri din metal, asa cum prevedea proiectul, ci cu panouri din lemn.

„Malurile s-au surpat deoarece a aparut o fisura in sant in momentul in care a trecut un camion. Nu m-a informat nimeni ca protectia malurilor se facea cu dulapi de lemn, Contractul prevedea protectia malurilor cu panouri metalice. Antreprenorul general (SC Iasicon SA-n.r) trebuia sa faca asta. In situatiile de lucrari decontate de antreprenorul general la Primaria Victoria erau trecute consolidari cu panouri metalice si de fapt erau niste dulapi din lemn. Asta in conditiile in care lucrarea a fost finantata cu fonduri europene”, a spus Lucian Medvid.

Judecatorii si-au dat seama de gravitatea afirmatiilor lui Medvid, fiind descrise unele fapte de coruptie.

„Ceea ce ne povestiti este reglementat de alte legi speciale, trebuie sa ne lamurim aici asupra modului in care a murit un om”, a spus unul dintre judecatori.

Sa precizam ca in alte situatii similare, adica in situatii in care din fonduri europene au fost decontate materiale care nu au fost folosite la lucrarile finantate de UE, persoanele care au facut acest lucru au fost trimise in judecata de DNA pentru savarsirea infractiunii de „folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene”.

Avocata Maria Aldea, care a reprezentat firma Iasicon SA a incercat sa arate ca responsabilitatea consolidarii malurilor si asigurarii securitatii in munca la locul in care se sapa santul apartinea firmei Magnum Instalatii. Pe de alta parte, Remus Moraru, avocatul partilor civile, reprezentand familia defunctului, a aratat ca ambele firme sunt  responsabile pentru ceea ce s-a intamplat, dar in special Iasicon, care  nu avea dreptul sa subcontracteze lucrarile.

Sufocat de pamant

Tragicul eveniment s-a petrecut pe data de 8 martie 2010, in jurul orei 13.45, cand Cristian Bejan impreuna cu un alt coleg al sau pe nume Dorel Stratila se aflau intr-un sant avand amandoi de executat o serie de lucrari, dupa cum s-a mai precizat, la reteaua de canalizare a comunei Victoria. In timp ce Bejan si colegul sau lucrau pe langa santul unde urma sa fie amenajata reteaua de canalizare, a trecut un camion de mare tonaj, iar pamantul a inceput sa vibreze. Pentru ca peretii santului nu erau consolidati cum trebuie, unul dintre maluri s-a prabusit, iar cei doi au fost acoperiti de pamant. Colegii lor nu au reusit sa-l salveze decat pe Dorel Stratila. Acoperit de pamant, Cristian Bejan a murit sufocat. Imediat dupa aceea, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi au demarat o ancheta, iar la sfarsitul acesteia au trimis in judecata trei persoane pentru savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa si neluarea masurilor legate se securitate si sanatate in munca. Procurorii ieseni i-au trimis in judecata pe o parte dintre cei responsabili de moartea barbatului si in urma procesului o parte si-au primit sentinte de condamnare, iar cealalta parte, printre care si primarul comunei Victoria, Daniel Cretu, au scapat deoarece faptele s-au prescris.  Din partea SC Magnum Instalatii SRL procurorii i-au trimis in judecata pe Mircea Lucian Medvid, Eduard Sava si Radu Adam. Acestia au fost condamnati de Tribunal la pedepse cu suspendare, dar procurorii au facut apel.

Despagubiri de 150.000 euro

Iasicon a fost introdusa in dosar ca parte responsabila civilmente, adica ar putea despagubi familia victimei la finalul procesului. De altfel, prin intermediul avocatului Remus Moraru se cer despagubiri de 150.000 euro.

„Desi acordul contractual de lucrari nu prevede posibilitatea unei subantreprize, Iasicon a incheiat contract cu Magnum Instalatii. Dar, chiar si in cazul unei subantreprize, in caietul de sarcini se prevede ca subantreprenorul va desfasura activitatile sub indrumarea antreprenorului. De atfel, martorul Marinica Alin releva in declaratia data in cursul urmaririi penale imprejurarea ca <<a venit un inginer de la Iasicon si ne-a spus cum sa facem sprijinirile malurilor>>.  Aceasta se coroboreaza cu declaratia data de Buzdugan Daniel care mentioneaza ca operatiile de <<consolidare a malurilor>> s-au facut la indicatiile unei persoane de la Iasicon SA, care trebuia facuta cu dulapi de lemn”, se arata in cererea depusa la instanta prin intermediul avocatului, de familia victimei.

Se solicita ca sotia lui Cristian Bejan si anume Marcela Bejan sa primeasca despagubiri de 40.000 euro. Pentru fata barbatului se solicita despagubiri de 65.000 euro. Pentru baiatul acestuia se solicita despagubiri de 50.000 euro plus 350 lei pe luna pana la finalizarea studiilor, dar nu mai tarziu de 25 de ani.

Titel Sinescu, patronul Iasicon, a refuzat sa raspunda apelurilor telefonice ale jurnalistilor 7Est care au dorit astfel sa obtina un punct de vedere de la acesta.

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here