Calitatea vieții în Iași. Provocări, dificultăți, soluții în domenii fundamentale – sănătate, mediu, sport

Deputatul Camelia Gavrilă, candidatul Partidului Social Democrat la Primăria Municipiului Iași, continuă șirul întâlnirilor ce analizează problemele stringente ale comunității, aducând în atenția ieșenilor și a opiniei publice soluții pentru acestea și direcțiile de intervenție pentru următorii patru ani. În acest context, ieri a avut loc dezbaterea intitulată „Calitatea vieții în Iași. Provocări, dificultăți, soluții în domenii fundamentale – sănătate, mediu, sport”, eveniment la care au luat parte invitați importanți, cu o înaltă competență profesională, conturându-se reperele unui dialog avizat, un schimb de opinii, sugestii și soluții care au reflectat diverse strategii și trasee de abordare pentru cele trei mari domenii explorate – sănătate, mediu, sport.

O administrație publică performantă, bazată pe valori europene și îndreptată spre progres, trebuie să fie fundamentată pe comunicare permanentă cu membrii comunității, având în vedere că edilul ales este un reprezentant, investit cu încredere și putere de decizie, prin votul cetățeanului. Modelul administrativ propus de candidatul social-democrat pentru funcția de primar al municipiului Iași, deputatul prof. dr. Camelia Gavrilă, și de echipa de consilieri PSD, are la bază dialogul permanent și relația directă, sinceră, profundă cu locuitorii Iașului, realitățileși temele cu care se confruntă ieșenii reprezentând punctul de plecare al tuturor inițiativelor și proiectelor prezentate și asumate în fața ieșenilor.

Un prim domeniu adus în discuție a fost cel al sănătății, iaracesta trebuie să reprezinte un sector strategic pentru orice administrație, fie ea locală sau centrală, astfel încât investițiile trebuie să se realizeze constant, susținerea perfecționăriiprofesionale să fie prioritară, iar actul medical să răspundă celor mai înalte standarde. Atingerea acestui ideal este unul din scopurile fundamentale ale echipei social-democrate care, sub coordonarea deputatului Camelia Gavrilă, își propune să consolideze statutul Iașului de centru medical de excelență,de reper al performanței la nivel național și internațional. De altfel, profesionalismul, dedicarea și rezultatele remarcabile ale medicilor, ale școlii medicale ieșene sunt cunoscute și validate deja. Valorificând acest potențial remarcabil de care beneficiază comunitatea ieșeană, programul administrativ local al Cameliei Gavrilă presupune promovarea unui sistem medical eficient, accesibil și adaptabil provocărilor realității actuale, o atenție deosebită fiind acordată prevenției.

În urma dezbaterii au fost reliefate următoarele direcții de abordare în vederea consolidării sistemului medical:

Modernizarea constantă a infrastructurii medicale, un program etapizat de investiții și reabilitări, dotarea spitalelor cu aparatură de ultimă generație și sprijinirea personalului medical în proiecte și demersuri de formare și cercetare;
Realizarea de parcări în proximitatea instituțiilor medicale;
Asigurarea căilor de acces către unitățile medicale;
Susținerea și dezvoltarea cabinetelor de medicină școlară;
Colaborare prin parteneriate între autoritățile locale, județene și instituțiile medicale, dar și cu cele din domeniul educației;
Sprijinirea tinerilor medici prin măsuri dedicate lor în vederea stabilirii definitive a acestora la Iași, demers general de susținere a tinerilor specialiști, cu măsuri clare formulate în programul  de guvernare locală.

În domeniul medical au prezentat opinii și soluții specialișticu expertiză valoroasă, invitați profesioniști, cu experiență, dintre care îi menționăm pe: Conf. univ. dr. Cristina Grigorescu – Director al Spitalului Clinic de Pneumologie Iași, Dr. Tudor Ciuhodaru – europarlamentar PSD, Dr. Alin Constantin Iordache, reprezentant al Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu”, Bogdan Cojocaru – Deputat parlamentar PSD, Doru-Adrian Pănescu – senator PSD, Gabriela Ghiga medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” Iași.

Un alt domeniu cu multiple și complexe probleme spre care s-au îndreptat discuțiile unui alt panel, în cadrul dezbaterii, a fost reprezentat de mediul înconjurător, spațiu în care ieșenii trăiesc și își cresc copiii, o temă de reflecție clară asupraadministrației ineficiente din ultimii patru ani, lipsite de responsabilitate și viziune a primarului Chirica și a echipei sale. În acest sens comunitatea noastră este condamnată la un mediu poluat, aflat în atenția autorităților naționale și europene. Ieșeniimenționează constant problema, fiind într-o continuă căutare a unor oaze de aer curat, de liniște și de spații verzi. Distrugerea zonelor verzi și înlocuirea acestora cu șiruri de blocuri și betoane, cu îngăduința iresponsabilă față de proiecte imobiliare ale apropiaților edilului, ambuteiajele interminabile de pe principalele artere ale Iașului și lipsa unor tronsoane de drum care să scoată traficul greu din oraș, au făcut ca orașul nostru să se regăsească în topul celor mai nesigure și poluate zone din țară. Consecințele nefaste pentru această situație de o extremă gravitate le suportăm noi, oamenii de rând. Alături de investiții în infrastructura rutieră, amenajarea de spații verzi, recreative,soluții de descongestionare a traficului rutier, candidatul partidului Social Democrat la funcția de primar al Iașului își propune să diminueze poluarea prin proiecte ce stau sub semnul viziunii și al coerenței.

