Surse din interiorul ApaVital, foști șefi din eșalonul doi al companiei de apă, au povestit pentru 7IAȘI cum sunt organizate petrecerile de la baza de agrement construită ilegal din bani publici pe malul Lacului Chirița. O mărturie: „E un spațiu cu circuit închis acolo. Eu am fost mai demult la pescuit, ca o activitate de relaxare”. Pe acumularea Chirița pescuitul este interzis, indiferent de anotimp, deoarece este „zonă de protecție cu regim sanitar sever”, rezerva de apă a orașului. Ședințele de lucru ținute la baza Chirița se transformau în petreceri: „Anul trecut a fost organizată o întâlnire a adunării generale ARSACIS la spațiul respectiv. S-a făcut la inițiativa primarului de la Ceplenița, Dumitru Laiu. El a venit cu ideea unei chermeze acolo după ședința respectivă”. Baza Apavital de la Chirița este de fapt un adevărat complex de agrement: un fost canton transformat într-o vilă cochetă, un foișor imens, teren de tenis cu nocturnă, vestiare și anexe, toate păzite de un gard imens și o poartă cu cabină pentru paznic. Mica stațiune de relaxare la care au acces doar șefii Apavital și invitații acestora a fost ridicată într-o zonă în care sunt interzise construcțiile, fiind delimitată ca „zonă de protecție cu regim sanitar sever”, dar și „rezervație și monument al naturii”. În 2021, Costel Alexe, aflat de doar câteva luni de zile la conducerea CJ, reacționa după ce 7IAȘI prezenta în exclusivitate imagini surprinse din dronă cu domeniul ilegal construit din bani publici. „Voi demara un control pentru a verifica legalitatea acestora și modul în care a fost posibil ca acest centru de agrement să fie construit într-o zonă naturală protejată de interes național. (…) nicio investiție care nu este de utilitate publică nu trebuie să fie o amenințare pentru zonele protejate din județul nostru. Vom sancționa orice abatere de la aceste valori ale unei administrații cinstite față de cetățeni”, a declara Costel Alexe în martie 2021. Mai bine de trei ani, nu s-a întâmplat însă nimic iar la baza de agrement au continuat să fie organizate petreceri private pentru șefii Apavital. În mai 2024, Costel Alexe nu a mai răspuns la întrebările 7IAȘI. În consiliul de administrație al Apavital au fost numiți oamenii lui Alexe cu carnet de partid, iar lefurile directorilor și indemnizațiile administratorilor au fost majorate.
În primăvara anului 2021, 7IAȘI a scris despre domeniul construit din fondurile Apavital SA pentru ca directorii companiei să se relaxeze la petreceri, grătare și partide de tenis pe terenul prevăzut cu instalație nocturnă. Această bază de agrement a fost ridicată ilegal într-o zonă în care lucrările de construcții sunt interzise, delimitată ca fiind „zonă de protecție cu regim sanitar sever” și „rezervație monument al naturii”.
La distanță de mai bine de trei ani de zile, 7IAȘI a obținut mărturii de la doi foști angajați ai Apavital, foști șefi din eșalonul doi, în prezent pensionari, dar și de la un fost membru în Consiliul de Administrație al companiei de apă. Aceștia au povestit cum erau organizate petrecerile și cine avea acces la baza clandestină de agrement construită din banii Apavital SA pe malul acumulării Chirița.
„E un spațiu cu circuit închis. Au un cantonier care păzește intrarea”
Baza secretă de agrement a Apavital SA a fost amenajată începând cu anul 2018 pe terenul pe care fusese construit în 1966 un canton cu rol de adăpost pentru personalul cu rol tehnic și de pază pentru lacul de acumulare. În prezent, accesul este interzis chiar și la câteva zeci de metri, zona fiind împrejmuită cu garduri de sârmă ghimpată și panouri de avertizare. În plus, terenul pe care au fost amenajate clădiri fără autorizație și terenul de tenis cu instalație de nocturnă a fost împrejmuit cu un alt gard înalt de care poți trece pe o poartă imensă cu cabină de pază.
„E un spațiu cu circuit închis acolo. Eu am fost o singură dată, mai demult la pescuit, ca o activitate de relaxare. Au un cantonier care păzește intrarea, e cu trei schimburi, așa că nu intră oricine acolo”, a spus unul dintre foștii șefi ai Apavital.
Un alt fost angajat al companiei a povestit cum anul trecut, cu puțin timp înainte de a se pensiona, a fost organizată o petrecere la inițiativa unui primar PNL.
„Anul trecut a fost organizată o întâlnire a adunării generale ARSACIS la spațiul respectiv. S-a făcut la inițiativa primarului de la Ceplenița, Dumitru Laiu. El a venit cu ideea unei chermeze acolo după ședința respectivă, dacă tot exista spațiul acela. E o zonă frumoasă. Cu terenuri de tenis, foișoare, loc de relaxare totală. Dar nu intră oricine, e complicat”, a povestit acesta.
Un fost membru al Consiliului de Administrație de la ApaVital SA a oferit detalii despre foișorul impresionant prin mărime, dar și prin poziționarea sa, direct pe vârful digului. În mijlocul foișorului tronează o masă la care se pot așeza peste 20 de persoane, care admiră de la înălțime priveliștea oferită de Lacul Chirița.
„Am fost de câteva ori acolo. Este un foișor lung, iar înăuntru în canton au bucătărie. E un teren de tenis acolo, iar foișorul este pe dig, pe malul lacului, e destul de abrupt. Priveliștea e minunată, dar e destul de înalt. Cantonul are un etaj, e făcut după tiparul comunist. Întreaga zonă e cu circuit închis, nu poți ajunge acolo chiar atâr de ușor”, a spus cel care a fost membru al Consiliului de Administrație al Apavital SA.
