Beatrice Rancea face ordine în viesparul de la Opera Națională București: a numit un italian coordonator al trupei de balet

Coregraful italian Renato Zanella va fi noul coordonator al trupei de balet de la Opera Națională București, a confirmat, pentru  News.ro, Beatrice Rancea, directorul interimar al instituției, care a precizat că i-a oferit lui Johan Kobborg conducerea baletului, însă coregraful danez nu a acceptat noile condiții.

 

„Renato Zanella va fi coordonator artistic, echivalentul unui director al baletului. Având în vedere că, prin Codul Muncii, persoanele de altă naționalitate, cu atât mai mult dacă nu cunosc limba, nu pot să aibă funcții de conducere, respectiv de directori. Director în Operă nu poate fi nimeni dacă e străin. Însă aceste atribuții pot intra în fișa postului și atunci directorul artistic, directorul baletului se vor numi coordonatori balet sau respective artistic, care vor primi atribuțiile unui director”, a explicat directorul interimar al Operei Naționale București, Beatrice Rancea.

 

Despre cum s-a negociat cu Johan Kobborg ramânerea în Operă, Beatrice Rancea spune că acesta a vrut să rămână doar în condițiile vechiului contract pe care l-a avut cu instituția. Beatrice Rancea a ținut să precizeze că Renato Zanella nu va avea aceeași remunerație ca Johan Kobborg.

 

„Am fost încantat să cunosc noua mea companie, astăzi, la Opera Națională București. Beatrice Rancea m-a prezentat oficial, împreună cu noul director muzical, Marcello Mottadelli. Sunt fericit să coordonez una dintre cele mai mari companii din Europa, cu o foarte bună tradiție a dansului”, a scris, pe contul de Facebook, Renato Zanella.

 

Renato Zanella s-a născut la Verona, în Italia, in 1961. A inceput studiile de balet la școala locală, după care a studiat la Cannes, cu Rosella Hightower. În 1985, s-a alăturat baletului de la Stuttgart. În 1985 Ioan Holender l-a numit Directorul Baletului de la Opera de Stat din Viena, unde a rămas până în 2005.

 

A fost și director al trupei naționale de balet din Grecia.

 

Opera din București a fost scena unor conflicte deschise în mandatul ministrului Culturii Vlad Alexandrescu, conflict deschis între dirijorii Vlad Conta și Tiberiu Soare, numiți, pe rând, la conducerea instituției, și balerinul Johan Kobborg, care avea atribuții de coordonare a Companiei de balet. Tensiunile s-au accentuat, ducând la un vid de putere la ONB și la demisia ministrului Culturii, criticat de presedintele Klaus Iohannis pentru felul în care a gestionat criza de la Operă.

 

Între timp, mai mulți balerini, printre care și Marina Minoiu, au demisionat de la ONB, dar directorul Beatrice Rancea a menționat că trupa este acum completă și pregatită pentru noua stagiune.

 

(Sursa: digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here