Primăria Iași dezinfectează străzile cu substanțe periculoase pentru sănătate

„Primăria Municipiului Iași anunță că Salubris SA derulează un program ZILNIC de igienizare a străzilor cu dezinfectanți pe bază de hipoclorit de sodiu, cu toate că Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă utilizarea acestor chimicale în spații deschise, pentru că poluează mediul înconjurător și poate pune în pericol sănătatea pe termen mediu și lung.

 

OMS spune că “nu există dovezi în favoarea eficacității igienizării străzilor și a pavajului extern, cu produse chimice dezinfectante sau sanitare”.

 

“Hipocloritul de sodiu este o substanță corozivă pentru piele și dăunătoare pentru ochi, iar dacă intră în contact cu materia organică de pe suprafața drumului poate forma subproduse extrem de periculoase, precum cloraminele și trihalometani, dar și alte substanțe cancerigene. Prin urmare, aceste produse nu ar trebui folosite în mod frecvent pentru dezinfectarea străzilor, ci doar o dată, sau în mod excepțional”, *continuă OMS.

 

Substanțele pe bază de clor sunt virucide eficiente și sunt destinate utilizării în spații închise. Problema este cu „efectele secundare” date de poluarea apei și a aerului. Impactul acestor chimicale merită dacă vorbim de dezinfecția suprafețelor dintr-un laborator unde se lucrează cu produse biologice infectate și există risc mare de contaminare. În cazul dezinfecției arterelor și trotuarelor nu se justifică nici costurile și nici riscul de poluare dacă vorbim de dezinfecția carosabilului. Mai mulți experți internaționali susțin că dezinfectarea spațiilor deschise nu este eficientă, deoarece coronavirusul nu este aeropurtat, iar oamenii se îmbolnăvesc de la contactul cu alte suprafețe comune, contaminate prin atingere.

 

În locul acestor acțiuni pompieristice, cu eficiență discutabilă și potențiale riscuri pentru oameni și animale, așteptăm ca Primăria Iași să implementeze măsuri eficiente și măsurabile, în conformitate cu recomandările experților internaționali și să nu polueze inutil orașul. Solicităm Primăriei să publice măsurătorile stradale sau alți indicatori dinainte și după dezinfecția stradală, zilnică, cu hipoclorit  de sodiu prin care se poate demonstra eficiența acestei măsuri.  Simțim deja efectele acestei acțiuni asupra sănătății animalelor de companie și nu ne dorim să le vedem și asupra sănătății oamenilor.

 

Înțelegem că primăria are avizul DSP, însă este neclar de ce s-a dat acordul folosirii unor chimicale destinate dezinfecției spațiilor închise pentru utilizarea lor în mediul înconjurător. Ieșenii trebuie să știe care este eficiența acestei măsuri (pe baza datelor științifice) și cât costă toate aceste acțiuni implementate într-un mod mai mult sau mai puțin profesionist.”

Comunicat de presa PLUS Iasi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here