Telefonul mobil clasic, pe cale de dispariţie. Vânzările de smartphone-uri au crescut în primul trimestru cu 43%

Smartphone-ul înlocuieşte rapid telefonul mobil clasic. Dispozitivele „inteligente” au înregistrat vânzări în creştere cu 43% în primul trimestru, la 210 milioane de unităţi la nivel mondial, pe o piaţă dominată în continuare de Google Android, Samsung şi Apple, potrivit datelor Gartner.

Vânzările totale de telefoane mobile la nivel mondial au urcat cu 0,7% în primele trei luni din acest an faţă de perioadă corespunzătoare a anului trecut, de la 422,9 milioane la 425,8 milioane de unităţi, se arată în comunicatul Gartner. 

Cu vânzări de 210 milioane de unităţi, smartphone-urile au reprezentat 49,3% din piaţă, faţă de 34,8% cu un an în urmă. Vânzările de telefoane mobile cu funcţii de bază au scăzut cu 21,8% în perioada analizată. 

„Utilizatorii de telefoane clasice ori sunt mulţumiţi de ceea ce deţin, ori aşteaptă scăderea preţurilor la smartphone-uri”, comentează analistul Anshul Gupta de la Gartner. 

Pe piaţa telefoanelor mobile în ansamblu, sud-coreenii de la Samsung Electronics şi-au menţinut poziţia de lider, cu peste 100 de milioane de unităţi vândute în primul trimestru, care le conferă o cotă de piaţă de 23,6%, faţă de 21,2% în ianuarie-martie 2012. 

Pe locul doi se plasează producătorul finlandez Nokia, cu 63,2 milioane de unităţi şi o cotă de piaţă de 14,8%, comparativ cu aproape 20% în urmă cu un an. 

Grupul american Apple se găseşte pe locul al treilea, cu 38,3 milioane de iPhone-uri şi o cotă de 9%. 

Compania coreeană LG este pe poziţia a patra, cu 3,7% din piaţă, urmată de mărcile chineze ZTE (3,4%) şi Huawei (2,6%). 

Pe segmentul smartphone, lider de piaţă a rămas Samsung, cu 64,7 milioane de unităţi şi o cotă de 30,8%, faţă de 27,6% cu 12 luni în urmă.  Urmează Apple, cu o cotă de 18,2%, de la 22,5% în primul trimestru al anului trecut.  La mare distanţă de principalii producători, pe locul al treilea se găseşte LG, cu 4,8% din piaţă, urmată de Huawei (4,4%) şi ZTE (3,8%). 

În topul sistemelor de operare pentru smartphone conduce detaşat Android, aproape trei sferturi (74,4%) din telefoanele inteligente vândute în primul trimestru utilizând sistemul de operare dezvoltat de Google, faţă de 56,9% în primele trei luni ale anului trecut.  Apple iOS este pe poziţia a doua, cu 18,2% din piaţă.  Pe locul al treilea se găseşte BlackBerry, cu o cotă 3%, urmat de Microsoft Windows Phone, cu 2,9%. Sursa: incont.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here