Chirica – Toader, idila secreta pe banii iesenilor. Beizadeaua ministrului, platita regeste de primarul #rezist

Mihai Chirica #rezist, mana in mana cu Tudorel Toader #statulparalel @ Chirica a schimbat peste noapte notarul care perfecta actele Primariei Iasi si a achitat un onorariu record notarului Ionut Alexandru Toader, nimeni altul decat fiul ministrului Justitiei Tudorel Toader @ 5.000 de euro au intrat in conturile notarului incepator dar cu tata sus pus, suma reprezentand onorariu pentru autentificarea unei singure tranzactii prin care Primaria Iasi a cumparat un imobil pe strada Cuza Voda de la omul de afaceri Catalin Crisu @ Anterior, Primaria Iasi apela la serviciile notarului Stela Badarau, care incasa sume modice, de zeci sau sute de lei pentru fiecare act, desi are o experienta de zeci de ani @ „Pentru tranzactiile in care este implicat statul prin institutiile sale, se recomanda ca onorariul notarului sa tinda spre minim sau chiar sa se aplice gratuitatea”, sustine un notar consultat de 7Est @ In ultimul an, Tudorel Toader a facut mai multe vizite „private” primarului Chirica, cu toate ca acesta din urma s-a pozitionat categoric impotriva Guvernului @ Tranzactia perfectata de Toader jr. trezeste suspiciuni: Primaria Iasi a platit pentru cladirea din Cuza Voda 830.000 de euro, in vreme ce, in 2007, in plin boom imobiliar, Ministerul de Finante a facut o oferta de cumparare pentru acelasi imobil de doar 600.000 de euro

Mihai Chirica plateste din bugetul primariei un onorariu substantial fiului ministrului Justitiei, in conditiile in care primarul s-a declarat un infocat oponent al Guvernului si chiar un sustinator al miscarii #rezist.

Chirica a schimbat peste noapte notarul la care apela municipalitatea si care percepea sume modice pentru serviciile prestate si a ales sa plateasca 5.000 de euro (22.460 lei) catre Ionut Alexandru Toader, notar public, dar mai ales fiu al ministrului Justitiei, Tudorel Toader. Banii reprezinta „comisionul” lui Toader pentru o singura tranzactie, cea prin care Primaria Iasi a cumparat de la omul de afaceri Catalin Crisu fostul sediu al PNTCD situat pe strada Cuza Voda 41. Aici, Chirica vrea sa amenajeze un Muzeu al Unirii.

Un notar cu zeci de ani de experienta, inlocuit cuu debutantul Toader jr.

Anterior tranzactiei parafate in luna noiembrie a anului trecut, Primaria Iasi apela in mod constant la serviciile notarului public Stela Badarau, care taxa fiecare document cu zeci de lei sau uneori sute de lei. In plus, pe Badarau o recomandau zeci de ani de experienta in domeniul profesiei de notar. Cu toate acestea, peste noapte, Chirica a schimbat macazul, preferand sa lase actele Primariei Iasi pe mainile unui notar aflat inca la debut in cariera.

Mihai Chirica s-a gandit sa-i faca un cadou lui „al mic” al ministrului.

„Pentru tranzactiile in care este implicat statul prin institutiile sale, se recomanda ca onorariul notarului sa tinda spre minim sau chiar sa se aplice gratuitatea”, sustine un notar consultat de 7Est.

Conform contractului de vanzare-cumparare, onorariul a fost impartit in parti egale de Crisu si Primaria Iasi, insa municipalitatea fiind cea care a ales notarul care sa perfecteze actele.

Toader in vizite private la Chirica

La televizor si in ziare Chirica scanda lozinici impotriva Guvernului, dar in privat se intretinea cu artizanul „reformei in justitie”, Tudorel Toader. Acesta din urma l-a vizitat pe primar in repetate randuri chiar si la biroul din Palatul Roznovanu, caracterul aestor intalniri fiind unul „privat”, dupa cum sustin apropiatii edilului.

Vizitele private s-au finalizat cu avantaje pentru ambele parti implicate, unele la vedere, altele ascunse.

