Chirica s-a vindecat de alergie la corupție. Contract prin încredințare directă pentru UTI

Cei de la UTI Grup sunt chemați să mute automate de dirijare a traficului pe care tot ei le-au montat @ Printr-o procedură de încredințare directă, Primăria Iași a atribuit firmei UTI Grup un contract pentru „rezolvarea unor probleme de trafic” @ Anterior, Mihai Chirica a refuzat să achite 5 milioane lei către UTI Grup, motivând că firma este implicată într-un dosar de corupție @ Compania milionarului Tiberiu Urdăreanu a recurs la proceduri de executare silită a Primăriei Iași @ UTI Grup este firma care a încheiat in 2013 contractul de 70 milioane lei pentru managementul traficului în Iași și care a susținut că i-a dat șpagă fostului primar Gheorghe Nichita prin intermediul finului său, Gabriel Mardarasevici

Atitudine duplicitară a primarului Iașului, Mihai Chirica față de firma UTI Grup, firma lui Tiberiu Urdăreanu, cel care susține că i-a dat șpagă fostului primar Gheorghe Nichita pentru a-și încasa banii din contractul de 70 milioane lei pe care-l încheiase cu Primăria Iași pentru implemenarea sistemului de ‘’management al traficului în oraș’’. Astel, pe de o parte, Mihai Chirica s-a luptat în instanță să nu mai achite către UTI Grup restul de plată 5.384.012,88 lei din totalul de 70 milioane ‘’până când nu se lămurește situația cu dosarul de la DNA’’, iar de de altă parte, în urmă cu câteva zile, Primăria Iași a inițiat un nou contract cu aceiași firmă UTI Grup.

Astfel, în data de 17.03.2020, în perioada în care ieșenii intrau în carantină, Primăria Iași a achiziționat prin ‘’cumpărare directă’’ de la UTI Grup, ‘’Servicii de asistență tehnică pentru automat de dirijare a circulației’’, valoarea achiziției fiind de 23.607 lei inclusiv TVA. Adică, cei de la UTI Grup sunt chemați să mute niște automate de dirijare a traficului pe care tot ei le-au montat. Mutarea acestora ar fi chipurile una din măsurile care se iau în această perioadă pentru ‘’fluidizarea traficului’’.

Ce ‘’management de trafic’’ s-a făcut

Aceste automate de dirijare a traficului sunt niște dispozitive care se montează în intersecții și care trebuie să ajute la fluidizare fluxului de mașini în funcție de măsuratori. Această achiziție nouă comandată de Primăria lui Chirica de la UTI ridică suspiciuni și prin prisma faptului că în contractul de 70 milioane lei pe care UTI Grup l-a derulat în asociere cu firma International Business Consulting (IBC) a afaceristului ieșean Gabriel Mardarasevici, cele două societăți aveau obligația să asigure mentenanța sistemului de management al traficului din Iași și să-l upgradeze în permanență până când traficul era cu adevărat fluidizat. Ori, coșmarul pe care-l trăiam cu toții în trafic înainte de izbucnirea crizei Covid arată fie că acest lucru nu s-a făcut ori s-a făcut foarte prost. În aceste condiții ultima contractare a unor servicii de la UTI Grup de către primărie este lipsită de logică.

S-a făcut sau nu s-a făcut mentenanța?

În dosarul de corupție în care a fost trimis în judecată fostul primar Nichita pentru luare de mită și Urdăreanu și Mardarasevici pentru dare de mită, justiția a dispus printre altele efecturea uneo expertise tehnice pentru a vedea dacă lucrările prevăzute în contractul de 70 milioane lei s-au efectuat în totalitate. Vorbim de lucrările inițiale și de mentenanța sistemului. Faptul că lucrări finale și mentenanța nu s-au realizat conform contractului este pus în discuție într-un proces deschis de Mardarasevici la Tribunalul București, un proces prin care IBC solicită UTI Grup să-i achite 2.234.019 lei, reprezentând contravaloarea facturii emisă în data de 14.12.2015.

„Suma cuprinsă în factura fiscală este datorata de UTI, având în vedere că factura fiscală este emisă în temeiul Situația de lucrări nr.13/14.12.2015, prin care s-au recepționat fără rezerve de către UTI un număr de 13 poziții reprezentând lucrări și echipamente, efectuate și livrate de IBC pentru realizarea Contractului de lucrări din data de 13.08.2013 încheiat de Asociere cu Municipiul Iași. În temeiul art.8.3 din Contractul de asociere nr.947/13.08.2013, UTI era obligată să achite contravaloarea facturii in termen de 5 zile „de la încasarea de la Beneficiar”, se arată în acțiunea depusă la Tribunalul București de UTI Grup.

Firma lui Mardarasevici a mai arătat că deține suficiente dovezi care să arată că UTI Grup a încasat de la Primări Iași contravaloarea  lucrărilor executate și cu toate acestea după aceea nu și-a mai îndeplinit obligațiile conform contractului de asociere. Pe de altă parte UTI a arătat în același proces de la Tribunalul București că IBC a încasat în avans o serie de bani ”mentenanță, customizare aplicații, planificare rețea sau proiect management”  care nu au fost efectuate. „Cu toate acestea, IBC a refuzat returnarea sumelor încasate pentru serviciile menționate mai sus, arătând că va derula serviciile încasate în avans. Observând că IBC nu prestează serviciile de mentenanță și garanție, UTI a făcut tot posibilul pentru a evita vreo culpă a asocierii față de Beneficiar și a prestat ea însăși aceste servicii deși au fost achitate către IBC”, a arătat UTI.

Primăria Iași, executată silit

La sfârșitul anului trecut, UTI Grup a demarat procedurile de executare silită împotriva municipalității ieșene pe motiv că nu i-ar fi plătit restul de plată de 5.384.012,88 lei din totalul de 70 milioane. Primăria a contestat cererea UTI Grup, dar a pierdut printr-o sentință a Curții de Apel pronunțată la sfârșitul anului trecut. Juriștii lui Chirica au susținut că primăria nu trebuie să dea banii până când nu se lămurește definitiv soarta dosarului de corupție aflat acum în apel la Curtea de Apel București, sentință care în opinia primăriei ar lămuri suspiuciunile potrivit cărora primăria a suferit prejudicii financiare prin faptele de corupție săvârșite.

„Primăria municipiului Iași a arătat  că Tribunalul Iași a reținut în mod eronat, prin sentința pronunțată, faptul că nu s-ar fi făcut dovada începerii urmăririi penale față de conținutul adresei din 27 iunie 2016. Dosarul penal, a indicat recurenta (UTI Grup – nr.), are în vedere derularea contractului pentru implementarea proiectului „Sistem de management de trafic în Municipiul Iași” finanțat prin Programul Operațional Regional, contract încheiat în 2013 între Municipiul Iași și asocierea UTI Grup – IBV, același contract care face și obiectul prezentei acțiuni. În opinia recurentei, suspendarea prezentei judecăți se impunea până la finalizarea cercetărilor penale’’, au arătat judecătorii Curții de Apel Iași, care au admis recent cererea UTI Grup de a executa Primăria Iași pentru suma 5.384.012,88 lei inclusiv TVA.

În ciuda acestei situații Chirica a contractat și alte servicii de la UTI Grup.

Bianca CRISTEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here