Chirica face cetățean de onoare un lider comunist. Oamenii care l-au înfruntat au fost urmăriți de Securitate!

Primarul Mihai Chirica propune ca un fost comunist de frunte, asociat cu opresiunea împotriva intelectualilor ieșeni în perioada de înainte de 1989, să fie numit Cetățean de Onoare al municipiului Iași @ Pavel Florea a fost unul dintre cei mai mari politruci comuniști, fost secretar al Comitetului Municipal de Partid și fost președinte al Consiliului Culturii și Educației Socialiste din Iași @ ”Dacă acest titlu este acordat pentru activitatea didactică de la universitate și de critic și istoric literar, mărturisesc că nu am știre să fi făcut lucruri remarcabile. Dacă pentru funcțiile pe linia Partidului Comunist Român, între altele secretar al Comitetului Municipal de Partid, nu mă miră. În fond, suntem țara care a avut zece ani președinte pe turnătorul Petrov…”, a comentat pentru 7IAȘI Liviu Antonesei, scriitor și dizident, victimă a opresiunii politice comuniste. @ Iată ce spunea Bujor Prelipcean într-un interviu acordat publicației Opinia Studențească cu privire la consecințele interacțiunii cu Pavel Florea: ”Au început să se strecoare tot felul de indivizi pe lîngă mine, să-mi asculte telefonul. I-am arătat și soției mele unde era pus microfonul în telefon. Am des­făcut căpăcelul acela și am văzut că-i acolo. Nu știu cum mi-au intrat în locuință, dar au făcut-o. I-am zis soției, cînd vrea să-mi spună ceva să nu vorbească, să-mi scrie. Am avut și momente de astea.” @ În urmă cu câțiva ani, Chirica se erija în luptător anticomunist și urmaș ideologic al Doinei Cornea @ Acum, același Chirica se apără susținând că semnează „ca primarul” @  „Procedural, primarul nu poate interveni pe aceste propuneri și nu poate scoate scoate nume de pe listă.”

Primarul Mihai Chirica nu se dezminte. După episodul din august 2020, când Mihai Chirica a decis acordarea titlului de cetățean de onoare al Iașului unei slugi de calibru greu a regimului de ocupație sovieto-rusă din Basarabia – senatorul ALDE Ion Hadîrcă, în ședința din această lună se pregătește o nouă mizerie. La propunerea primarului liberal Mihai Chirica și cu voturile PNL și PMP se va acorda titlul de cetățean de onoare unuia dintre cei mai mari politruci comuniști din Iași: scriitorul și criticul literar Pavel Florea! 7IAȘI nu pune în discuție activitatea de scriitor sau critic literar a lui Pavel Florea, ci funcțiile ocupate de acesta în perioada comunistă și modalitatea în care a sprijinit și promovat un regim totalitar și criminal.

De la șef comunist la Cetățean de Onoare!

În cadrul ședinței Consiliului Local Iași din data de 31 martie 2022, primarul Mihai Chirica propune acordarea titlului de cetățean de onoare a Municipiului Iași pentru patru membri ai Uniunii Scriitorilor: Nichita Danilov, Gellu Dorian, Valeriu Stancu și Pavel Florea. Potrivit declarațiilor a două mari personalități culturale ieșene, Bujor Prelipcean și Liviu Antonesei, scriitorul și criticul literar Pavel Florea a fost unul dintre cei mai mari politruci comuniști, fost secretar al Comitetului Municipal de Partid și fost președinte al al Consiliului Culturii și Educației Socialiste din Iași! Cum poate un personaj care a deținut funcții importante în aparatul de conducere și de propagandă a sistemului ceaușist să fie propus la titlul de cetățean de onoare al Iașului?!

Liviu Antonesei, dizident politic, scriitor, publicist și activist civic, oferă o explicației simplă pentru această mizerie morală: în țara în care turnătorii la Securitate au ajuns președinți, orice e posibil: ”Dacă acest titlu este acordat pentru activitatea didactică de la universitate și de critic și istoric literar, mărturisesc că nu am știre să fi făcut lucruri remarcabile. Dacă pe pentru funcțiile pe linie PCR, între altele secretar al Comitetului Municipal de Partid, nu mă miră. În fond, suntem țara care a avut zece ani președinte pe turnătorul Petrov…” a declarat Liviu Antonesei.