În cadrul dezbaterii au fost reliefate următoarele direcții de intervenție:

Descongestionarea traficului;
Modernizarea și extinderea rețelei de transport public, mai ales de tip ecologic;
Asigurarea condițiilor necesare în vederea folosirii mijloacelor de transport alternativ;
Amenajarea de spații verzi și locuri dedicate relaxării și petrecerii timpului liber;
Înlăturarea traficului greu din Iași – finalizare șosea de centură, realizarea unei șosele ocolitoare în zona metropolitană;
Controlul detaliat și sever al principalilor factori de poluare (agenți economici, șantiere etc.).

Opinii acreditate, propuneri și sugestii interesante în domeniul mediului, referiri la perspectivele și directivele politicilor europene de mediu au fost formulate de IonuţCîmpeanu – fost Secretar de Stat la Ministerul Mediului, Costel Marian Dalban și Bogdan Radu Balanișcu – candidați și viitori consilieri  în Consiliul Local Iași.

În final a fost discutată tematica sportului, în contextul unui panel extrem de activ și cu deschideri spre strategii interesante. Vorbim despre un sector asupra căruia echipa social-democrată își îndreptă atenția cu preocupare, măsurile de sprijinire a acestui domeniu având un dublu efect: îmbunătățirea calității vieții prin intermediul unui mod de viață activ și sănătos, ca obișnuință cotidiană, dar și stimularea performanței sportive la nivelul Iașului, prin încurajarea și susținerea sportivilor dedicați care fac performanță în acest domeniu.Investind în amenajarea unor spații destinate activităților sportive și recreative, deputatul PSD Camelia Gavrilă le poate oferi cetățenilor din toate zonele Iașului oportunitățile pentru o viață sănătoasă, activă. Totodată, finanțând proiecte de anvergură, cum este cel al Complexului Sportiv de nivel olimpic format din stadion, sală polivalentă, bazin de înot, comunitatea noastră poate găzdui evenimente naționale și internaționale demne de un oraș­capitală nu doar al culturii și educației, ci și altineretului, în general al tinereții ca stare de spirit, atitudine activă, vigoare și sănătate susținute și prin sport, mișcare, activități dinamice și creative.

Pentru sectorul sportiv, în urma dezbaterii s-au conturaturmătoarele direcții de intervenție:

Înființarea unui complex sportiv de nivel olimpic, a unui parc nou, modern, pe Șesul Bahluiului, o soluție eficientă și atractivă pentru ieșeni și pentru sănătatea acestora;
Realizarea de terenuri de sport în proximitatea instituțiilor de învățământ, acolo unde situația urbanistică permite această acțiune;
Sprijinirea cluburilor cu program sportiv în vederea obținerii performanței în acest sector.

În acest univers dinamic și complex al  sportului, cu oportunitățile, dar și problemele și dificultățile inerente, au prezentat opinii și soluții avizate conf. univ. dr. Beatrice Aurelia Abălaşei – Decan al Facultății de Educație Fizică și Sport Iași, Cîtea Vasile – deputat și Preşedinte al Federaţiei Române de Box, Gavril Mihai – consilier local PSD, inițiator de proiecte importante destinate sportului, alături de consilierul PSD Bogdan Crucianu, directorul Casei de Cultură a Studenților, Alexandru Lefter – Manager TOPKINETO Recuperare Medicală Iași. Intervențiile au subliniat nevoia de inovare în sport, de proiecte și perspective mai coerente, precum și importanța dezvoltării unei culturi a mișcării, dar și puterea municipalității de a susține mai eficient și consistent domeniul, cluburile, diversitatea ramurilor sportive.

Parcurgând un demers electoral autentic, onest, bazat pe inițiative, idei, proiecte creative și vizionare, dezbaterile organizate de candidatul Camelia Gavrilă la Primăria Iași vor continua, filosofia și modul de lucru al acesteia fiind fundamentate pe valorile dialogului cu cetățenii, ale cunoașteriiși cercetării temeinice în raport cu realitățile diverse, contrastante și de multe ori ignorate din spațiul societății ieșene.

Deputat PSD de Iași

Prof. dr. Camelia GAVRILĂ

VICEPREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,

ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here