Carnea artificială, crescută în laborator, scoasă în lume. Unde se va servi primul hamburger de 250.000 de dolari

Burgerul creat în laboratoarele din Olanda nu se vrea a fi un deliciu gastronomic, dar Mark Post, profesorul care lucrează la realizarea lui, spera că va schimba concepţii. Hamburgerul va fi făcut din particule minuscule din ţesutul muşchiului de vită, “crescute” într-un laborator, potrivit New York Times.

Odată creat, burgerul va fi pregătit şi servit la o recepţie din Londra, cel mai mai probabil în câteva săptămâni, cu scopul de a demonstra lumii şi, eventual, de a atrage câteva fonduri pentru cercetare, că aşa-zisa carne în vitro este o realitate.

“Să schimbăm discuţia de la <nu va funcţiona niciodată> la <am demonstrat că funcţionează şi acum avem nevoie de finanţare ca să punem totul în mişcare>”, a declarat profesorul Post toamna trecută, într-un interviu acordat din biroul său de la Universitatea Maastricht.

Zeci de miliarde de celule sunt necesare pentru crearea acestei inovaţii culinare, dintre care un tip anume provine de pe ceafa vacilor şi este racoltat în abatoare. Ideea de a obţine carne în laborator – ţesut animal propriu-zis, nu un substitut din boabe de soia sau alte surse proteice, a existat de zeci de ani. Iar argumentele în favoarea sa acoperă atât bunăstarea animalelor cât problemele de mediu.

Un studiu realizat în 2011 şi publicat în ziarul Environmental Science and Technology arată ca o astfel de producţie la scară largă ar putea reduce semnificativ consumul de apă, energie, dar şi emisiile de metan şi alte gaze nocive care apar în întreg procesul clasic de creştere şi sacrificare a animalelor. În plus, cererea pentru carne la nivel mondial este tot mai mare, odată cu creşterea populaţiei din clasa de mijloc a Chinei şi nu numai.

Dezvoltarea cărnii în laborator s-a dovedit însă a fi un proces dificil şi scump. În prezent, profesorul Post şi colegii săi încearcă să facă acest lucru apelând la celule stem, folosite pentru creşterea de la zero a ţesuturilor şi organelor. Mai mult pe incont.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here