Chirica, Onofrei si Cihodaru au incercat sa ne inchida. Nu au reusit! Noi suntem 7IASI

7IASI a aparut pentru ca Mihai Chirica, primarul municipiului Iasi, Manuel Onofrei, patronul firmei editoare, si Bogdan Cihodaru, detinatorul marcii 7Est, au decis sa inchida ziarul @ Noi, ziaristii, am decis sa deschidem 7IASI si sa ne facem treaba asa cum ne-am facut-o si pana acum @ Da, Chirica a vrut sa inchida ziarul, dar noi nu ne consideram victime si nici nu sapam transeele vreunui razboi @ Manuel Onofrei, patronul retelei de tonete Amo Press, ne-a comunicat ca primarul Mihai Chirica l-a chemat in biroul din Palatul Roznovanu, unde i-a spus ca, pentru a-si salva afacerea, trebuie sa opreasca publicarea articolelor incomode din 7Est @ In consecinta, Onofrei ne-a comunicat ca prefera sa ucida ziarul decat sa piarda afacerea cu tonete @ Cihodaru a confirmat presiunile lui Chirica si ne-a comunicat ca pentru a-si proteja afacerile imobiliare trebuie sa faca jocurile primarului cu Onofrei
Saptamanalul 7IASI a fost infiintat de echipa de ziaristi care a activat pana saptamana trecuta sub sigla 7Est. 7IASI este singurul ziar scris si detinut de ziaristi. Firma care detine 7IASI este controlata in exclusivitate de ziaristii care scriu,  concep si editeaza acest ziar.
Cum s- ajuns aici?
Proiectul 7Est a fost oprit brutal, dupa o interventie in forta a primarului Mihai Chirica, care a exercitat presiuni asupra patronului firmei care edita ziarul, Manuel Onofrei, si asupra omului de afaceri Bogdan Cihodaru, detinatorul marcii si a brandului 7Est.
Ei au cedat. Noi, nu!
In ultimele saptamani, Manuel Onofrei, patronul 7Est, a facut presiuni asupra echipei redactionale si ne-a comunicat ca trebuie sa „o lasam mai moale” cu primarul Mihai Chirica. Ne-a vizitat redactia in doua saptamani de mai multe ori decat a facut-o in doi ani de zile. Ne-am facut ca nu pricepem. Pentru ca nu am inteles „cu vorba buna”, Onofrei nu a platit salariile si furnizorii, iar din conturile firmei care edita ziarul au inceput sa dispara banii fara nici o justificare. Incasarile ziarului au fost transferate, fara nici o baza legala, catre firma Amo Press Grup, apartinand lui Manuel Onofrei.
In cele din urma, Manuel Onofrei ne-a comunicat ca a avut o intalnire cu primarul Mihai Chirica, chiar in biroul acestuia din Palatul Roznovanu. Aici, primarul i-a comunicat ca viitorul afacerilor sale in Iasi, facand referire la reteaua de tonete stradale Amo Press, depinde de ceea ce va scrie sau nu va scrie 7Est. In consecinta, Manuel Onofrei ne-a comunicat ca prefera sa ucida ziarul decat sa piarda afacerea cu tonete, conditionand plata salariilor cu schimbarea liniei editoriale.
Mai precis, firma Amo Press Retail este in insolventa, iar Primaria Iasi a decis sa rezilieze contractele pentru tonetele amplasate pe domeniul public, din cauza datoriilor mari la bugetul local. Firma a contestat in instanta decizia primariei, dar a pierdut procesele. Asa s-a ajuns ca afacerea lui Manuel Onofrei sa depinda doar de decizia primarului Mihai Chirica.
Noi, membrii redactiei, am decis ca este momentul sa continuam proiectul la care am muncit impreuna in ultimii ani, separandu-ne de Manuel Onofrei, la presiunile caruia nu am cedat.
Am facut si o oferta omului de afaceri Bogdan Cihodaru pentru cumpararea marcii 7Est. Raspunsul acestuia a fost ca, „pentru linistea tuturor, este mai bine ca fiecare sa-si vada de drum.” Cihodaru este cumatru cu Mihai Chirica, iar afacerile sale imobiliare, depind de multe ori de decizia primarului.
De ce au vrut sa ne inchida?
Am fost incomozi. Ultima dezvaluire publicata de noi, „S-a ajuns prea departe! Centrul de olimpici, inchis pentru copiii lui Chirica si Harabagiu” l-a scos din minti pe Mihai Chirica. Am dezvaluit faptul ca Primaria Iasi a luat terenurile si cladirile unui liceu din Iasi si le-a dat gratis unei scoli private, unde elevi sunt fiul primarului Mihai Chirica si fiica viceprimarului Gabriel Harbagiu. Inspectoratul Scolar Judetean a dat aviz negativ solicitarii primariei, deoarece acolo urma sa functioneze pepiniera de olimpici a Iasului, Centrul de Excelenta, ce trebuia sa fie modernizat printr-un proiect european si pentru ca in cladirile respective au fost realizate investitii din fonduri publice. Conducerea Primariei nu a informat consilierii locali convocati la sedinta despre avizul negativ dat de catre Inspectoratul Scolar Judetean.
„Chirica a vandut Parcul Expozitiei. Gulerele albe cu mainile murdare”, este o alta investigatie realizata de echipa 7IASI in care am aratat cum Primaria Iasi s-a asociat cu un ONG care nu exista, fara personalitate juridica, caruia i-a dat gratis Parcul Expozitiei. Aceasta entitate care nu exista, numita “asociatie”, este reprezentata de Laurentiu Stratan, prieten al viceprimarului Gabriel Harabagiu. Asociatia Vizorial este o fantoma, nu este inregistrata nicaieri, si cu toate acestea, Consiliul Local a emis o Hotarare prin care i-a pus la dispozitie cu titlu gratuit Parcul Expozitiei.
„Cumatrul lui Chirica a pus monopol pe Parcul Expozitiei” este o alta ancheta in care am dezvaluit modul in care intreg aparatul primariei s-a mobilizat pentru a anihila concurenta firmei viceprimarului Harbagiu, care a ajuns sa detina monopol in privinta afacerii cu tonete de alimentatie publica in Parcul Expozitiei. Ba mai mult, Primaria Iasi a premis doar firmei controlate din umbra de Harabgiu sa vanda produse fast-food in Parcul Copou, vizavi de Teiul lui Eminescu, la targul olarilor „Cucuteni – 5000”.
Tot noi am dezvaluit in exclusivitate si am probat cu documente faptul ca soacra viceprimarului Gabriel Harabagiu a devenit proprietara unei suprafete de 1,5 hectare de teren pe Moara de Vant, chiar langa amplasamentul Spitalului Regional de Urgenta. Fisa de punere in posesie a fost intocmita de Primaria Iasi la cateva zile dupa ce Guvernul a avizat amplasamentul din Moara de Vant al Spitalului Regional de Urgenta. Dezvaluirea a fost publicata sub titlul „Tun de 1 milion de euro al viceprimarului Harabagiu. Terenul soacrei mutat de la Miroslava langa Spitalul Regional”.
Seria dezvaluirilor continua in 7IASI si pentru ca nu suntem „talibani de presa”, la fel ca si pana acum, investigatiile noastre nu vor tine cont de culoare politica, interese si intelgeri ascunse.
Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here