Ce au fost si ce au ajuns! Au fost politicieni putred de bogati, dar acum pierd domenii si terenuri de miliarde

Pentru ex-parlamentarul iesean Ionel Agrigoroaiei si fosta sa sotie, Antonela, fost consilier judetean, Sarbatorile de Paste vin in 2018 cu vesti nu tocmai dintre cele mai placute. Din cauza datoriilor imense de miliarde la mai multe institutii bancare, familia Agrigoroaiei a ajuns in vizorul executorilor judecatoresti. Potrivit unor informatii oferite de executorul Vladimir Zabolotnai, fostul senator de Iasi Agrigoroaiei, cunoscut mai mult in politica drept unul dintre cei mai notorii traseisti politici, pierde o mare parte din averea din Dumesti. In contul debitelor la banci, EOS CREDIT FUNDING BL DAC, prin firma de recuperare B2 Kapital Portfolio Management SRL, a scos la mezat trei terenuri ce insumeaza peste 23.800 de metri patrati, si care au apartinut celor doi soti. Imensa suprafata de pamant este situata in extravilanul comunei Dumesti, si valoreaza cu mult peste 2 miliarde de lei vechi. Conform publicatiei de vanzare aflata pe masa executorului judecatoresc Zabolotnai, terenul respectiv este compus dintr-un numar de trei parcele incadrate la categoria de folosinta arabil, primul de 11.600 mp, al doilea de 7200 mp si ultimul de cca 5000 de mp, inscrise toate in Cartea Funciara a UAT Dumesti. Pretul de incepere a licitatiei de vanzare a fost stabilit la suma de  197.241 lei, pret la care imobilul a fost evaluat in urma unui raport de expertiza. Licitatia va avea loc pe data de 30 mai 2018 la sediul BEJ Vladimir Zabolotnai. Toti cei interesati de oferta trebuie insa sa depuna o cautiune reprezentand cca 10% din pretul de pornire a licitatiei si sa ataseze apoi si dovada de consemnare a ofertei de cumparare.

Agrigoroaiei – un traseist notoriu care si-a dinamitat singur intreaga avere

In 2017, ex-senatorul PPDD Ionel Agrigoroaiei a fost condamnat definitiv la doi ani si jumatate de inchisoare cu suspendare, fiind gasit vinovat pentru infractiuni de fals. Alaturi de fostul parlamentar, judecatorii de la Curtea Suprema au mai dispus condamnarea la doi ani si patru luni de inchisoare cu suspendare a sotiei sale, Antonela, fost consilier judetean. Fratele si cumnata fostului senator, Da­nut si Laura Agrigoroaei, au pri­mit si ei condamnari de un an si patru luni de inchisoare cu suspendare, in timp ce alte trei persoane, Lacramioara si Ste­lian Bors, precum si Mihaela Ducu, au primit condamnari cuprinse intre un an si trei luni si un an si noua luni de in­chisoare cu suspendare. Agrigoroaiei a fost trimis in judecata in 2014, pe cand era senator, de procurorii Parche­tului General pentru doua infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, inselaciune si complicitate la inselaciune. Potrivit procurorilor, faptele ce ar fi fost comise de fostul parlamentar si ceilalti inculpati au vizat chiar modalitatea dubioasa prin care ar fi contractat o serie de credite bancare. Prin prezentarea unor inscrisuri false, Ionel si Antonela Agrigoroaiei au contractat un credit de 335.000 franci elvetieni, inducandu-i astfel in eroare pe reprezentantii unei banci,cu privire la veniturile realizate.

Danale, fostul candidat la Primarie, pierde domeniul de la Ciurea

Si pentru cunoscutul om de afaceri Vasile Spiridon Danale, fostul patron al defunctei firme Danalis SRL, se anunta un viitor la fel de sumbru. Ajuns in groapa datornicilor la stat de ani de zile in urma falimentarii unor societati candva prospere, Danale pierde acum si domeniul sau cel mai important din Ciurea. Din cauza unor credite restante la BancPost, afaceristul a ajuns acum sub lupa portareilor. Conform unei publicatii de vanzare aflata pe masa executorului judecatoresc Bogdan Vasile Tufeanu, in cursul acestei luni, ceea ce a mai ramas din averea sa va fi scoasa la mezat. Astfel, BEJ Tufeanu vinde la licitatie publica, cu strigare, un imobil de cca 155 mp, ce ii apartie afaceristului, plus terenul aferent de 1000 de mp, ambele situate in intravilanul comunei Ciurea. Imobilul este compus dintr-o suprafata utila de 154,49 mp plus 18,75 mp de cerdac, si nu in ultimul rand o mansarda de 65,66 mp. Casa plus anexele si terenul aferent au fost evaluate de un expert tehnic la suma de 320.853 lei. Pretul de incepere a licitatiei porneste insa de la valoarea de 240.639,75 de lei reprezentand 75% din pretul initial de evaluare. Executorul judecatoresc Tufeanu, din cadrul BEJ Dominte & Asociatii mai arata ca debitorii executati sunt atat Vasile Spiridon Danale  cat si o firma cu sediul social in Iasi, pe str. Nicolina 9, care se numeste SERYON FASHION SRL. Executarea celor doi datornici vine in contextul neachitarii catre BancPost a unui imprumut anterior, si care a fost gajat printr-un contract de ipoteca. Toti cei care pretind vreun drept asupra imobilului familiei Danale trebuie sa-l anunte din timp pe executorul judecatoresc, de preferinta inaintea datei stabilite pentru vanzare. Vasile Spiridon Danale a s-a situat la un moment dat chiar in prim-planul administratiei si politicii locale, acest fapt petrecandu-se in urma cu mai bine de 18 ani, pe cand acesta ocupa functia de consilier local.

Ingenuncheat de criza economica din 2008

In 2000, afaceristul a candidat din partea PNTCD, la fotoliul de primar al Iasului, insa a esuat lamentabil. Tot in acea perioada, Danale a renuntat la functia de consilier local de pe listele taranistilor si a devenit pentru o scurta perioada de timp consilier independent. Odata cu izbucnirea crizei economice, in perioada 2007-2008 toate firmele sale, in speta SC DANALIS SRL, s-au prabusit una dupa alta, asemeni unui castel de carti, din cauza imenselor datorii la bugetul statului. Ulterior, din cauza problemelor financiare, inspectorii DGFPJ Iasi i-au scos lui Danale, la vanzare, o mare parte din bunurile societatii, iar averea acestuia s-a diminuat in mod considerabil.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here