Marius Bodea: 7 măsuri ferme pentru protejarea sectoarelor economice vulnerabile

Decizia Guvernului, de distanțare socială forțată și de suspendare temporară a activităților în anumite sectoare, va limita, fără doar și poate, răspândirea pandemiei cu coronavirus, dar în același timp va avea consecințe economice importante asupra mediului de afaceri.

Întreprinderile mici și mijlocii sunt cele mai vulnerabile pe fundalul crizei actuale și vor fi forțate să lupte pentru a putea supraviețui. Sunt deja scăderi masive ale veniturilor în turism, transporturi, în industria de ospitalitate, organizarea de evenimente, construcții și anumite afaceri de retail, precum și în alte sectoare de producție diversă și servicii. Există un lanț economic de activități care se vor prăbuși una după alta dacă statul nu intervine acum!

Iată câteva măsuri pe care atât eu dar și cei din mediul de afaceri cu care am discutat le considerăm necesare pentru sprijinirea afacerilor în perioada de criză:

1.  Identificarea corectă a domeniilor de activitate cele mai afectate de efectele epidemiei, ce trebuie integrate în pachetul de sprijin;

2.  Amânarea plății CAS și CASS cu 3 luni și reeșalonarea acestora ulterior;

3.  Subvenții diferențiate în funcție de impact pentru plata salariilor din domeniile direct afectate;

4.  Amânarea plăţii impozitului pentru IMM-urile aflate în dificultate;

5.  Finanțarea IMM-urilor cu dobândă 0;

6.  Refinanțarea sau extinderea perioadelor de scadență pentru împrumuturi;

7. Rambursarea urgentă de către ANAF a TVA.

Marius Bodea
Deputat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here