230.000 de euro, capac? ANAF a vrut sa cumpere aceeasi cladire in 2007

Pretul la care Primaria Iasi a cumparat de la Catalin Crisu imobilul de pe strada Cuza Voda nr. 41 ridica semne de intrebare. In anul 2007, in plin boom imobiliar, Ministerul de Finante a intentionat sa cumpere acelasi imobil facand o oferta in acest sens de 600.000 de euro. Pretul a fost calculat in baza unei evaluari realizate de un expert autorizat, iar Ministerul de Finante si-a exercitat dreptul de preemtiune in baza faptul ca imobilul a fost inscris in Lista Nationala a Monumentelor Istorice.

Insa, la acea vreme, Catalin Crisu si Constantin Radeanu au facut o oferta superioara fata de cea a statului si au cumparat cladirea de la mostenitori, Lucy Marcovici si Bianca (Brana) Mandler.

Ulterior, Catalin Crisu a devenit unic proprietar al imobilului dupa o actiune in instanta ce a avut ca obiect iesirea din indiviziune.

Chirica vorbeste dor cand vrea si doar despre ce vrea

Mihai Chirica nu mai este vorbaret cand vine vorba de subiecte ce-i sunt incomode. Nefiind vorba  de centenar, unirea cu Moldova, Casa Regala si alte probleme de maxim interes ce-i ocupa agenda zilnica, primarul a evitat dialogul. La primarie nu-i de gasit, la telefon raspunde doar cand are chef si vorbeste doar despre ce are chef. N-a raspuns nici la SMS, vorba cantecului.

Asa ca nu putem sa consemnam decat faptul ca primarul Mihai Chirica a refuzat sa comenteze.

Ancheta 7Est a facut inconjorul tarii! “Concurs-smen” pentru fiul lui Tudorel Toader. Universitatea a schimbat regulamentul pentru odrasla ministrului”

In luna august a anului trecut, 7Est publica in exclusivitate o ancheta jurnalistica care dezvaluia faptul ca Universitatea Cuza a schimbat peste nopate regulamentul de angajare a cadrelor diddactice tocmai pentru a-i face loc fiului ministrului Tudorel Toader, Ionut Alexandruu Toader. In numai cateva ore de la publicare subiectul a fost prealuat de catre aproape toate canalele media centrale si locale. A urmat un control al Ministerului Educatiei, in urma caruia scamatoria conducerii Univeristatii a fost acoperita.

Senatul Universitatii Al. I. Cuza a schimbat metodologia de angajare cu o luna inainte sa fie scos la concurs postul pentru care a concurat de unul singur Ionut Alexandru Toader. Fiul ministrului Justitiei si al rectorului suspendat de la Cuza a putut sa se prezinte la concurs, doar pentru ca Senatul Universitatii a modificat exact paragraful care il impiedica sa participe la examen. Toader jr. este doctor in Drept Penal, dar pentru a ocupa functia trebuia sa detina doctorat in Drept Civil. Angajarea lui Ionut Alexandru Toader la Facultatea de Drept a fost facuta la momentul potrivit, deoarece tatal acestuia este suspendat din functia de rector pe durata exercitarii mandatului de ministru. Astfel au fost fentate regulamentele universitatii care interzic angajarea rudelor celor aflati in functii de conducere decizionale.

Regulamentul universitatii a fost schimbat parca special pentru ca fiul rectorului-ministru sa poata fi angajat pe un post de asistent universitar la Facultatea de Drept.

Inainte de a se angaja la Cuza, Ionut Alexandru Toader era cadru universitar la Universitatea Petre Andrei din Iasi. Nu avea voie sa se angajeze la Cuza deoarece tatal sau era rector, regulamentul institutiei interzicand angajarea neamurilor.

Tatal a ajuns ministru al Justitiei, a fost inventata o “suspendare” din functia de rector, iar usile au inceput sa se deschida pentru tanarul Toader. Legile si normele menite sa starpeasca nepotismul si conflictul de ineterese brusc nu mai erau asa de aspre, iar in univeristate regulamentele interne ce privesc organizarea concursurilor si ocuparea functiilor au inceput sa se schimbe.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here