Bugetarii XXL: salariile directorilor Apavital cresc din nou. Doruș – 850.000 de lei/an

@ Șefii Apavital își măresc din nou salariile în 2022 @ Compania de apă va cheltui cu 14 procente mai mult în acest an cu lefurile șefilor @ Directorul general, Mihai Doruș este remunerat cu 850.000 lei anual @ Ceilalți patru directori ai companiei ne vor costa fiecare câte 760.000 lei anual @  Pe lângă cei cinci directori, la Apavital se mai împart și alte sinecuri politice, existând un număr de șapte membri ai Consiliului de Administrație care încasează anual câte 110.000 de lei pentru prezența la câte o ședință în fiecare lună @ Președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, spune că nu se poate opune creșterii lefurilor și dă vina pe predecesorul său, Maricel Popa, care a trecut în contractul de mandat al directorului obligativitatea creșterii veniturilor în fiecare an @ Șefii Apavital și-au făcut singuri indicatorii de performanță pentru anul 2022, care sunt inferiori celor din 2021, asigurându-se astfel că vor încasa mai mulți bani @ Apavital a performat financiar majorând tarifele pentru apă și canalizare

Deși în momentul de față salariile directorilor Apavital sunt în jur de 5.000 de euro lunar, prin proiectul de buget pentru anul 2022 se propune majorarea acestora! În 2022, Apavital va cheltui cu 14% mai mult față de anul 2021 cu salariile celor cinci directori. Astfel, directorul general al companiei va ajunge să aibă cu venit lunar de peste 28.000 lei. Pe lângă aceste sume, directorii Apavital vor mai încasa 2.165.000 lei cu titlul de bonus pentru îndeplinirea indicatorilor de performanță. Din această sumă, un sfert îi va reveni directorului general, Mihai Doruș. Astfel, directorul general este renumerat cu 850.000 lei anual din banii noștri, ai ieșenilor! Ceilalți patru directori ai companiei ne vor costa fiecare câte 760.000 lei anual! Pe lângă cei cinci directori, de la Apavital se mai împart și alte sinecuri politice, existând un număr de șapte membri ai Consiliul de Administrație care încasează anual câte 110.000 de lei pentru prezența la câte o ședință în fiecare lună. O companie care deține monopol și care nu activează într-un mediu concurențial plătește anual peste 2,5 milioane lei cu titlul de bonusuri de performanță pentru cei 5 directori și cei 7 membri ai CA! Iar toată această golănie pe bani publici a fost instituită de fostul președinte al Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, și perpetuată în același stil nesimțit de către actualul președinte, Costel Alexe. Prin votul lor și cu acordul acestora, din banii noștri, ai ieșenilor, peste 4 milioane de lei anual se duc pentru bunăstarea conducerii Apavital! Un desfrâu pe bani publici și o bătaie de joc la adresa tuturor celor care plătim aceste consturi nesimțite! Marți, 15 februarie, va avea loc ședința AGA în care Consiliul Județean Iași va aproba sau nu aceste majorări de salarii. Alexe și-a pregătit deja terenul și spune că nu se poate opune, deoarece fostul președinte, Maricel Popa, i-a făcut directorului Apavital acest cadou, trecând în contractul de mandat obligativitatea creșterii veniturilor în fiecare an.

„Performanță” financiară prin creșterea artificială a tarifelor

Componenta variabilă, adică bonusul în valoare de 450.000 pe care și-l autopropun șmecherii de la Apavital este condiționată de îndeplinirea indicatorilor de performanță. În condițiile în care societatea Apavital deține monopolul în privința furnizării apei potabile, indicatorii de performanță ar trebui să fie un instrument prin care acționarul majoritar al societății, Consiliul Județean Iași se asigură că stimulează managementul în obținerea unor rezultate mai bune în fiecare an față de anul precedent. Performanța se traduce atât în servicii mai bune cât și în rezultate financiare mai bune. Apavital a performat financiar majorând prețurile apei furnizate întrucât populația nu are o altă alternativă. În lipsa unei concurențe reale, rezultatele financiare nu au fost rodul unui management ingenios, ci consecința majorărilor succesive a prețului pentru apă și canalizare. Nu, conducerea societății nu a implementat soluții inovative prin care au redus costurile pentru a realiza profit, ci a cheltuit bani după bunul plac după care ni le-au pus nouă în cârcă prin majorarea prețului la apa potabilă. Nici din punct de vedere al calității serviciilor nu au excelat. Iar acest lucru o arată cifrele. De exemplu, nivelul pierderilor de apă a crescut în fiecare an. În loc să fie reduse, Doruș & comp au ajuns la ”performanța” de a avea pierderi de apă în creștere. Pierderi care binențeles nu sunt suportate din buzunarul lor de incompetenți, ci din al cetățenilor cărora li se majorează prețul de 2 ori pe an.

