Chirica a întors darul de la cumătrie. Bolobiță, 190 de apartamente, fără nici o cale de acces

Miracol pentru imobiliarul care a închinat la cumătria primarului Mihai Chirica: a primit autorizație pentru 190 de apartamente, fără nici o cale de acces @ Cristinel Bolobiță a cumpărat o parte dintr-un proiect imobiliar care era contestat și care se blocase în hățișul birocratic @ După ce a semnat atecontractul de vânzare cumpărare și a închinat la cumătria primarului Mihai Chirica, atitudinea instituțiilor publice s-a schimbat la 180 de grade @ Universitatea Tehnică a contestat inițial proiectul imobiliar, dar iată ce s-a întâmplat după ce Bolobiță a intrat în cărți: : ”Considerăm că UTI este un partener important al Municipalității, în general, și, în particular, al Primăriei Municipiului Iași, deci în consecință pune în aplicare Hotărârile Consiliului Local.” @ Universitatea a renunțat la opoziție și chiar i-a pus pe tavă lui Bolobiță singura cale de acces către bloc, sub forma unui „Protocol de Colaborare” @ Cronologia evenimentelor invită DNA la anchetă, însă la Iași procurorii dorm în papuci @ Iunie 2017: Universitatea contestă PUZ @ Aprilie 2018- Bolobiță semnează antecontractul și cumpără proiectul imobiliar @ Noiembrie 2018 – Universitatea își schimbă atitudinea și semnează „protocolul de colaborare”  și cedează calea de acces @ Pe 13 decembrie, Primăria Iași emite autorizația de construire @ 21 decembrie, Bolobiță semnează actul final pentru 2,8 milioane de euro

Dacă ați crezut că le-ați văzut pe toate în materie de tupeu al mafiei imobiliare vă înșelați. Unul dintre principalii cotizanți la cumătria primarului Mihai Chirica, Costel-Cristinel Bolobiță, construiește în coasta Palas-ului un bloc cu 190 de apartamente care nu are cale de acces auto. Primăria Iași a aprobat  PUZ-ul și a eliberat autorizația de construire figurând căile de acces auto pe terenul învecinat, proprietatea Universității Tehnice Gheorghe Asachi. Inițial conducerea UTI s-a opus proiectului, notificând Primăria Iași în acest sens. După ce Bolobiță a participat la cumătria primarului Mihai Chirica, rectorul Dan Cașcaval și-a schimbat atitudinea la 180 de grade, trecând de la statusul de oponent la cel de partener al mafiei imobiliare. Astfel că, după ce au corupt Primăria Iași, dezvoltatorii imobiliari au îngenunchiat și una dintre cele mai vechi instituții academice din Iași. Rectorul Cașcaval i-a pus la dispoziție lui Bolobiță terenul Universității Tehnice pentru a-și putea construi turnul de pe Splai Bahlui, inventând un așa-zis protocol de colaborare. După finalizarea construcției, proprietarii apartamentelor nu vor putea folosi calea de acces auto, aceasta fiind una privată. O parte din locurile de parcare precum și accesul la parcarea subterană sunt figurate pe o parcelă de teren care nu-i aparține dezvoltatorului. Un șir îndelungat de ”șmecherii„ menite să dea o aparență de legalitate proiectului. Un nou tun dat de mafia imobiliară cu complicitatea Primăriei în detrimentul legii și ai cetățenilor din acest oraș.

În anul 2016, societatea ICPE Trafil SA a început demersurile pentru obținerea unei autorizații pentru construirea unui bloc în vecinătatea Universității Tehnice. Pentru obținerea autorizației, proprietarul terenului a inițiat un Plan Urbanistic Zonal care să îi permită să edifice un imobil cu 10 nivele și aproximativ 190 apartamente. În raportul de informare și consulatare a publicului anexat PUZ-ului aprobat se menționează că inițiatorului proiectului a demarat procedura de informare la începutul lunii iunie 2017. Pe 27 iunie, Universitatea Tehnică Gh. Asachi trasmite către Primăria Iași două notificări care cuprind o listă de obiecțiuni la proiectul supus dezbaterii publice. O săptămână mai târziu, Institutul pentru Fizică Tehnică, învecinat și el cu proprietatea ICPE, transmite Primăriei o notificare cu obiecțiuni. Potrivit celor trei notificări, Universitatea Tehnică și Institutul pentru Fizică Tehnică s-au opus proiectului imobiliar invocând mai multe încălcări ale legii, cele mai grave fiind nerespecatrea distanțelor minime legale față de vecinătăți și lipsa căilor de acces către proiectul în cauză. UTI a arătat Primăriei că dezvoltatorul nu deține cale de acces auto, drumurile figurate în planșele depuse fiind proprietatea Universității. Totodată, cele două instituții au arătat că se încalcă prevederile PUG-ului referitoare la funcțiunile ce pot fi aprobate în zonă, regimul de înălțime al zonei, lipsa unui studiu de circulație prin care să se demonstreze capacitatea de preluare a traficului ce va fi generat, diminuarea spațiilor verzi și multe altele. Cu toate acestea, cuplul Chirica-Harabagiu avea alte socoteli așa că proiectul a mers mai departe.