Întregul domeniu este construit ilegal. Doar cantonul din 1966 deține autorizație
Dintre toate clădirile existente, doar cantonul, acum o vilă cochetă, are autorizație de construire, restul anexelor dar și terenul de tenis cu instalație nocturnă au fost construite ilegal.
Toate celelalte clădiri au fost intabulate „fără acte”, drept „construcții industriale și edilitare”. Foișorul care găzduiește petrecerile în aer liber din sezonul cald a fost intabulat ca „Terasă Chirița Prut”.
Construcțiile în care se relaxează șefii Apavital au fost ridicate ilegal, deoarece legea impune restricții clare atât pentru „zonele de protecție sanitară severă” cât și pentru „ariile naturale protejate”.
Astfel, legea arată că „Terenurile cuprinse in zona de protectie sanitara cu regim sever vor putea fi folosite numai pentru asigurarea exploatarii si intreținerii sursei, construcției și instalației de alimentare cu apa.
Pe terenurile cuprinse în zona de protecție sanitară cu regim sever sunt interzise:
- a) amplasarea de construcții sau amenajări care nu sunt legate direct de exploatarea sursei și a instalatiilor;”
Acumularea Chirița, cu o suprafață de 78 hectare, este considerată rezervație și monument al naturii prin Legea nr.5 din 6 martie 2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național. Luciul de apă este ocrotit prin lege, fiind interzis scăldatul sau pescuitul.
În 2021, Alexe tuna și fulgera. În 2024, tace. Și-a pus oamenii în conducerea Apavital
În primăvara anului 2021, Costel Alexe anunța controale și își manifesta indignarea față de construcțiile ilegale ridicate de compania de apă a Consiliului Județean pe malul Lacului Chirița. Preluase mandatul de președinte al CJ de doar câteva luni și nu deținea încă pârghii de control asupra șefilor Apavital.
„Am aflat despre investițiile făcute de Apavital în zona lacului Chirița și voi demara un control pentru a verifica legalitatea acestora și modul în care a fost posibil ca acest centru de agrement să fie construit într-o zonă naturală protejată de interes național.
Aceeași viziune de dezvoltare pe care o aplicăm la Consiliul Județean este valabilă și pentru instituțiile din subordine. Toate investițiile trebuie să fie transparente, eficiente și să fie gândite în beneficiul ieșenilor. În aceeași măsură, sunt preocupat de conservarea valorilor noastre de patrimoniu și nicio investiție care nu este de utilitate publică nu trebuie să fie o amenințare pentru zonele protejate din județul nostru.
Vom sancționa orice abatere de la aceste valori ale unei administrații cinstite față de cetățeni”, declara Costel Alexe pentru 7IAȘI în martie 2021.
După mai bine de trei ani, clădirile din baza de agrement a Apavital SA au rămas în picioare, iar terenul de tenis cu nocturnă este la fel de bine îngrijit, de pe suprafața cu zgură fiind îndepărtată folia de protecție.
Costel Alexe a refuzat să răspundă la întrebările pe care 7IAȘI i le-a pus cu privire la controalele promise în 2021 și la statutul juridic al clădirilor ilegale pe care în urmă cu trei ani amenință că le dărâmă.
Din martie 2021 până în mai 2024, Costel Alexe a reușit preluarea controlului asupra companiei Apavital SA. Consiliul Județean condus de către liberal a aprobat majorarea salariilor și indicatorilor de performanță pentru directorii companiei, iar membrii PNL, apropiați lui Alexe, au fost numiți membrii în Consiliul de Administrație al Apavital. Printre aceștia se numără și Cătălin Gîrjan, soțul subprefectei PNL Adina Gîrjan, dar și un influent om de afaceri, conectat prin intermediul mai mulltor firme la bugetele instituțiilor controlate de PNL.
La începutul acestui an, Consiliul Județean a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli pentru 2024, care prevede ca cei cinci directori de la Apavital să încaseze în anul 2024 suma de 4.661.000 lei, respectiv 950.000 de euro, creșterea față de anul anterior fiind de 25%. De asemenea, a intervenit și o creștere a sumelor acordate membrilor CA, de la 428.000 lei în 2023, la 866.000 lei în 2024, în condițiile în care numărul de membri a scăzut de la 7 la 5. Un singur membru din Consiliul de Administrație va încasa de trei ori mai mult față de anul trecut: 14.500 lei lunar pentru participarea la o ședință. La aceste sume se adaugă și bonusul anual în cuantum de 429.000 lei, respectiv 85.800 lei pentru fiecare membru al CA. Oamenii plantați de șeful Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, în conducerea Apavital vor încasa anual 259.000 lei, respectiv 53.000 euro, pentru participarea la o ședință de 1-2 ore pe lună.
Tudor LEAHU
DE CE ABA PRUT – BARLAD NU S-A AUTOSESIZAT SA FACA DENUNT PENAL CATRE SC APA VITAL SA IASI, PENTRU INCALCAREA LEGII APELOR NR.107/1996 SI HG 930/2005, ACELASI LUCRU TREBUIA SA IL FACA MAI – IPJ IASI DAR SI ZGARDA DE MEDIU ACESTA INSTITUTIE PARAZITARA CARE FACE TOTUL LA COMANDA POLITICA !!!!! IO FI PROTEJAT MASONUL LUI PESTE PRAJIT TOMA , ALT PRADUITOR AL S.C. APA VITAL S.A.