Chestii

Știrea momentului pentru cei ce am fost contemporani în deplinătatea facultăților mintale pe 21 decembrie 89 este anchetarea lui Iliescu, Roman și Voican Voiculescu pentru o seamă de fapte ținute multă vreme la sertar și devenite brusc anchetabile. Am zice că a venit vremea să se scoată la lumină o perioadă destul de tulbure, numai că odată făcută, treaba asta nu rezolvă absolut nimic din realitățile care ne scot din sărite azi. Un caz Vișinescu doi, care ar repara moral suferințele victimelor cu valoarea unei palme pe creștet, dar care nu reface oasele zdrobite, nu șterge cicacitricile și nici sechelele celor ce au avut de a face cu agresorii.

La fel și-n cazul tripletei pomenite. Îi bagi la pușcărie. Și? Minerul care a dat cu bâta e bine mersi, cel ce a luat-o … e problema lui. Cu o justiție făcută pe genunchi, cei trei vor da socoteală și pentru cei ce au comis violențele invocate în dosar și care își văd liniștiți de trai, povestind faptele de glorie din vremea mineriadelor când i-au pus la punct pe dușmanii regimului. Înclin să cred într-o lungire a procesului până la desuetudine, cu protagoniștii în buza obștescului sfârșit și cu un public care va spera într-o reparație morală care nu va ajuta la nimic.

Mai putem încadra acest demers și în categoria evenimentelor care iau ochii, pentru că fapte mult mai grave ce țin și de siguranța națională sunt ținute sub preș, iar cei ce ar trebui să dea socoteală defilează prin parlamente sub protecția imunității, se miruiesc în plen, varsă lacrimi și se tânguiesc de juri că s-au desprins din Pieta lăsând-o pe fecioara Maria să-și vadă de soclul pe care stă. Să-i judeci n-ai cum, pentru că vedem cu toți cam cum sunt legile făcute și ce ministru avem.

Ei, și peste toate astea se anunță un super miting organizat de partid pentru susținerea familiei tradiționale, cu oameni cărați de peste tot ca să susțină ce? Un fapt cunoscut de toată lumea și respectat așișderea, în afara câtorva care iau niște bani ca să tulbure spațiul public cu porniri pe care oricum poporul nu le acceptă și care iată, trebuie contracarați cu o manifestare națională. Pe banii cui?

În schimb îmi pun oarece speranțe în mitingul motorizat de luna viitoare, care în mod normal ar trebui să miște ceva, asta dacă nu apar peste noapte o serie de măsuri care să-i  împiedice desfășurarea și aici mă refer la invocări legate de trafic și de potențialul blocaj al capitalei, pentru că una înseamnă o mie de creștini la un  loc și alta o mie de vehicule în același loc. Dar partea cea mai relevantă este că acest miting se face pe barba participanților și nu pe banii cuiva, ceea ce ar trebui să dea de gândit oamenilor de la butoane.

Să admitem că ar fi un prim pas. Adevărat.

Văru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here