Chirica a împrumutat 1 miliard de la un afacerist dependent de Primărie. Afacere cusută cu ață albă!

Primarul Mihai Chirica a împrumutat peste 1 miliard de lei vechi, echivalentul a aproximativ 25.000 de euro, de la un om de afaceri care a închiriat spații ale Primăriei Iași în principalele piețe agro-alimentare @ Laurențiu Bărăgău îi este cumătru și naș din cea de a doua căsătorie lui Mihai Chirica @ Comercializează prin firma DLL Company SRL carne de pui în magazinele din piețele din Iași @ Firma are un magazin în Piața Alexandru cel Bun, piață care oficial nu mai are spații disponibile pentru comercianți de 19 ani de zile, în Piața Hala Centrală și în Piața Nicolina @ Este împrumutul acordat lui Mihai Chirica real? @ Familia Bărăgău plătește rate la bancă pentru apartamentul în care locuiește, dar îl împrumută cu 1 miliard pe Chirica @ În acte, Bărăgău l-a împrumutat pe Chirica cu 112.500 lei în 2014, iar în același an a plătit 96.000 de lei pentru un teren în Galata, într-o zonă exclusivistă, chiar lângă domeniul milionarului Gabriel Mardarasevici @ Un an mai târziu, este emisă autorizația de construire, iar la finele lui 2018 este recepționată o vilă somptuasă cu două apartamente  @ Afacerea lui Laurențiu Bărăgău depinde în mare parte de Primăria Iași, deoarece desfacerea o face în magazinele din piețe @ Mihai Chirica multiplică modelul „Băsescu – Bercea Mondialu”: are cumetrii patroni de firme de taximetrie, a jucat la cumătrie cu dezvoltatatorii care au și închinat bani grei, merge în pelerinaj la muntele Athos cu afaceriști care prosperă din contractele cu firmele primăriei

În declarația de avere Mihai Chirica a trecut banii strânși la nuntă și la cumătria copilului, care însumează 182.000 de euro. La ultimul eveniment au închinat și dezvoltatorii imobiliari a căror afaceri depind direct de primărie.

 

În același document, Chirica pomenește și de un împrumut pe care l-a contractat de la o persoană fizică, Laurențiu Bărăgău. Bunul samaritean i-a dat primarului 112.500 de lei, echivalentul a 25.000 de euro, în 2014, iar Chirica ar trebui să returneze suma în 2021. Prosperitatea afacerii lui Bărăgău depinde de asemenea de primărie.

Laurențiu Bărăgău deține firma DLL Company SRL, care comercializează carne de pui în spațiile pe care Primăria Iași le deține în piețele agroalimentare din Iași. Bărăgău i-a fost naș lui Mihai Chirica la a doua căsătorie din cele trei, câte are până acum la activ actualul edil. De asemenea, acesta i-a botezat și una dintre fiice.

Firma DLL Company SRL vinde carne de pui sub brandul „2Cocoși”, pe care Laurențiu Bărăgău l-a și înregistrat la OSIM, ca marcă proprie.

Magazinele 2Cocoși funcționează în Piața Alexandru cel Bun, în care oficial nu mai sunt locuri disponibile pentru comercianți încă din anul 2000. Un alt magazin 2Cocoși funcționează într-un spațiu închiriat de la Ecopiața, firmă a Primăriei Iași, în Piața Hala Centrală. Totodată, firma lui Bărăgău deține un magazin în Piața Nicolina. Pentru acest punct de lucru, DLL Company SRL are încheiat cu Ecopiața doar un contract de folosință a terenului, deoarece modulul comercial se află în proprietate privată, fiind însă amplasat pe terenul primăriei.

2014: 1 miliard lui Chirica, 1 miliard pentru un teren lângă domeniul lui Mardarasevici

Conform declarației de avere a primarului, acesta a împrumutat în 2014, de la Laurențiu Bărăgău suma de 112.500 lei. Deși în 2013 și în 2014, firma DLL Company SRL nu a avut rezultate economice spectaculoase, în mod curios Laurențiu Bărăgău a găsit resurse financiare suficiente cât să-l împrumute pe Mihai Chirica cu 1,1 miliarde lei vechi, dar și să achiziționeze un teren într-o zonă exclusivistă. Tot în 2014, același Laurențiu Bărăgău a plătit 96.000 de lei pentru un teren în suprafață de 1.000 de metri pătrați în zona Galata, exact lângă domeniul în care locuiește milionarul Gabriel Mardarasevici. Pe acest teren a răsărit și o vilă somptuoasă cu două apartamente, autorizată în 2016 și recepționată la sfârșitul lui 2018.

Plătește rate la apartament, dar îl împrumută cu 1 miliard pe Chirica

Povestea din declarația de avere a primarului pare cusută cu ață albă. Laurențiu Bărăgău nu se „scălda în bani”, dar l-a împrumutat pe Chirica. Cu câțiva ani înainte, soții Laurențiu și Liliana Bărăgău cumpără un apartament cu 4 camere în Nicolina. Prețul a fost de 100.000 de euro, dar familia Bărăgău nu dispunea decât de 20.000 de euro. Drept urmare, împrumută de la Garanti Bank 80.000 de euro, sumă care urma să fie restituită în rate.

Este greu de înțeles cum o familie care împrumută bani de la bancă pentru o locuință își permite să crediteze cu mai bine de 1 miliard de lei, cu un termen de rambursare 7 ani, o persoană, fie aceasta cumătru, fin ori primar.

Chirica nu este în conflict de interese, ci doar cumătru și prieten cu afaceriștii care roiesc în jurul Primăriei

Chirica drege busuiocul ori de câte ori este întrebat de legăturile personale pe care le are cu oameni de afaceri favorizați de deciziile Primăriei Iași. Spune că este vorba de simple coincidențe și că el nu poate influența decisiv actele emise de municipalitate.

Din acest șir de coincidențe face parte și participarea unor dezvoltatori imobiliari la cumătria la care a strâns peste 120.000 de euro. Altă coincidență este faptul că este cumătru cu doi dintre patronii firmelor de taximetrie, activitate ce depinde în mod direct de Primărie. Radu Norocea, patronul RVR Taxi, judecat pentru infracțiuni deosebit de grave comise cu violență este unul dintre aceștia. Al doilea este Cătălin Toderașcu, patronul Lux Taxi.

Un alt cumătru al actualului primar Mihai Chirica este omul de afaceri Vasile Pușcașu, care a activat deasemenea în domeniul transportului public. Firma Unistil SRL s-a aflat mai mereu în centrul unor scandaluri, fiind acuzată că acționează ca un concurent neloial în raport cu operatorul de transport public deținut de primărie. RATP a falimentat, Pușcașu a prosperat.

Un alt prieten apropiat al familiei Chirica este Dragoș Gafița, personaj care se află în spatele unor firme care au prosperat de pe urma contractelor încheiate cu Servicii Publice SA. Gafița este asociat cu soția lui Mihai Chirica în firma Lactate Han SRL.

Tudor LEAHU

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here