fbpx
-12.9 C
Iași
marți, ianuarie 19, 2021
Acasă Ultima ora CORONAVIRUS. FRF, LPF și cluburile din Liga 1 au ajuns la un...

CORONAVIRUS. FRF, LPF și cluburile din Liga 1 au ajuns la un acord: cele două variante de continuare a sezonului

La finalul ședinței de azi, FRF, LPF și cluburile din Liga 1 au convenit asupra a două scenarii în care competiția ar putea fi dusă la capăt, cazuri în care salariile fotbaliștilor ar rămâne neatinse și drepturile TV ar fi achitate conform contractului, fără sancțiuni din partea televiziunilor. 

1. Antrenamentele să fie reluate pe 16 aprilie.

E o recomandare din partea conducătorilor din fotbal, cine nu o respectă își asumă riscurile. Decretul prezidențial privind starea de urgență a interzis activitățile care impun apropierea oamenilor la mai puțin de un metru unul de altul, deci antrenamentele până la anularea stării de urgență ar însemna doar alergări, fără jocuri care să implice mai mulți fotbaliști.

  • Campionatul ar fi reluat pe 16 mai, cu ultimele opt etape din play-off disputate în regimul normal
  • Semifinalele Cupei ar mai avea o singură manșă, nu două, așa cum era prevăzut.
  • Defectul acestui plan: din playout ar trebui disputate patru etape în luna iulie, în condițiile în care contractele celor mai mulți fotbaliști expiră la 30 iunie!

2. Campionatul să fie repornit pe 13 iunie.

Meciurile rămase din playoff ar fi disputate doar într-o manșă, nu tur-retur , cum e programul. Liga a doua ar fi împărțită și ea în play-off și play-out: opt echipe în turneul pentru promovare, celelalte în turneul pentru salvare. Cu meciuri într-o singură manșă, de asemenea.

Liga a 3-a ar avea și ea play-off și play-out, cu seriile rupte cu câte opt echipe în fiecare turneu. Oficialii din fotbal au mai luat în calcul și alte date, 19 mai și 26 mai, dar sunt mai greu de folosit. Liga 1 ar fi, oricum, oprită între 1 și 9 iunie pentru disputarea barajelor de calificare la Euro 2021. Naționala va juca atunci împotriva Islandei în semifinală și contra Bulgariei sau a Ungariei în finală.

Totul depinde de coronavirus

Planul asupra căruia au convenit oficialii din fotbalul românesc depinde, în continuare, de situația din țară, de evoluția numărului cazurilor de infectare cu noul coronavirus. Dacă echipele vor reuși să respecte datele stabilite, să reia antrenamentele și meciurile, toate competițiile urmează să fie anulate în momentul în care ar apărea vreun jucător, antrenor, arbitru îmbolnăvit.

Reprezentanții primelor trei ligi vor discuta de la ora 17 cu căpitanii echipelor despre planul pe care l-au stabilit în sedința de azi, ca să stabilească dacă sunt de acord și jucatorii.

Coronavirusul lasă oamenii fără locuri de muncă

Ministrul Finanțelor Florin Cîțu a prezentat marți seara o estimare alarmantă: până la un milion de persoane vor fi trimise în șomaj tehnic în perioada următoare. Oamenii aceia ar mai primi doar 75 la sută din salarii câtă vreme se vor afla în șomaj tehnic. Guvernul promite să-i ajute pe angajatori să suporte costurile. Șomajul tehnic este, însă, o procedură posibilă doar pentru contractele de muncă.

Fotbaliștii, ca și restul sportivilor, au contracte de activitate sportivă, forme de angajare cu regim diferit, cu fiscalitate diferită, cu mult mai blândă decât aceea din cazul CIM, al contractelor individuale de muncă. Jucătorii nu pot fi, așadar, trimiși în șomaj tehnic. Cluburile și sindicatul fotbaliștilor, AFAN, sunt într-o ședință începută la ora 10:00.

Împreună cu Federația și cu Liga Profesionistă de Fotbal caută o soluție de ieșire din criza în care patronii din fotbal și jucătorii lor au ajuns deja în tabere diferite. Cluburile pierd bani și cer să scape de obligația de a mai suporta salariile în lunile următoare, în care nu vor mai fi meciuri. Un pretext care le-a venit în minte unora dintre conducători: suspendarea contractelor din motivul de „forță majoră”. Cum descrie legea „forța majoră”:

  •  Suspendarea contractului intervine atunci când una dintre obligațiile principale ale angajatului, respectiv ale angajatorului este afectată de un eveniment extraordinar, imprevizibil și insurmontabil. În principal, salariatul este obligat să presteze munca, această obligație constituind cauza contractului, din perspectiva angajatorului.
  •  De aceea, intră în sfera forței majore de natură să suspende contractul situația în care salariatul este împiedicat să se prezinte la serviciu din princina efectelor unui cutremur care a perturbat traficul spre locul de muncă, o alunecare de teren care a împiedicat salariatul să se deplaseze, o accidentare pe traseu a salariatului, care, fără culpa sa, a necesitat transportarea la spital și primirea de îngrijiri medicale etc.

Fotbaliștii nu renunță la salarii

„Situația din fotbal nu se încadrează întocmai în textul legii” e opinia unui avocat.

„Descrierea forței majore nu conține situația de față fiindcă nimeni nu a mai trecut prin așa ceva și nu a anticipat-o. Criza cauzată de coronavirus constituie ceva nou și pentru specialiștii din dreptul muncii”, explică avocatul.

Tocmai pentru că „armele” nu sunt de partea cluburilor, iar fotbaliștii nu ar renunța de bună voie la salarii câteva luni de zile, vor urma, probabil, procese multe. Până și Becali, patronul celui mai bogat club din România, a cerut reducerea salariilor jucătorilor lui „între 30 la sută și 60 la sută”.

 „Va fi un dezastru în fotbal dacă nu va putea fi terminat campionatul acesta. Când spun dezastru mă gândesc și la dispariția multor cluburi, da. Paradoxal, cele mai expuse să dispară sunt echipele din prima ligă, care depindeau de drepturi TV și de sponsori. Formațiile din liga a doua au în spate primării, pot rezista mai ușor”
Florin Prunea, manager general Dinamo

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here