Imobiliarii la cumătria lui Chirica

În noiembrie 2017, mafia imobiliară dansa și petrecea la braț cu Harabagiu și Chirica la botezul lui Ștefan, fiul cel mai mic al primarului. La două-trei săptămâni după cumătrie, în prima ședință de Consiliu Local, PUZ-ul de pe Splai Bahlui primește aprobarea CL. Cu câteva zile înainte de ședința de CL, ICPE Trafil trimite o adresă Universității Tehnice prin care încerca să obțină acceptul instituției de a utiliza calea de acces auto. Dezvoltatorul recunoaște că nu are acces auto către terenul unde urma să ridice imobilul cu 190 de apartamente, ci doar un acces pietonal din Splai Bhlui, și solicită clemența UTI. Ba chiar comunică Universității că 20% din cele 190 de apartamente să devină spații de cazare pentru studenții de la UTI. Universitatea ramâne fermă pe poziții și comunică faptul că accesul auto nu se poate face pe terenul UTI. Într-o țară normală, neparazitată de funcționari corupți, dezvoltatorul era trimis la plimbare. La Iași, sub atenta conducere a primarului Chirica, Primăria nu mai ține cont de nimic și blocul fără cale de acces primește undă verde.

Bolobiță intră în cărți

După aprobarea PUZ-ului, beneficiarul real al investiției își face simțită prezența. La începutul anului 2018 Bolobiță semnează un antecontract cu ICPE Trafil pentru proiectul de pe Splai Bahlui. Concomitent cu oficializarea documentelor, Universitatea Tehnică își schimbă atitudinea. Vehemența se transformă în clemență, Universitatea devenind un fel de instituție subordonată lui Mihai Chirica pe persoană fizică.

Obediența rectorului Cașcaval față de Mihai Chirica este cel mai bine sintetizată în motivarea schimbării de atitudine față de proiectul imobiliar contestat până atunci și față de confiscarea proprietății Universității și punerea la dispoziția mafiei imobiliare: ”Considerăm că UTI este un partener important al Municipalității, în general, și, în particular, al Primăriei Municipiului Iași, deci în consecință pune în aplicare Hotărârile Consiliului Local.” Adică în loc să conteste hotărârea CL prin care proprietatea Universității este luată cu japca pentru un proiect imobiliar, Cașcaval apleacă capul și se supune primarului. Însă asta nu e tot. Rectorul Cașcaval încheie cu ICPE Trafil un protocol de colaborare ca semn al capitulării în fața intereselor imobiliare ale primarului Mihai Chirica. După semnarea acestui document de către Universitate, Primăria Iași eliberează autorizația de construire cu câteva zile înainte de sfârșitul anului 2018. La o săptămână după eliberarea autorizației, Bolobiță finalizează tranzacția și cumpără de la ICPE Trafil proiectul. Numai că, din nou alte ilegalități.

Studiul PUZ s-a făcut pe o suprafață de 4200 mp. Procentul de ocupare al terenului (POT) aprobat a fost de 40%, iar coeficientul de utilizare (CUT) de 4 . În consecință, autorizația de construire a fost eliberată pentru un imobil cu amprenta la sol de 1267 mp și o suprafață totală construită de 15.575 mp. Numai că, după obținerea autorizației, Bolobiță cumpără de la ICPE Trafil doar 3000 mp de teren din cei 4200 pentru care a fost eliberată autorizația și a fost aprobat PUZ-ul, preluând în același timp drepturile totale din autorizația emisă de Primărie. Așa s-a ajuns ca autorizația să nu mai respecte indicatorii din PUZ, respectiv coeficientul de utilizare al terenului. Pentru suprafața de 3000 mp Bolobiță ar avea dreptul să construiască, conform PUZ, un imobil cu o suprafață totală de 12.000 mp și nu de 15.575 mp. Prin această smecherie, Bolobiță a obținut în plus dreptul de a construi 3.575 mp de clădire în plus, ceea ce în bani se traduce la un profit suplimentar de minim 2 milioane de euro. Însă asta nu e tot. În planșa pus aprobată în Consiliul Local, o mare parte din locurile de parcare de la suprafață erau figurate pe parcela de teren care a rămas în proprietatea ICPE. Astfel că, în momentul de față proiectul lui Bolobiță nu mai respectă nici numărul minim de locuri de parcare prevăzute în autorizație. Mai mult, conform aceleiași planșe, accesul către parcarea subterană era prevăzut prin parcela de teren care acum este proprietatea ICPE Trafil, iar locurile de parcare de la suprafață au ieșirea direct pe terenul proprietatea UTI. Iar cireașa de pe tort este faptul că proprietatea lui Bolobiță nu deține nici măcar acces pietonal către un drum public, singura cale de acces oficială rămânând în proprietatea ICPE Trafil. Deci, noii proprietari ai apartamentelor vor avea nevoie de acceptul Universității sau de cel al ICPE Trafil pentru a intra cu mașinile în parcarea blocului.

Rareș NEAMȚU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here