Bonusuri de 2 milioane lei pentru contraperformanță

Dar, să revnim la indicatorii de performanță. Spuneam că obligația Consiliului Județean este să stabilească ținte din ce în ce mai înalte de la an la an pentru a crește performanța. Bonusurile lui Doruș cresc anual, dar noi plătin doar incompetența acestuia. Ciudat este că acești indicatori de performanță ar trebui stabiliți de Consiliul Județean pe baza unei analize temeinice. În realitate, acești indicatori sunt propuși tot de Doruș și echipa sa, iar președintele CJ Iași, Costel Alexe îi votează cu ochii închiși fără a ști ce a semnat! Culmea tupeului și a nesimțirii a acestor șmecheri din conducerea Apavital este propunerea de indicatori pentru anul 2022. Prin documentul supus aprobării în ședința Adunării Generale a Acționarilor ce va avea loc marți, 15 februraie 2022, Mihai Doruș propune un set de indicatori de contra-performanță! De ce spunem asta?  Pentru că indicatorii propuși sunt inferiori celor deja realizați în 2021! Care e șmecheria? Simplu, Doruș se asigură că în acest fel la finalul anului 2022 își va încasa sigur bonusul de 500.000 de lei! Dacă am pune o coadă de mătură în locul lui, la finalul anului 2022 vom avea aceleași rezultate. Dăm doar câteva exemple. Pierderile de apă în 2021 au fost în cuantum de 16.453.893 mc. Pentru 2022 Doruș își propune o creștere a cestor pierderi cu încă 400.000 mc, apă irosită care va fi suportată din banii noștri. În 2021, conformarea cu calitatea apei potabile a fost 99,22%. Pentru 2022, conducerea Apavital își propune să fie mai puțin eficientă în privința calității și și-a stabilit ca țintă un grad de conformare de minim 98,5%.  Aceeași situație se întâmplă și cu calitatea apelor uzate: Apavital își propune o scădere a performanței cu un grad de conformare de minim 85% în 2022 față de 88,65% obținut în 2021. Și exemplele mai pot continua. Pentru aceste contraperformanțe, Doruș cere Consiliului Județean și implicit nouă ieșenilor să îi mărim salariul și bonusul anual cu 15%, adică de la aproximativ 730.000 lei în 2021, la peste 830.000 lei în 2022!

Alexe dă vina pe Maricel Popa

7IAȘI i-a cerut președintelui Consiliului Județean, Costel Alexe, să precizeze care este poziția instituției față de acest exemplu de nesimțire bugetară. L-am rugat pe Alexe să precizeze dacă va vota bugetul Apavital în adunarea AGA de marți și dacă susține aceste majorări de salarii jignitoare la adresa oricărui român. Totodată, am solicitat să ne explice de ce indicatorii de performanță nu sunt propruși de CJ Iași și de ce nu reflectă o dorință de performanță. Inițial, Alexe a solicitat un răgaz pentru a transmite un punct de vedere argumentat. A precizat că vina pentru aceste majorării anuale ale salariilor și așa nesimțite ale conducerii Apavital îi aparțien lui Maricel Popa, fostul președinte al CJ Iași. Alexe a afirmat că aceste majorări au fost negociate de Popa și Doruș la semnarea contractului de mandat și că el nu poate interveni. Din păcate, deși au trecut patru zile de la solicitarea noastră, Alexe nu a mai revenit cu argumentele legate de indicatorii de performanță.

Este foarte adevărat că fostul președinte Maricel Popa i-a făcut conducerii Apavital acest cadou din banii ieșenilor, un venit în creștere an de an. Însă la fel de adevărat este că Alexe are la îndemână instrumentele necesare stopării acestui desfrâu din bani publici dar nu a făcut-o. Alexe poate interveni și corecta acest desfrâu prin impunerea unor indicatori care să reflecte o performanță reală, iar atunci când aceștia nu sunt îndepliniți, conducerea Apavital poate fi demisă. Însă, la fel ca și Maricel Popa, Alexe are interese netransparente în privința banilor de la Apavital, astfel că nimeni nu va deranja actuala conducere a companiei de apă-canal.

7IAȘI a solicitat Apavital explicații cu privire la indicatorii de performanță. Deși încasează lefuri de super-bugetari, până în acest moment, șefii de la Apavital nu au catadicsit să răspundă la aceste întrebări.

Rareș Neamțu.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here