Bujor Prelipcean: ”L-am făcut praf într-o ședință!”

Într-un interviu acordat publicației Opinia Studențească în martie 2017, managerul Filarmonicii, Bujor Prelipcean, îl cataloghează pe Pavel Florea drept  unul dintre cei mai mari politruci al vremurilor de dinainte de Revoluție. Prelipcean descrie situația precară a angajaților și a instituției în acele vremuri, presiunea și mizeriile pe care le făceau comuniștii. Descrie un conflict direct cu Pavel Florea, care la acel moment era președintele Consiliului Culturii și Educației Socialiste în Iași. ”Dar asta a fost pînă în `88, cînd n-am mai putut să rezist, mi-a ajuns lumînarea la deget, după cum se spune, și am izbucnit într-o șe­din­ță și atunci s-a spulberat totul. L-am fă­cut praf pe unul dintre marii poli­truci ai vremii respective, preșe­din­­tele Consiliului Culturii și Educa­ți­ei Socialiste de la Iași, Pavel Florea și de aici a pornit. M-am dus, am depus carnetul de partid și am spus la revedere.”, povestește Bujor Prelipcean în interviul acordat pentru Opinia Studențească.

După acest episod conflictual cu Pavel Florea, Bujor Prelipcean spune că a început să simtă monitorizarea și presiunea Securității: telefoane ascultate și birou percheziționat frecvent. ”Au început să se strecoare tot felul de indivizi pe lîngă mine, să-mi asculte telefonul. I-am arătat și soției mele unde era pus microfonul în telefon. Am des­făcut căpăcelul acela și am văzut că-i acolo. Nu știu cum mi-au intrat în locuință, dar au făcut-o. I-am zis soției, cînd vrea să-mi spună ceva să nu vorbească, să-mi scrie. Am avut și momente de astea.” spune managerul Filarmonicii.

Ce spune Regulamentul?

Regulamentul aprobat de Consiliul Local chiar la propunerea lui Mihai Chirica prevede că titlul de ” Cetățean de Onoare este un titlu onorific acordat de autoritățile unei comunități unei persoane a cărei activitate sau existență s-a remarcat în mod deosebit sau pentru talentul și serviciile deosebite în favoarea comunității. Acest titlu se acordă unor personalități din domeniul culturii, artei, științei, învățământului sau sănătății, dar și unor sportivi și oameni de afaceri care prin valoarea, competența, moralitatea recunoscute de către comunitatea locală, au avut o contribuție deosebită la dezvoltarea și la creșterea prestigiului localității sau al țării pe plan național și internațional.” La o simplă analiză a activității non-profesionale de dinainte de revoluție, Pavel Florea nu întrunește condiția de moralitate recunoscută de către întreaga comunitate pentru a putea dobândi titlul de Cetățean de Onoare a Municipiului Iași.

Primarul fuge de răspundere

7IAȘI a cerut Primăriei un punct de vedere pe acest subiect. Am solicitat să ni se comunice de ce primarul Mihai Chirica a propus și introdus pe ordinea de zi a Consiliului Local acest proiect de hotărâre. Așa am reușit să aflăm că, în fapt, primarul Mihai Chirica îndeplinește doar niște formalități de secretariat, un fel de încărcător-descărcător care preia propunerile venite din exterior și le transmite către Consiliul Local, fără a le analiza și a le trece prin filtrul gândirii. În accepțiunea executivului, răspunderea pentru această mizerie aparține președintelui Uniunii Scriitorilor, Cassian Maria Spiridon, cel care a trimis lista cu propuneri, și consilierilor locali, dacă vor vota acest proiect. ”Pentru această inițiativă există un Laudatio trimis de către Uniunea Scriitorilor și semnat de președintele filialei, domnul Cassian Maria Spiridon, prin care au fost propuse cele patru persoane menționate în proiectul de hotărâre. Procedural, primarul nu poate interveni pe aceste propuneri și nu poate scoate scoate nume de pe listă. Este atributul consilierilor locali să dezbată și să aprobe sau nu propunerile venite din partea Uniunii Scriitorilor.” a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași, Sebastian Buraga.

Rareș Neamțu

Mizeria ” Sluga Moscovei – cetățean de onoare by Chirica ” : ce spun liderii politici

Cîte vite slinoase și mancurtizate sînt în Consiliul Local Iași ?

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here