Chirica vinde Iașul la preț de Pocreaca! Teren de trei ori mai ieftin pentru dezvoltatorul de la Negruzzi

Primăria Iași a încercat să vândă unui dezvoltator controversat un teren la un preț de cel puțin 3 ori mai mic decât prețul real @ Terenul se află vizavi de Liceul Negruzzi @ Culmea, cu aproximativ doi ani în urmă, Primăria Iași a comnadat o evaluare din care rezultă că terenurile de la adresele învecinate au valori de 3,3 ori mai mari @ Terenul „rezervat” pentru dezvoltator a fost evaluat la 138 de euro/metru pătrat, iar terenul de la Colegiul Negruzzi a fost evaluat tot de primărie la o valoare de 458 euro/mp @ Firma Great Lakes are nevoie de terenul primăriei pentru a putea solicita aprobare pentru un proiect îndelung contestat, ce prevede ridicarea unui bloc vizavi de Colegiul Negruzzi, pe un teren înconjurat de alei pe care abia poate pătrunde un autoturism @ De această dată, mașina de vot a primarului Mihai Chirica s-a defectat: Consiliul Local a respins vânzarea terenului, după un vot „pe muchie de cuțit”

Mihai Chirica vinde la „preț de dumping” terenurile Primăriei dezvoltatorilor care au pătruns în grupurile sale de interese. Firmei care intenționează să ridice un bloc vizavi de Colegiul Negruzi, Primăria Iași a încercat să-i vândă un teren de 339 metri pătrați la un preț de trei ori mai mic decât cel real. Culmea, diferența de preț este demonstrată de o evaluare comandată și aprobată tot de Primăria Iași la sfțrșitul luni octombrie a anului 2017.

Terenul care urma să fie vândut firmei Great Lakes SRL se află la adresa strada Toma Cozma nr. 7B și a fost evaluat la prețul de 138 de euro/mp, iar terenul Colegiului Negruzzi, situat peste drum, la adresa strada Toma Cozma nr. 6, a fost evaluat la 458 euro/mp, confom Hotărârii 424 din 31 octombrie 2017.

Chirica vinde teren ieftin pentru proiecte controversate

Chirica a transformat în regulă vânzarea terenurilor primăriei către diverși dezvoltatori pentru ca aceștia să-și poată întregi propritățile, tocmai pentru ca proiecte imobiliare controversate (cu locuri de parcare insuficiente, deficit de spațiu verde, căi de acces înguste etc) să poată primi aprobarea Consiliului Local.

La fel a încercat să procedeze în privința proiectului Block Negruzzi. La sfârșitul lui februarie 2018, Great Lakes a înregistrat solicitarea de concesionare a terenului de 339 metri pătrați cu scopul amenajării unei parcări. În luna iunie a celuiași an, evaluatorul Vlad Bulău înaintează municipalității ieșene raportul conform căruia suprafața vizată are o valoare de 46.782 euro, adică 138 de euro/metru pătrat. Curios, cu toate că pe mâinile acelorași funcționari și aleși locali încap evaluările terenurilor din municipiul Iași, nimeni nu a  sesizat diferența de preț.

Terenurile de peste drum, de treei ori mai scumpe

Pe 31 octombrie 2017, adică cu numai câteva luni înainte ca municipalitatea să îmbrățișeze evaluarea terenului vizat de proiectul Great Lakes, Consiliul Local aproba Hotărârea 424 privind modificarea și însușirea domeniului public al municipiului Iași. Mai precis, hotărârea viza inventarul unităților de învățământ din municipiul Iași. Printre obiectivele vizate de acest document se numără și bunuri aflate în administrarea Colegiului Costache Negruzzi, situat pe strada Toma Cozma nr.4, și Școala Carol I, de pe strada Toma Cozma nr.6.

Între terenul pe care Great Lakes intenționează să-l cumpere, de pe strada Toma Cozma nt 7B și terenurile celor două unități de învățământ este o distanță de câțiva zeci de metri. Cu toate acestea, între evaluări sunt diferențe enorme.

Astfel, terenul de pe strada Toma Cozma nr.6, în suprafață de 19.344 metri pătrați, a fost evaluat la un preț de 40.784.454, adică aproximativ 458 euro/metru pătrat.

Conform aceleiași hotărâri din octombrie 2017, terenul pe strada Toma Cozma nr. 4, în suprafață de 4.100 metri pătrați, a fost evaluat la prețul de 6.724.807. Calculele arată un preț unitar pe metru pătrat de 357 euro.

Până și terenurile pentru case sunt mai scumpe

Pe Toma Cozma nu există terenuri scoase la vânzare pe care pot fi construite blocuri. Toate anunțurile de pe site-urile specializate în tranzacții imobiliare promovează oferte ale unor terenuri destinate exclusiv pentru case și vile, ceea ce înseamnă că prețurile sunt mult mai mici decât cele ale terenurilor destinate blocurilor, vânate de către dezvoltatori.

Astfel, o consultare on-line a pieții imobiliare, arată că oferta terenurilor scoase la vânzare pe strada Toma Cozma începe de la 255 de euro pe metru pătrat, deci un preț aproape dublu față de evaluarea însușită de Primăria Iași pentru terenul de pe strada Toma Cozma nr. 7B. Singurul anunț cu un preț de 213 euro pe metru pătrat se referă la un imobil pentru care nu există acte de proprietate pentru o suprafață de 188 metri pătrați.

Mașina de vot a lui Chirica a dat rateuri

Caz mai rar în mandatul de primar al lui Chirica, proiectul privind concesionarea terenului de pe strada Toma Cozma nr. 7B a fost respins de către Consiliul Local în urma unui vot „pe muchie de cuțit”.

Liberalii din Consliul Local s-au abținut la vot, iar câțiva dintre consilierii PSD nu au făcut de această dată jocul executivului din Palatul Roznovanu.

Block Negruzii este unul dintre  cele mai contesate proiecte imobiliare din Iași din cauza accesului auto extrem de greoi, pe străzi late de câțiva metri, care seamănă mai mult cu alei pietonale, din cauza supraaglomerăii zonei și din cauza problemelor ce vizează stabilitatea terenului. Cu toate acestea, Chirica&Co susțin în mod obsesiv acest proiect imobiliar.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here