Cocktail-ul de vaccinuri care protejează cel mai bine împotriva COVID. Cu ce e mai bine să faci a doua doză, dacă prima e cu Pfizer

Un studiu recent realizat în Marea Britanie arată că o combinație între vaccinurile Pfizer, AstraZeneca și Moderna oferă un răspuns imunitar mai bun al organismului, împotriva COVID-19.

Studiul arată că dacă se combină o doză de AstraZeneca sau Pfizer-BioNTech, iar după 9 săptămâni se face a doua doză cu serul produs de Moderna, organismul răspunde mult mai bine, potrivit reuters.com.

„Am găsit un răspuns imunitar foarte bun în general, de fapt, mai mare decât pragul stabilit de vaccinul Oxford-AstraZeneca de două doze”, a declarat Matthew Snape, profesor la Universitatea Oxford.

Descoperirile făcute prin studiu privind combinația dintre vaccinuri ar putea ajuta țările sărace. Aici s-ar putea combina prima și a doua doză de vaccin cu seruri diferite, în funcție de stocul pe care îl au.

„Cred că datele din acest studiu vor fi deosebit de interesante și valoroase pentru țările cu venituri mici și medii, unde încă se administrează primele două doze de vaccinuri”, a mai spus profesorul.

Potrivit studiului, dacă o doză de Astra Zeneca este urmată de una de la Moderna sau Novavax Pfizer, organismul va produce suficienți anticorpi și mult mai mulți față de câți ar produce după două doze de Astra Zeneca.

La noi în țară, persoanele vaccinate cu AstraZeneca pot primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).

Universitatea Oxford a anunțat în februarie că lansează un studiu pentru a stabili daca o combinație de două doze de vaccinuri diferite la același pacient rămâne eficientă pentru a proteja populația împotriva coronavirusului, notează AFP.

„Daca arătăm că aceste vaccinuri pot fi utilizate în mod interschimbabil, va crește considerabil flexibilitatea distribuirii lor”, a subliniat profesorul Matthew Snape, cercetător la Oxford însărcinat cu aceste teste, într-un comunicat.

Acest studiu, prezentat ca o premieră mondială, a implicat 820 de voluntari în vârstă de peste 50 de ani și s-a concentrat pe combinarea celor două vaccinuri utilizate în prezent pe teritoriul britanic, cel al alianței Pfizer/BioNTech și cel de la AstraZeneca/Oxford.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here