Copoul se revolta! Iesenii deschid noi fronturi impotriva blocului de langa Negruzzi

Locatarii din imobilele situate vis a vis de Colegiul Costache Negruzzi continua sa deschida procese pentru a opri construirea unui bloc in zona @ De aceasta data a fost deschis un proces de catre locatarii care locuiesc la  case @ Anterior, locatarii de la blocuri au deschis un proces de anulare a PUZ @ Proiectul initiat de firmele Great Lakes Construction SRL si Next Capital Investments SRL s-a oprit dupa aprobarea Planului Urbanistic Zonal tocmai din cauza contestatiilor depuse de locatari

Locatarii din imobilele situate vis a vis de Colegiul Costache Negruzzi duc o lupta disperata in justitie sa opresca proiectul de construire a unui bloc in zona respectiva, fiind vorba de proiectul initiat de firmele Great Lakes Construction SRL si Next Capital Investments SRL, in spatele carora se afla dezvoltatorul Ionut Irimia. Reamintim ca cele doua firme vor sa inghesuie un bloc cu 4 etaje chiar intre blocurile situate vis a vis de unitatea de invatamant mai sus amintita. Dupa ce in urma cu circa o jumatate de an un numar de 22 de locatari de la blocurile respective au solicitat in justitie anularea hotararii Consiliului Local prin care a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal ce prevede ridicarea noului bloc, recent magistratii Tribunalului Iasi au inregistrat o noua contestatie impotriva acestui proiect depusa de propretarii caselor din zona respectiva. Unul dintre acestia este Constantin Carausu, cadru didactic la Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi.

„Am angajat un avocat si noi si am prezentat de asemenea chestiunile privind stabillitatea acestei zone de versant si cele legate de aglomerarea zonei”, a spus Constantin Carauleanu.

Exista riscul unor alunecari de teren

In actiunile deschise la Tribunal toti cei care contesta proiectul au aratat ca zona respectiva este instabila existand riscul unor alunecari de teren care ar putea pune in pericol atat blocurile vechi cat si Colegiul Costache Negruzzi.

„Problema principala care se pune in legatura cu PUZ-ul in discutie este aceea ca prin implantarea unui bloc in zona respectiva se pune in pericol stabilitatea versantului. Prin urmare, vor fi amenintate din cauza unui risc crescut de alunecare constructiile din imediata vecinatate. Deplasarile de teren din zona pot antrena dislocari si pe distante mari avand consecinte asupra unor cladiri mai indepartate cum ar fi Colegiul Costache Negruzzi. In mod suprinzator, studiul geotehnic intocmit forteaza in mod tendentios incadrarea terenului in categoria de risc mediu, iar Comisia de versanti accepta fara discernamant aceasta incadrare. Sunt ingorate in mod nepermis studii anterioare  serioase care incadreaza zona fara echivoc in categoria celor cu risc ridicat de alunecare”, au aratat locatarii in fata judecatorilor.

De asemenea, acestia au aratat ca zona este deja aglomerata din cauza numarului mare de autoturisme si nu exista suficiente cai de acces.

„In afara de nelegalitatea solutiei adoptate, trebuie precizat ca se aduc serioase prejudicii locuitorilor din zona, actuali, posibili viitori din mai multe cauze: se aglomereaza foarte mult traficul in zona pe aleile inguste si lipsite aproape in totalitate de trotuare punand in pericol integritatea pietonilor si a vehiculelor”, au mai aratat iesenii.

Acestia au adaugat in cererile depuse la Tribunal ca studiile de trafic prezentate de dezvoltator nu prezinta date reale in conditiile in care deja in zona se creeaza deja ambuteiaje.

„Deja uneori in aceasta zona se creeaza frecvent ambuteiaje iar acestea vor deveni o calamitate in conditiile triplarii traficului. Presupunand ca ar fi aprobata solutia de trafic propusa de initiatorul PUZ, aceasta l-ar avantaja doar pe dezvoltator si ar aduce dezavantaje si pierderi locuitorilor din zona care ar fi obligati sa inconjoare circa 1 kilometru folosind alei care nu indeplinesc nici ele conditiile legale”, au completat iesenii afectati.

„Pompierii nu au pe unde sa intre”

Reamintim ca accesul in zona respectiva se afla pe o straduta ingusta aflata intre blocul cu 4 etaje aflat vis a vis de Negruzzi  si o casa de locuit, cea in care locuiesc iesenii care au deschis noua actiune in justitie. De aceea, oamenii au aratat ca ridicarea noului bloc ar strangula si mai mult caile de acces si in aceste conditii masinile de pompieri nu vor avea pe unde sa intre. „Va deveni problematic accesul masinilor de interventie iar la unele scari nu vor mai putea interveni masinile de pompieri. Traficul greu, mai ales in perioada constructiei, va pune in real pericol integritatea imobilelor  vecine in conditiile in care in zona este plasata la mica adancime o conducta de gaz metan de mare diametru a carei fisurare poate crea un dezastru”, se mai arata in cererea prin care iesenii au solicitat anularea Planului Urbanistic Zonal. Tribunalul Iasi a respins cererea formulata de locatarii blocurilor dar acestia au contestat decizia iar acum procesul se judeca la Curtea de Apel. Municipalitatea ieseana s-a aparat sustinand ca locatarii nu au demonstrat ca hotararea prin care Consiliul Local a aprobat respectivul Plan Urbanistic Zonal a fost aprobata in mod ilegal.

„O sa construiesc legal”

Contactat  telefonic de jurnalistii 7 Est, dezvoltatorul Ionut Irimia a aratat si de aceasta data ca locatarii nu au dreptate.

„Este dreptul lor sa deschida procese in justitie dar asta nu inseamna ca au si dreptate. O sa construiesc legal cand se termina procesele. Ei contesta proiectul in conditiile in care eu am obtinut toate avizele legale. Nici o problema, eu nu ma grabesc o sa construiesc cand o sa pot, anul viitor. De ce nu scrieti insa ca unii dintre cei care contesta urmaresc sa obtina de la mine unele avantaje materiale?”, a spus Ionut Irimia.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here