Chescu a evadat din Tatarasi. Mastodont ilegal de 8 etaje pe soseaua Nationala

Omul de afaceri Gheorghe Chescu a luat un teren de 3.000 de metri pe soseaua Nationala si nu lasa nici un metru neconstruit @ Chescu Construieste un mastodont cu 8 etaje pe intreaga suprafata, in conditiile in care, potrivit autorizatiei, poate ocupa cu cladirea numai o treime din teren @ Chescu ridica 8 etaje in conditiile in care cladirile cu care se invecineaza au maxim 5 etaje @ Vecinii au sesizat la primarie aceste ilegalitati si asteapta raspunsul municipalitatii

Numai intr-o administratie corupta este posibil ca niste smecheri care isi spun „dezvoltatori” sa construiasca cum vor si unde vor, fara respectarea unei autorizatii de construire si fara sa se gandeasca  ca-i afecteaza in mod negativ si pe ceilalti. Numai o administratie corupta ii lasa pe acesti dezvoltatori sa-si faca de cap fara sa ia masuri. Cu acest prilej, vom arata ca Gheorghe Chescu nu mai este doar stapanul Tararasului, asa cum a fost poreclit ani de zile, ci a devenit unul din stapanii Iasului. Acesta si-a extins afacerile mai spre centru Iasului, pe soseua Nationala, unde ridica ditamai mastodontul de 8 etaje fara sa se uite vreun pic pe autorizatia de construire deoarece nici nu se gandeste sa o respecte.

Cladirea ocupa tot terenul

Astfel, in conditiile in care prin autorizatia de construire i s-a impus sa construiasca pe maxim 38 la suta din teren, cladirea cu 8 etaje a lui Chescu este lipita de peretii vecinilor pe lungimea strazii Nationale. De asemenea, dupa cum arata si fotografiile realizate de jurnalistii 7IASI, pe latime este lipita de trotuarele aflate pe cele doua strazi, respectiv splai Bahlui si soseaua Nationala. A lasat o fasie ingusta de maxim un metru intre cladirea sa si imobilul construit de familia Covalciuc, patronii Stefana SRL, in urma cu mai bine de 10 ani. Practic gradul de ocupare a terenului in cazul acestei „investitii” atinge procentul de 90 la suta, caz unic in municipiul Iasi. Mai mult decat atat, tot din fotografiile realizate de noi se poate observa ca cladirea pe care o ridica firma familiei Chescu, respectiv Dirot Comp SRL, nu respecta aliniamentul. In conditiile in care intre cladirile ridicate Stefana, de Profile Busines Consulting SRL, secretara lui Relu Fenechiu, si trotuar este o oarecare distanta, cladirea pe care o ridica Chescu este lipita de stalpul de iluminat public. Mai mult, in autorizatia de construire nr.429/2018 eliberata de primarie pentru Dirot Comp SRL, la adresa soseaua Nationala nr.25, Chescu trebuie sa amenajeze 341 mp spatii verzi.

Spatii verzi, parcare? Merge si asa

Unde vor fi amenajate aceste spatii verzi in conditiile in care cladirea ocupa tot terenul? In plus, mai este prevazut ca vor fi amenajate 56 locuri de parcare in subteran,  105 locuri de parcare la subsol si 56 de locuri de parcare in exterior. Ori, dupa cum se poate observa in fotografiile realizate de noi, ceea ce se amenajeaza la subsolul cladirii seamana mai degraba cu niste boxe si mai putin cu o parcare subterana. De asemenea, se pune intrebarea fireasca unde se vor afla cele 56 locuri de parcare din exterior in conditiile in care viitoarea cladire este lipita de doua cladiri si de doua strazi? Daca cele 56 locuri de parcare din exterior sunt pe splai Bahlui si pe soseaua Nationala, atunci acestea apartin municipalitatii. Plateste Chescu primariei pentru aceste locuri de parcare la fel ca si simpli cetatenii care participa la licitatii pentru a ocupa un loc si ajung sa achite si cateva sute de lei pe luna pentru a avea unde sa-si lase masina pe timp de noapte? Raspunsul este nu. In documentatia publicata de primarie pentru aceasta cladire nu este mentionat nici un contract de inchiriere pentru respectivele locuri de parcare.

Chescu nu vorbeste. Ancheta la Finante

Contactat telefonic de jurnalistii 7IASI, Gheorghe Chescu a spus ca nu vrea sa faca nici un comentariu, spunand ca este suparat de articolele pe care le-am publicat anterior despre afacerile sale. Si pentru ca a adus vorba despre aceste articole, a venit prilejul sa amintim ca unul dintre acestea se refera la afacerile si relatia de prietenie pe care o are cu familia lui Marian Bosianu, directorul de la Finante.

Articolul cu titlu „Chescu cu labele pe Finante! Patronul de la Flux asociat cu Bosianu” a fost publicat in data de 30 august 2017 si se referea la faptul ca familia Chescu si familia Bosianu au fost asociate in firma Vivendo SRL, iar relatiile de afaceri continua si astazi. Astfel, astazi cand Fiscul este condus de Bosianu, Directia de Finante inchiriaza spatii de la Chescu in conditiile in care institutia dispune de spatii goale. Aceste contracte au fost semnate in perioada 2014-2015 fiind prelungite pana in 2017. O echipe de inspectori de la Directia de Integritate din cadrul ANAF a analizat recent aceasta situatie ocazie cu care Marian Bosianu a dat cu subsemnatul. ANAF va decide ca masuri va lua referitor la aceste afaceri in perioada urmatoare.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here